Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Monday, January 31, 2011

Bendi Sambal

Salam.. 1 menu mudah dan cepat..Tun suka masak nih sebab bendi tu terasa fresh, takde lembik sangat ataupun terlalu masak. Bila "geget" tu..ishhh...sedaplah boleh kata..hihihi..

Resipinya:

Bendi Sambal
by Rabiatun @ Sweettouch

Bahan:
8 batang bendi - dibersihkan dan ditoskan
3 biji cili merah
3 ulas bawang merah
garam dan gula
minyak untuk menumis
sedikit air
Cara:
1).Sediakan air dari peti ais (air sejuk). Kemudian, celur seketika bendi yang telah dibersihkan tadi. Agak2 bendi tu lembut untuk digigit yer. Then, keluarkan bendi yang dicelur dan masukkan ke dalam air sejuk. Biarkan seketika..kemudian toskan dan ketepikan.
2). Tumbuk cili merah dan bawang hingga lumat. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk.
3). Jika terlalu kering, masukkan sedikit air. Perasakan dengan garam dan sedikit gula.
4). Susun bendi tadi tu ke dalam pinggan hidang, kemudian tuang sambal yang telah siap dimasak tadi.

Jus Roselle

Pernah suatu ketika Tun tanya kak Nor camner nak buat jus Roselle...sebab ada nampak ianya ada dijual di pasar. ..cuma yang lainnya warna macam merah pekat dan sizenya yang besar dari roselle yang biasa Tun tengok..ntah ler ni species yang camner.

Rupanya takdela susah mana buat jus ni..just ceraikan setiap kelopaknya, cuci 2-3 kali..then rebuskan ajer. Masukkan gula. Tun masukkan gula lebih dan jadikannya seperti kordial untuk disimpan dalam fridge. Lagipun warnanya juga merah pekat. Bila nak minum, just tambahkan air ajer.
Hasil idea dari kak Nor, Tun juga ikut buat jem balance kelopak Roselle yang dibuat jus tadi tu. Just blend it hingga betul2 hancur. Campurkan dengan gula dan masak hingga pekat. Memangsedap rupanya jem Roselle ni, makan dengan roti, pancake dan kalau nak buat filling cake atau muffin pun sedap tau. Terima kasih buat kak Nor di atas tips dan idea. Lebiuuu..muahsssss...

Egg Paratha Roll

Salam, Tun nak citer sikit mengenai paratha roll ni dan boleh kata selalu juga buat menu ni..s'pecially kalau nak cepat dan selalu juga dijadikan bento si anak bujang ker sekolah. Selalu tak makan dengan kari pun, just makan dengan mayonies dan sos cili ajer. Sedap!

Resipi asal dari rumah Gert, tapi Tun amik dari rumah kak Nor. Terima kasih keduanya. Minta izin letak resipinya kat sini pula yer. tq.
EGG PARATHA ROLL
by Gert
source: Rabiatun
Bahan-bahan
  • 5 keping frozen plain paratha - jenama kawan@lain
  • 5 biji telor - dipukul sedikit
  • sedikit daun bawang - hiris halus
  • 1/2 biji bawang besar - dicincang halus
  • sedikit lada sulah
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak zaitun untuk menggoreng paratha
  • beberapa keping slice cheese (jika suka utk dimakan begitu saja)
  1. Panaskan non-stick pan dan letakkan beberapa titis minyak zaitun dan goreng paratha hingga sedikit garing kedua2 belah. Buat hingga siap dan ketepikan.
  2. Dalam mangkuk lain, campurkan telor bersama bawang, daun bawang, lada sulah dan garam. Kacau rata.
  3. Gunakan pan yang sama tadi, letak sedikit minyak dan tuangkan 3 sudu besar adunan telor, biar adunan membulat dan tekapkan segera paratha yang telah digoreng tadi.
  4. Masak lebihkurang 2 minit dan bila adunan telor telah melekat pada paratha, angkat ke dalam pinggan leper. Buat hingga habis.
  5. Gulungkan terus ketika masih panas. Potong sebesar 1 1/2 inci dan atur dalam pinggan. Hidangkan bersama kuah kari ayam dan sedap dimakan ketika panas2 suam.
Note Rabiatun:
* Tun buat versi mudah, lepas telur tu masak (step 4), Tun terus pipekan mayonies dan juga sos cili di atas telur tadi tu, then gulung..leh terus dinikmati.
* Kalau Tun nak makan dengan curry, Tun tak letak mayo dan juga sos cili.

Sunday, January 30, 2011

Sayur Air Pucuk Manis + Labu

Salam sejahtera semua...hari puan tanah tak memasak yer..cuma nak tayang menu yang pernah dimasak untuk family aje..Puan tanah amik off hari ni...nak rest jap.

Okies berbalik kepada menu simple Sayur Air Pucuk Manis dengan Labu. Tun suka masak2 macam ni..selain ianya simple dan mudah dimasak, menu macam ni amat berkhasiat tau..Amat sesuai bagi yang berdiet, apatah lagi yang ingin menjaga kesihatan. Masakan ni sedap dimakan dengan nasi panas2 digandingkan lagi dengan ikan goreng, atau ikan tawar bakar + sambal belacan ataupun budu. Perghhh.
.mahu bertambah2 nasi nya tue.
Jom tengok resipi nya:

Sayur Pucuk Manis dengan Labu
by Rabiatun

Bahan:
1 ikat pucuk manis- cuci daunnya dan toskan
1/2 biji labu size kecil
3 ulas bawang merah - mayang
sedikit lada hitam - pecah2kan
sedikit garam
Air-untuk kuah

Cara:
Masukkan semua bahan dalam periuk. Didihkan hingga sayur dan labu empuk.
Lastly, tambahkan garam secukup rasa. Dah siap.

Creamy Potato Croquettes

Tun pernah try buat croquettes resipi dari Yani MYR..sedap dan sungguh creamy yummy dan amat sesuai untuk hidangan anak2. Tun buat banyak2 dan simpan kat freezer, bila nak makan amik bawak keluar, gorengkan ajer.

Tq Yani di atas resipi ni, izinkan Tun paste resipinya di sini pula sebagai rujukan Tun dan kawan2 yang sudi mencuba. Terima kasih. Link yang Tun bagi ni, Tun used from Deco Coco sebab macam males plak nak bongkarkan kat MYR..Insya-Allah kalau ada masa di lain waktu Tun linkkan ker MYR pula.

Creamy Potato Croquettes
source:Rabiatun

Bahan-bahan:
  • 2 biji ubi kentang saiz besar - direbus dan dilenyek halus
  • 1/2 biji bawang besar - dicincang/dadu halus
  • 2 sudu besar daging/ayam cincang
  • 1 sudu besar mentega
  • garam dan serbuk lada sulah secukupnya

    bahan2 sos krim:
  • 1 sudu besar mentega
  • 1 sudu besar tepung gandum
    1/2 - 1 cawan susu segar
  • garam dan serbuk lada sulah secukupnya

1 biji telur - dipukul sedikit
breadcrumbs/serbuk roti secukupnya


bahan2 sos pencicah - gaul rata:
  • mayonaise
  • sos cili
  • sos tomato


    cara:
  • panaskan mentega di dalam kuali
  • tumiskan bawang besar sehingga naik bau
  • kemudian masukkan daging/ayam cincang, garam dan serbuk lada sulah secukupnya
  • kacau sehingga daging/ayam masak
  • padamkan api
  • masukkan ubi kentang yang telah dilenyekkan tadi dan gaulkan sebati. ketepikan
  • panaskan mentega di dalam periuk
  • masukkan tepung dan kacau sehingga ianya bertukar menjadi perang
  • kemudian masukkan susu segar
  • sentiasa kacau supaya tidak berketul
  • masak sehingga pekat
  • kemudian tuangkan ke dalam adunan ubi kentang tadi (jangan tuangkan kesemuanya pandai agak2)
  • gaulkan semua bahan sehingga sebati
  • ambil sedikit adunan dan bentukkan menjadi bulat (seperti membuat pegedil)
  • lakukan sehingga habis
  • panaskan minyak di dalam kuali
  • >ambil satu adunan bulat tadi, celupkan ke dalam telur dan coverkan dengan breadcrumbs
  • goreng sehingga keperangan
  • angkat dan hidangkan dengan sos pencicah
  • sedap dimakan panas2

Ebi Mayo @Udang Mayonies

Salam sejahtera...insya-Allah, Tun akan tayang resipi semasa masih ligat di MYR dulu2. K, ni nak citer sikit pasal Ebi Mayo a.k.a Udang Mayonies. Sebenarnya resipi ni pun dah banyak kali Tun buat..dan dah jadi peberet anak sulong Tun. Tun juga pernah try buat dengan ayam, pun sedap juga tau. Resipi daripada kak Hani MYR nun jauh di bumi Nippon. Tq kak Hani, sedap sungguh Ebi Mayo nie..

For my reference, Tun nak mintak izin yer kak Hani untuk C&P resipinya di sini pula. Mekasih ya...lebiuuu..
tergaring skit..sepatutnya colour takdelah garing camtu sekali..jgn sampai betul2 kuning camni klu nak buat lain kali yer, Tun...

Ebi Mayo @ Udang Mayonies
Source: Rabiatun
Bahan:
30 ekor udang (kupas kulit belah belakang)
garam secukup rasa
1 tbsp air perahan halia
2 tbsp tepung ubi
minyak untuk menggoreng
5 tbsp mayonies
1 tbsp condense milk
salad (lettuce, cucumber, celery - potong nipis memanjang)
cara:
  1. Basuh bersih udang, gaul dengan garam dan air halia. Ketepikan sebentar.
  2. Potong syuran, letak dalam pinggan.
  3. Dalam bowl,kacau mayonies dengan condense milk.
  4. Panaskan minyak. Gaul udang dengan tepung ubi. Goreng kekuningan, tos minyak. Masukkan ke dalam 3, gaul rata. Hidangkan di atas 2. Siap.

Bingka Ubi

Sedap bingka ubi kayu ni, lembut ajer..kegemaran Tun. Tun ceduk resipi dari rumah kak Ummi Kuantan. Terima kasih banyak kak, izinkan Tun paste kat sini pula untuk rujukan lain kali yer.
BINGKA UBI

Resepi: Kak Ummi
Source: Rabiatun
Bahan:-

  • 500 gm ubi kayu yang telah diparut.
  • 1 keping gula melaka - dicincang kecil2
  • 1/3 cawan gula merah/gula pasir
  • 1 1/3 cawan santan pekat
  • 1 biji telor - dipukul sikit
  • beberapa helai daun pandan
Cara Memasak:-
  1. Perah ubi biar keluar airnya di dalam bekas. Biarkan hening dan sagu mendap. Bila air telah jernih, buangkan airnya dan campurkan sagu yang mendap ke dalam parutan ubi tadi.
  2. Sementara itu, masak santan, gula merah, gula melaka dan daun pandan hingga gula larut sekejap. Tapiskan.
  3. Campurkan ke dalam parutan ubi tadi.
  4. Masukkan telor dan gaul semuanya biar rata dan mesra.
  5. Lenserkan loyang dan tuangkan adunan ubi. Ratakan.
  6. Bakar selama 1 jam pada suhu 170 C sehingga ubi masak dengan api bawah. Kemudian lebihkan +- 30 minit lg dengan api atas dan bawah pulak. Bakar hingga agak berkerak kalau suka.
  7. Sejukkan pada suhu bilik baru dipotong.

Potato Wedges

Hari ni cuba buat potato wedges ni...makan dengan Jalapeno Cheese. Perghhhh..sedap sungguh!! Tun order dengan Ummi's Cheese House. Ramai dah yang duk order Jalapeno Cheese ni tau. Kalau ada sesiapa yang nak boleh klick kat nama Ummi tadi tu yer.

Cara guna pun senang ajer, just bancuh JC dengan air panas didih, then kacau ajer dengan wisk. Siap digunakan.
Potato tu Tun potong wedges, kemudian Tun perap dengan sedikit garam dan kemudiannya salut dengan tepung (kering) goreng ayam crispy Ayamas. Goreng dalam minyak panas, toskan. Bolehlah di pipekan dengan mayonise dan juga Jalapeno Cheese tadi tu. Sedap tau, rasa pun sama aje yang ada kat kfc tu.

Sup Ayam dengan Lengkuas

Soup ni boleh kata selalu gak buat, tapi belum pernah postkan kat sini..sebagai rujukan, Tun letak lah resipinya kat sini. Resipi asal dari Yani Myr. Sedap soup ni, berbeza dengan soup yang biasa kita buat sebab ada letak santan..rasanya dah tentulah berbeza juga kan..K, kita cek resipinya:

SUP AYAM DENGAN LENGKUAS
by Yani MyR
source: Rabiatun
  • 1.5 liter air
  • 1 kiup pati ayam knorr
  • 4cm lengkuas, buang kulit dan hiris nipis-nipis
  • 300g isii ayam, hiris nipis.
  • 5-6 biji cili burung-titik
  • 1/4 cawan santan2 sudu besar sos ikan
  • 1 sudu besar gula
  • sedikit garam
  • 1 sudu besar jus limau nipis
  • daun ketumbar utk hiasan

Cara:

  • Masukkan air dan kiub ayam ke dlm periuk. Letak atas api sederhana sehingga mendidih. Tambah hirisan lengkuas. Biarkan selama 5 minit. Masukkan pula isi ayam. Masak 5 minit lagi
  • Tambah cili burung, santan, gula dan garam. Tunggu sehingga mendidih. Masukkan sos ikan dan jus limau nipis. Angkat. Hidang segera. Hias dgn daun ketumbar.

Friday, January 28, 2011

Chocolate Bottom Banana Square

Hari tu ada nampak kak Nor post N3 pasal kek ni. Tu yang buat tak tahan nengok benda2 sedap camni, nak ajer menerai .Petang semalam lepas masak untuk dinner, godek2 la resipi yang di amik dari rumah Rima. Pisang memang awal2 lagi dah beli. Memang beli lebih pun sebab anak2 suka makan pisang. Tapi, bila time nak buat pisangnya terkurang ler pulak..dapat 1 cup ajer. Godek ler jugak dan alhamdulillah hasilnya tetap gebus dan sedap sangat! tak rugi mencuba.
Rasa2nya dah ramai yang mencuba resipi kek ni kan. Takpelah, Tun ketinggalan keretapi pun..hihihi... Kepada Kak Nor yang sudi hebahkan lagi resipi ni dan juga kepada Rima (tuan empunya resipi), Tun ucapkan berbanyak terima kasih..mintak izin nak letak kat sini pula utk rujukan Tun di lain kali. Thanks.Chocolate Bottom Banana Square
by Rima
source: Rabiatun

Ingredients:
1/2 cup butter - 113g
1 cup sugar - lain kali Tun nak kurangkan 3 tbsp sbb choc. chips yg Tun guna agak manis
1 egg
1 tsp vanilla extract
1 1/2 cups mashed banana (about 3 medium bananas) ~ Tun letak 1 cup aje sbb kehabisan pisang.
1 1/2 cups flour
1 tsp baking powder
1 tsp baking soda1/2 tsp salt - I used 1 tsp since i used unsalted butter
1/4 cup baking cocoa - barry callebaut
1 cup chocolate chips - i used both white and chocolate chipsMethod:

1. In mixing bowl, cream butter and sugar. Add egg, vanilla, and bananas, beating thoroughly.

2. In a separate bowl, combine flour, soda, baking powder, and salt. Add to creamed mixture and mix well.

3. Divide batter in half. Add the cocoa to one portion of the batter. Spread that portion in the bottom of a greased 9 x 13-inch (I used 9x9) baking dish. Spoon remaining batter on top, swirling gently with butter knife if desired, and sprinkle with chocolate chips.

4. Bake at 170C for 30 minutes or until batter tests done with a toothpick or fork. Cool and cut into 24 squares.

Maggi Goreng Beriani

Lunch tengahari semalam, Tun cuma masak maggi goreng untuk kami 4 beranak. Bukannya taknak masak benda yang lebih berkhasiat, tapi disebabkan mee ni dah ready direndam dan ditoskan for our breakfast sebenarnya. Terpaksalah masak apa yang ada dulu..taknak membazir, kan. Sesekali makan maggi mee, ok la kan. Lagipun dah lama tak makan mee maggi. Yang buat tertangguh tu sebab dah ada kuih lain dan juga sandwich pagi tu.. hubby pun nak keluar cepat..tu yang tertangguhnya mee maggi tu kat drainer.

Ni ler hasil campak2 that day...guna rempah beriani mix hari tue..

Maggi Goreng Beriani
by
Rabiatun @ Sweettouch


3 peket Mee Maggi ( Tun guna yang kosong tanpa perisa)
2 ulas bawang putih - ditumbuk
4 ulas bawang merah - ditumbuk
1 keping isi ayam - diptg kecil2 dan diletak sedikit garam kunyit
3 ekor sotong- dipotong
3 tbsp sos tiram
3 tbsp rempah beriani Maggi Mix
3 tbsp cili kisar
2 pokok sawi - potong
sedikit cili api - jk nak pedas (Tun letak capsicum ajer)
sedikit garam

minyak masak untuk menumis

Cara:

1). Panaskan minyak, tumis cili kisar hingga masak, masukkan bahan tumbuk. Kacau.

2). Masukkan rempah beriani dan sos tiram. Jika terlalu kering, masukkan sedikit air. Kacau.

3). Masukkan pula isi ayam dan sawi. Masak hingga sawi layu.

4). Kemudian masukkan sotong. Biar seketika. Masukkan pula maggi mee. Kacau rata. Perasakan dengan garam.

Wednesday, January 26, 2011

Bento Darwis..

Dah lama tak buatkan anak2 bento..tetiba jer si anak bujang mintak nak bawak bekal nasi goreng gi sekolah esoknyer..terpaksalah si ibu pikir2 nasi goreng mcmana yang si anak nak..huhhu.. Duk pikir apa yang ada kat dalam esbox..biasalah klu penghujung weekend, mmg makanan dalam esbox pun kurang ler kan..

Last year selalu juga Darwis bawak bekal sebab makanan kat sekolah tak best katanya. Tapi bila teacher dan kawan2 tegur bento dia, buat dia malu pulak. Hari2 teacher tengok bento Awis, semua kawan2 tengok..nak makan pun tak best. Itu lah yang selalu dia ungkapkan setelah si ibu jemput dia dari sekolah. Hinggakan teacher dan principal Darwis pun tanya, kat mana Tun beli bento accesories. Selepas sekian lama, dia taknak lagi bawa bekal.

Insya-Allah, kalau kelapangan Tun akan postkan kat sini bento anak2 yang dibuat last year punya tauu..hihihi..Bukanlah hebat mana pun, just sekadar kenangan untuk anak2 bila besar nanti.

Kali ni, Tun buatkan nasi goreng pataya dan sosej goreng garing untuk bentonya.

Telur Bungkus Express


Salam dan selamat malam...N3 sebelum masuk tidur lagi ler.. resipi ni dulu pernah Tun postkan kat MYR dan dah lama benor tak buat..Bila intai2 kat rumah buruk ni, baru la teringat balik telur bungkus ni.
Apapun boleh tengok resipinya kat sini, atau boleh juga tengok kat bawah ni yer.

Telur Bungkus Express
recipe by Rabiatun
Bahan: (4 org)
2 - 3 biji telur - dipukul
1/2 peket daging kisar
1/2 cawan mixed vege
3 tangkai daun sup dan daun bawang - dihiris
1 biji cili merah- dipotong dadu
2 ulas bawang merah-dimayang
1 ulas bawang putih - dimayang
1/2 labu bawang besar - dipotong dadu
beberapa hirisan capsicum - dipotong dadu
garam dan sedikit serbuk lada sulah
Inti yang baru dimasak.
Cara:
1). Cuci daging kisar dan toskan. Kemudian tabur sedikit garam dan gaul sebati.
2). Panaskan kuali, dan dadar telur nipis2. Ketepikan.
3). Panaskan sedikit minyak, tumis bawang hingga wangi, dan masukkan daging. Kacau hingga daging tadi masak.
4). Masukkan cili, capsicum, garam (jika perlu) dan serbuk lada sulah. Kacau sebati.
5). Masukkan pula hirisan daun sup dan daun bawang. Kacau sekejap, then tutup api. Toskan, jika ia agak berminyak.
6). Tuang inti tadi ke atas telur dadar, dan lipat kemas. Kemudian ambil pinggan hidang then terbalikkan. Siap dihidang.


Tori No Kare Age

Salam sejahtera..hari ni sungguh penat betul..asyik duk keluar aje hantar amik anak sekolah. Nabil belah petangnya ada Kokurikulum, Darwis dan Muqri pulak ada kelas Al Quran..sama kul 4.30 petang. Ni kul 6.30 mlm nak amik si abangnya (Nabil) kat sekolah. Isshhh..kelam kabut ler makcik kantin merangkap driver wat kerja hari ni...penat sungguh, tapi takpe lah..demi anak2, kan.
Untuk menu malam ni, makcik kantin baru siap masak masakan Jepun..lum pernah merasa masakan ni..hasil dari sekodeng dari rumah Hana Japan. Memang suka bertandang ke rumahnya nun..sebab banyak menu best2, gambor makanannya pun cantik2 belaka. Kalau nak tengok, leh la singgah sana yer.
terpaksa type semula resipinya ni, sbb pinjam lappy Mr. Hb hari ni, takleh nak paste plak.huhuhu..
Okies, berbalik resipinya ni, mintak izin ler dulu tuan empunya cik puan Hana, untuk makcik kantin letak kat sininnn pulak. Terima kasih daun keladi yer Hana atas resipi yang memang sodap ni.
Tori No Kare Age
Source: Rabiatun
Bahan:
Bahan untuk Ayang Goreng
2 keping dada@ paha ayam boneless - potong dadu
1 1/2 sudu besar syouyu - kicap jepun @kicap cair
1/2 biji telur L
3 sudu besar tepung katakuriko (tpg gandum or tepung goreng ayam pon bleh)
minyak secukupnya - utk menggoreng
* 1 inci halia -parut
* 2 ulas bawang putih - parut
Bahan untuk Sos
  • *4-5 sb sos tomato
  • *1sb sos tiram
  • 1sk cuka
  • *1-2sb madu
  • *1sb tepung jagung - bancuh dgn air
  • *4sb air
  • *1sk minyak bijan

Bahan lain:

  • 1/2 biji bawang besar kuning - potong dadu
  • 1/2 biji capsicum merah dan hijau - potong dadu
  • 1/2 biji carrot - potong menyerong (baji)
  • 1sk bijan sangai

Cara:
  1. Kocok telur. Gaul ayam yang telah dipotong dadu td dengan bawang putih, halia dan syouyu (jika gune kicap cair kurangkan sedikit sbb kicap cair lebih masin berbanding syoyu). Kemudian masukkan telur dan gaul rata. Boleh letak sedikit serbuk lada sulah jika mahu.
  2. Kemudian gaul ayam dengan tepung dan goreng dengan minyak yang panas hingga kekuningan dan msak. Angkat dan toskan. Ketepikan.
  3. Minyak yang sama, goreng carrot hingga masak. Angkat dan toskan. Goreng pula bawang besar dadu dan juga capsicum. sebentar sahaja agar bawang dan lada rangup ketika dimakan. Angkat dan toskan.
  4. Satukan semua bahan sos ke dalam kuali. Jika ingin pedas sikit guna sos cili (optional) - Hana tambah blackpaper (Tun tak tambah apa2).
  5. Kemudian masukkan cuka, madu, minyak bijan dan air. Kacau lagi sampai mendidih. Kecikkan api. Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air. Kacau sampai agak pekat. (Tun masukkan sikit2 sebab taknak pekat sangat).
  6. Last sekali masukkan ayam goreng, carrot, capsicum dan juga bawang. Kacau hingga kuah kering dan semua ayam bersalut dengan sos tadi. Taburkan dengan bijan sangai. Boleh la dihidang dan makan panas2 dengan nasi putih.

Tuesday, January 25, 2011

Sotong Beriani Masam Manis

Salam dan selamat malam semua. N3 sebelum masuk kelambu..titun.
Tadi cuba Sotong Beriani Masam Manis dari CMG, memang sedap..anak2 sumer suka..cik abg pun suka. Resipi ni asalnya tengok dari rumah Kak Nor, tu yang buat terdetik nak mencuba tue.

Siang tadi semasa amik Darwis dari Smart Reader, terus ke Pasaraya cari bahan2..yang geramnya ada pula la bahan yang takde ..terpaksalah pergi ke Giant Bukit Antarabangsa..dah itu pun yang paling dekat dengan umah..Sampai rumah dah hampir pukul 1 tgh..ishhhh, tak boleh nak godek lagi resipi ni..sbb Nabil balik dari sekolah pukul 1.30 tgh..nak taknak memang kena masak secepat yang boleh ler. Cik abg ada tido kat bilik...off hari ni sebab malam tadi dah stay up sampai pagi kat office. At last, tangguh dulu masak sotong ni, goreng ajer ler ikan yang dah siap direbus, sayur pun dah ready, wat sambal belacan dan ayam goreng. Itu ajer for lunch. Alhamdulillah..kenyang.

Petangnya baru masak sotong ni untuk dinner...ada pulak la yang tak cukup lagi tue..huhuhu..semasa beli barang tadi tu memang dah set yang sos lada hitam ada lagi kat gobok rumah ni..tengok2 dah yillekkk..huhuhu..nampaknyer terpaksalah cari alternatif lain. Sudahnya Tun tambah ajer la sos tiram dan black paper yang ditumbuk. Alhamdulillah..sedap juga rasanya.

Sotong Beriani Masam Manis
by CMG
Sumber: Rabiatun

Bahan:
8 ekor sotong saiz sederhana (Tun guna 4 ekor ajer tp saiz besor)
1 1/2 tbsp rempah beriani mix "Maggi"
1/2 biji red capsicum - didadu
1/2 bijii green capsicum- didadu
1/2 biji yellow capsicum - didadu
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris halus
1 tbsp sos lada hitam
1 1/2 tbsp sos cili thai
sedikit garam, jk perlu
1/4 cawan air
hirisan daun bawang, sebagai hiasan
bawang goreng, sebagai hiasan
Cara:
1). Sotong dibersihkan, buang kulitnya, dawat, muncung dan juga mata. Badan sotong dikelar2 tapi tak putus, buat hingga siap, cuci dan toskan (tak payah kerat kecil2). Gaul dengan rempah beriani mix "maggi", ketepikan.

2). Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar dan bawang putih hingga harum, masukkan sos lada hitam dan sos cili, kacau rata dan masukkan red/green dan yellow capsicum tadi, kacau rata.

3). Masukkan sotong dan gaul rata, tuang air dan masak hingga kuah pekat, rasa dan jika perlu boleh tambah garam. Bila pekat, angkat dan alihkan dalam bekas yang sesuai, hias dengan taburan daun bawang dan bawang goreng. Hidangkan.


Donut Keledek

Malam tadi my hb kena stay up kat office..takpelah..lagipun cik abg skang ni dah lama tak kena..sesekali apa salahnya. Katanya awal pagi nanti baru balik. Tun mengiyakan jer lah..sambil duk pikir nak buat kuih apa la untuk bekpes esoknyer tuh.

Dalam kepala ni memang dah lama teringin nak buat donut keledek. Apatah lagi dah banyak kali tengok teman2 blogger duk wat posting pasal donut keledek ni. Resipi asalnya Donut Kentang dari Ros Jintan Manis..Tapi telah diolah oleh kak Nor menggunakan keledek. Tun pula...followwwww..hhihihih.. Resipinya pun dah lama ada dalam list. Terima kasih untuk buat Kak Nor dan juga Ros di atas resipi ni yer.
Sejukkan sebelum disimpan di dalam fridge.

Petang semalam, dah selesai sumer masak for dinner, terus jer masukkan bahan dalam BM...onkan tunggu jer sambil tarah kain yang membukit tu. Mata nengok tv dengan anak2. Dah siap sumer kerja2 lain..pergi dapur sat, mak aiihhh...dia punya adunan naik sampai melimpah keluar mixing bowl tuh..hihihi nasib masa utk doh tu naik dah nak habis tinggal 7 minit lagi..takpelah..amik keluar terus tekan2 kasi keluar angin.

Apabila siap terap sumer tu, tunggu jap kasi doh naik lagi sekali...yang nak citernyer ..dalam hati dah seronok dah ni tengok donut yang di goreng gebus betul dah la warnanya pun cun..warna asli ubi keledek. Apabila tiba nak habiskan goreng.. tinggal dalam 5 bijik donut, tetiba plak api dapurku kian mengecil..waduhhhh, sure dah slow2 camni nak kehabisan gas plak.huhuhuhu...tengok kat wet area, masih ada 1 tong gas yang belum digunakan..ishhhh, malasnyer nak angkat. Sudahnya, Tun masukkan jer dalam oven, letak minyak masak sikit. Wakakakakaaa..ia stil gebu jugak, tapi bahagian atas yang tak kena minyak tu, keras sikit la kan..macam roti.

Okies la..taknak bebel banyak2 pagi2 ni..jom kita tengok resipinya. Tq pada kak Nor dan juga Ros (Onigiri) di atas resipi ni..mintak izin yer nak C&P kat sini pula..mekasih..

DONUT KENTANG
by Ros Jintan Manis
sumber: Rabiatun@Sweettouch
Bahan-bahannya
250 gram tepung gandum
80 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek ( lebih kurang 2 biji kentang saiz kecil)
2 sudu besar susu tepung/skim milk
1 biji telur ( dipukul sedikit)
80/90ml susu segar boleh ganti dengan air suam
1 1/2 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula4 gram yis ( 1 1/2 sudu kecil)
( susu tu ros letak sikit-sikit klu 80ml tu dah memadai dan doh ok, kita guna 80ml je, klu rasa keras guna 90ml, sebab saiz telur yang digunakan lain-lain kan, di sini kena pandai agak-agak ye, doh jangan lembik sanngat, nanti donut meresap minyak bila digoreng.)
Caranya.
1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut, Uli selama 8 hingga 10 minit. Kalau guna BM, tekan ON dan tunggu je siap, kemudian boleh terus bentukkan.

2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam.
3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnye, seperti bentuk donut. Susun donut di atas dulang dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.

4. Goreng di dalam minyak panas sehingga perang, dan salut donut kentang bersama serbuk gula ataupun coklat masakan. Sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba..
* Oleh kerana Tun juga buat 2 adunan, jadi Tun ikut sukatan yang Kak Nor beri. tq yer kak.
sumber: K.Nor@SecubitGaram
500 gram tepung gandum
200 gram keledek yang telah direbus dan dilenyek
4 sudu besar susu tepung
1 biji telur ( dipukul sedikit)
200 ml air suam ~ k.nor lebihkan air sbb guna 1bj telur jer
3 sudu besar marjerin
3 sudu besar gula ~ gula dikurangkan sket sbb keledek dah ada rasa manis
3 sudu kecil yis ~ lain kali nak kurangkan sket (tang ni dah Tun kurangkan jadi 2 tsp ajer, hasilnya tetap gebus)

Monday, January 24, 2011

Breakfast dengan Roti Garlic ajer..

Salam, hari ni macam takd cerita nak potpet...lagipun ni menu ulang tayang ajer.. Hari ni breakfast dengan Roti garlic dan mushroom soup jer pun..Ni roti garlic versi mudah dan yang selalu Tun buat. Resipinya boleh tengok kat sini yer.







Sunday, January 23, 2011

Blueberry Tiramisu


Salam dan selamat malam, sebelum tutup tirai malam ni..nak letak dulu resipi Blueberry Tiramisu yang dibuat petang tadi untuk dijadikan sebagai dessert dinner. Tadi wat lebih dari 250g cream cheese..tu yang dapat 1 cup x'tra ni.


Dah lama duk sekodeng resipi tiramisu, sebab tengok2 masih ada 2 peket biskut lagi duk tersadai dalam gobok kat baking room..hasilnya buat ajer apa yang ada kat dapur..bahan2 balance dari wat cheesecake order last Friday.
Blueberry Tiramisu
Bahan untuk syrup: (dapat 4 cup spt di atas)
150 g blueberry filling
80ml air suam
2 tbsp gula ising ~ optional klu nak manis sikit
sedikit parutan kulit lemon ~ optional

Bahan2 lain:
250g cream cheese
125g whipped cream
125g whipping cream
50g gula icing~ sifted
1 peket biskut tiramisu
sedikit buah blueberry segar ~ ni Tun tak letak sbb takde stok.

Cara:

1). Mula2 sediakan syrupnya. Campur kesemua bahan dan kacau sebati. Ketepikan.

2). Pukul cream cheese hingga gebu. Masukkan gula icing, pukul seketika.

3). Campurkan kedua2 whipped dan whipping cream. Pukul hingga agak pekat dan sebati.

4). Campurkan krim yang dipukul tadi ke dalam adunan cream cheese. Kacau dengan spatula hingga rata.

5). Cara untuk melapis : Mula2 letak sedikit syrup, kemudian susun biskut dan letak cream ke atasnya. Boleh juga susun buah jk ada. Ulang hingga adunan habis dan ikut suka nak berapa banyak layer pun. Kalau nak buat asing2 cup by cup mcm Tun pun boleh..lagi senang nak serve. ye dak :-)

This one is for me.

Note Rabiatun:
* Jika nak lebih terasa masam, boleh celupkan biskut ke dalam jus oren sebelum disusun ke dalam bekas.
* Jika tiada whipped cream, boleh guna whipping cream sahaja..dan mungkin kena tambah sedikit gula icing. Rasa dulu adunan tu yer.
* Boleh juga gantikan cream cheese tu dgn mascapone.
* Sesuai dengan strawberry, kiwi, orange, mango dan sebagainya.


Perbezaan WHIPPING CREAM dan juga WHIPPED CREAM

Sesiapa yang masih keliru dengan kedua2 ni boleh rujuk sini. Tun copy paste dari blog kak Wan. Minta izin yer kak Wan.


Kedua-duanya adalah whipping cream (krim putar) yang mempunyai fungsi yang sama iaitu digunakan dalam penyediaan continental cake, dessert, ice-cream, topping.

Secara ringkas perbezaan antaranya adalah dari segi kandungan bahan, cara kegunaan dan penyimpanan 

1. Whipping Topping Cream atau di panggil Non-Diary Whip Cream 
Kandungan : Minyak Kernel Sawit, Sirap Jagung (baca bahan pada kotak) tiada kandungan lemak dari susu
Tekstur : Mudah kental apabila di pukul mengembang 2 x ganda, rasa manis
Kegunaan : Sebagai Topping dan Filling untuk kek continental seperti Black Forest, Fruit Flan, Banana Choc dan lain-lain.
Kaedah Penyimpanan : Simpan di tempat beku (Freezer), tahan 1 bulan selepas dibuka
Jenama di Pasaran : Rich's, Shine Road, Value Pride, Golden Peak
Dimana Saya boleh mencarinya ? :  Dikedai-kedai Bekalan Bakery, di Pasaraya jarang di dapati.

2. UHT Whipping Cream atau di panggil Dairy Whipping Cream @ Double Cream @ Thickened Cream

Kandungan : Pepejal susu
Tekstur : Lebih pekat dari susu segar (UHT full cream milk) tidak mengembang apabila dipukul, Rasa tawar
Kegunaan : Sebagai bahan campuran dalam membuat Cheese Cake, Tiramisu, Mousse, Dessert, Ice-cream dan Ganache (tidak sesuai untuk topping kek)
Kaedah Penyimpanan : Simpan dalam peti sejuk (Chiller) tidak perlu dibekukan, tahan 1 minggu selepas dibuka.
Jenama di Pasaran : Anchor, Emborg, Pauls,Shani, Greenfields, Bridel
Dimana Saya boleh mencarinya ? :  Dikedai-kedai Bekalan Bakery dan Pasaraya juga boleh di dapati.


UHT - Ultra High Temperature


Brokoli + Sweet Peas Goreng

Resipi yang selalu dibuat dan menjadi kegemaran sisi keluarga. Pernak letak resipinya kat sini dulu..leh juga tengok kat sini.

Brokoli N' Sweet Peas Goreng

by Rabiatun@sweettouch

bahan: (1 family)
7 biji sweet peas
6 potong brokoli
1/4 batang carrot (dipotong nipis)
4 hiris isi ayam (boleh guna sotong dan udang)
2 ulas bawang putih (dihiris nipis)
1/2 biji cili merah (dihiris)
1 tsp tepung jagung (dibancuh dengan 1/4 cawan air - jika nak kuah banyak leh tambah)
1 tbsp sos tiram
sedikit garam

Cara:

1). Gaul ayam dengan sedikit kunyit dan garam. Ketepikan.
2). Panaskan sedikit minyak, masukkan isi ayam kacau sehingga isi ayam masak. Jika nak letak sotong pun boleh buat cara yang sama. Angkat atau ketepikan.
3). Tumis bawang putih guna minyak tadi. Setelah itu, masukkan ayam.
4). Masukkan sayur kacang dan brokoli. Kacau. Masak dengan api yang agak besar.
5). Masukkan garam dan sos tiram. Kacau sebati.
6). Masukkan air tepung jagung. Rasakan garamnya dah ngam atau tak. Then tutup api. Jangan masak terlalu lama, cukup sekadar brokoli dan sweet peas tu bertukar warna hijau yang cantik.


Cepat dan mudah dibuat..sekejap jer dah leh hidang.


Daging Masak Merah

Menu ulang tayang lagikss..daging masak merah. Resipinya kat sini.

Carrot Pound Cake

Carrot Cake yang diorder oleh Kak Ita untuk besday kawan2 office nya. Tq kak Ita.

Carrot Pound Cake
by CMG
source: Kak Nor
Source : Rabiatun

Bahan: 125g mentega
2/4 cawan gula kastor - Kak Nor masukkan 1/3 cawan jer sbb K.Nor masukkan 2tbsp madu.
1/4 cawan gula perang (brown sugar)
2 biji telur gred A
1/2 cawan whipping cream (klu takde boleh ganti dengan susu cair)
1 tsp esen vanilla
3/4 cawan parutan lobak merah
1 genggam isi kacang pistachio - dicincang kasar (Tun letak sikit ajer)
1 genggam isi kacang walnut - Tun gantikan pistachio tadi tu dengan walnut
1 tsp ovalette- K.Nor tambah utk melembutkan tekstur kek
sedikit kismis- K.Nor tambah (tp Tun tak letak)

Cara:
Panaskan oven pada suhu 175C. Lengser loaf tin berukuran (9 "x 4" x 3.5") inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lengser kertas minyak tadi.
2). Ambil 2 tbsp tepung dari resipi tadi dan gaul dengan lobak merah yang telah diparut hingga rata. Ketepikan.
3). Putar mentega bersama gula halus dan gula perang hingga putih, masukkan telur 1 persatu dan terus memutar hingga kembang dan gebu. Pada kelajuan sederhana, masukkan esen vanilla diikuti tepung berselang seli dengan whipping cream (atau susu cair), hingga habis, kacau rata.
4). Tambah lobak merah, parutan kulit oren dan kekacang. Gaul sebati. Tuang dalam tin tadi dan bakar 45 minit atau hingga masak. Uji kek dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengahnya, jika lidi tadi keluar bersih, tanda kek anda telah masak.
5). Keluarkan kek dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaring sebelum dipotong. Sesuai untuk minum petang.

Cream Cheese Frosting
by Kak Nor

125g cream cheese
60 g butter (Tun letak 50g saja sbb habis stok)
60 g gula ising- diayak

Pukul cheese dengan butte hingga kembang dan masukkan gula icing dan pukul lagi hingga betul2 kembang dan gebu.

# ni untuk spread atas kek tp jika nak deco boleh tambah icing sugar supaya ia kental sedikit.
Cake Size: 8"
Frosting and Deco: Cream Cheese dan Lemon Buttercream

Yang ni plak size 7" untuk makan2 family Tun..bagi sikit pada jiran2 terdekat.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...