Jangan terkejut lak tauuu..tengok hasil kita ni tak sama ngan kak Nor. Inilah namanya kalau memandai2 derhakakan resipi orang- harrr padann..hihihi....Kak Nor nyer pudding ni cantik elok jer..dapat tang haku, huiihhhh...terus jadi berkuah. Nasib baik sodap..Bukannya apa, sebab sayang nak perabih belen susu cair, tinggal dalam 1/4 tin (tapi resipi asal tak guna susu cair pun)..tu yang aku tuang semua kasi habis, tapi kurangkan plak sukatan fresh milk. Kenkononnya nak kasi balance la kan. wakakakakaaa...tengok ler apa jadi..hihihi.. Mintak maaf bebanyak kat Yatt ngan Kak Nor.. ya ampuunnnn..
Lapisan pertama, ku lapiskan dengan roti dan tabur choc. chips serta kismis..tu yang jadi kuahnya bercoklat tu. Budak2 suka ler. Alhamdulillah habis gak. Apa pun, jom tengok resipinya yang diambil dari umah kak Nor. Mekasih kak Nor dan juga Yatt.
Bread & Cheese Pudding
- 5-6 keping roti
- 250 ml susu uht@ fresh milk
- 150 ml whip@fresh cream ~ k.nor guna susu cair jer sbb WC tak ada
- 3 biji telur
- 60 gm gula castor
- 60 gm creamcheese
- 30 gm gula castor (utk ditabur atas puding just before bakar)~ k.nor guna 1/2 jer
- butter (untuk disapu pd setiap keping roti)
- 1 sudu kecil esen vanilla
Susun 1/2 dr roti yg telah disapu mentega dan dipotong kecil ke dlm loyang pembakar.
Tuangkan 1/2 bancuhan susu tadi dan lapiskan baki roti.
Tuangkan baki bancuhan susu.
Taburkan gula castor diatas roti tadi sebelum dibakar supaya nanti ia akan caremelised on top of the pudding.(memberi bau yg lebih wangi lagi!)
Bakar didalam preheated oven @ 180 c secara water bath(letak loyang atas dulang berisi air utk memastikan kelembapan pudding itu) selama 25 minit.(ikut oven masing2)
** Sori Yatt, K.Nor dah edit sket kat cara2 tu utk lebih mudah nak faham cara nak buat. TQ (ni note Kak Nor tauuu..tumpang letak sini sebagai rujukanku pula di depan hari).