Monday, January 31, 2011
Bendi Sambal
Jus Roselle
Egg Paratha Roll
- 5 keping frozen plain paratha - jenama kawan@lain
- 5 biji telor - dipukul sedikit
- sedikit daun bawang - hiris halus
- 1/2 biji bawang besar - dicincang halus
- sedikit lada sulah
- garam secukup rasa
- sedikit minyak zaitun untuk menggoreng paratha
- beberapa keping slice cheese (jika suka utk dimakan begitu saja)
- Panaskan non-stick pan dan letakkan beberapa titis minyak zaitun dan goreng paratha hingga sedikit garing kedua2 belah. Buat hingga siap dan ketepikan.
- Dalam mangkuk lain, campurkan telor bersama bawang, daun bawang, lada sulah dan garam. Kacau rata.
- Gunakan pan yang sama tadi, letak sedikit minyak dan tuangkan 3 sudu besar adunan telor, biar adunan membulat dan tekapkan segera paratha yang telah digoreng tadi.
- Masak lebihkurang 2 minit dan bila adunan telor telah melekat pada paratha, angkat ke dalam pinggan leper. Buat hingga habis.
- Gulungkan terus ketika masih panas. Potong sebesar 1 1/2 inci dan atur dalam pinggan. Hidangkan bersama kuah kari ayam dan sedap dimakan ketika panas2 suam.
Sunday, January 30, 2011
Sayur Air Pucuk Manis + Labu
Creamy Potato Croquettes
Tq Yani di atas resipi ni, izinkan Tun paste resipinya di sini pula sebagai rujukan Tun dan kawan2 yang sudi mencuba. Terima kasih. Link yang Tun bagi ni, Tun used from Deco Coco sebab macam males plak nak bongkarkan kat MYR..Insya-Allah kalau ada masa di lain waktu Tun linkkan ker MYR pula.
- 2 biji ubi kentang saiz besar - direbus dan dilenyek halus
- 1/2 biji bawang besar - dicincang/dadu halus
- 2 sudu besar daging/ayam cincang
- 1 sudu besar mentega
- garam dan serbuk lada sulah secukupnya
bahan2 sos krim: - 1 sudu besar mentega
- 1 sudu besar tepung gandum
1/2 - 1 cawan susu segar - garam dan serbuk lada sulah secukupnya
1 biji telur - dipukul sedikit
breadcrumbs/serbuk roti secukupnya
bahan2 sos pencicah - gaul rata:
- mayonaise
- sos cili
- sos tomato
cara: - panaskan mentega di dalam kuali
- tumiskan bawang besar sehingga naik bau
- kemudian masukkan daging/ayam cincang, garam dan serbuk lada sulah secukupnya
- kacau sehingga daging/ayam masak
- padamkan api
- masukkan ubi kentang yang telah dilenyekkan tadi dan gaulkan sebati. ketepikan
- panaskan mentega di dalam periuk
- masukkan tepung dan kacau sehingga ianya bertukar menjadi perang
- kemudian masukkan susu segar
- sentiasa kacau supaya tidak berketul
- masak sehingga pekat
- kemudian tuangkan ke dalam adunan ubi kentang tadi (jangan tuangkan kesemuanya pandai agak2)
- gaulkan semua bahan sehingga sebati
- ambil sedikit adunan dan bentukkan menjadi bulat (seperti membuat pegedil)
- lakukan sehingga habis
- panaskan minyak di dalam kuali
- >ambil satu adunan bulat tadi, celupkan ke dalam telur dan coverkan dengan breadcrumbs
- goreng sehingga keperangan
- angkat dan hidangkan dengan sos pencicah
- sedap dimakan panas2
Ebi Mayo @Udang Mayonies
For my reference, Tun nak mintak izin yer kak Hani untuk C&P resipinya di sini pula. Mekasih ya...lebiuuu..
Ebi Mayo @ Udang Mayonies
- Basuh bersih udang, gaul dengan garam dan air halia. Ketepikan sebentar.
- Potong syuran, letak dalam pinggan.
- Dalam bowl,kacau mayonies dengan condense milk.
- Panaskan minyak. Gaul udang dengan tepung ubi. Goreng kekuningan, tos minyak. Masukkan ke dalam 3, gaul rata. Hidangkan di atas 2. Siap.
Bingka Ubi
- 500 gm ubi kayu yang telah diparut.
- 1 keping gula melaka - dicincang kecil2
- 1/3 cawan gula merah/gula pasir
- 1 1/3 cawan santan pekat
- 1 biji telor - dipukul sikit
- beberapa helai daun pandan
- Perah ubi biar keluar airnya di dalam bekas. Biarkan hening dan sagu mendap. Bila air telah jernih, buangkan airnya dan campurkan sagu yang mendap ke dalam parutan ubi tadi.
- Sementara itu, masak santan, gula merah, gula melaka dan daun pandan hingga gula larut sekejap. Tapiskan.
- Campurkan ke dalam parutan ubi tadi.
- Masukkan telor dan gaul semuanya biar rata dan mesra.
- Lenserkan loyang dan tuangkan adunan ubi. Ratakan.
- Bakar selama 1 jam pada suhu 170 C sehingga ubi masak dengan api bawah. Kemudian lebihkan +- 30 minit lg dengan api atas dan bawah pulak. Bakar hingga agak berkerak kalau suka.
- Sejukkan pada suhu bilik baru dipotong.
Potato Wedges
Potato tu Tun potong wedges, kemudian Tun perap dengan sedikit garam dan kemudiannya salut dengan tepung (kering) goreng ayam crispy Ayamas. Goreng dalam minyak panas, toskan. Bolehlah di pipekan dengan mayonise dan juga Jalapeno Cheese tadi tu. Sedap tau, rasa pun sama aje yang ada kat kfc tu.
Sup Ayam dengan Lengkuas
- 1.5 liter air
- 1 kiup pati ayam knorr
- 4cm lengkuas, buang kulit dan hiris nipis-nipis
- 300g isii ayam, hiris nipis.
- 5-6 biji cili burung-titik
- 1/4 cawan santan2 sudu besar sos ikan
- 1 sudu besar gula
- sedikit garam
- 1 sudu besar jus limau nipis
- daun ketumbar utk hiasan
Cara:
- Masukkan air dan kiub ayam ke dlm periuk. Letak atas api sederhana sehingga mendidih. Tambah hirisan lengkuas. Biarkan selama 5 minit. Masukkan pula isi ayam. Masak 5 minit lagi
- Tambah cili burung, santan, gula dan garam. Tunggu sehingga mendidih. Masukkan sos ikan dan jus limau nipis. Angkat. Hidang segera. Hias dgn daun ketumbar.
Friday, January 28, 2011
Chocolate Bottom Banana Square
by Rima
source: Rabiatun
1 1/2 cups mashed banana (about 3 medium bananas) ~ Tun letak 1 cup aje sbb kehabisan pisang.
1 1/2 cups flour
1 tsp baking powder
1 tsp baking soda1/2 tsp salt - I used 1 tsp since i used unsalted butter
Maggi Goreng Beriani
Ni ler hasil campak2 that day...guna rempah beriani mix hari tue..
Maggi Goreng Beriani
by Rabiatun @ Sweettouch
3 peket Mee Maggi ( Tun guna yang kosong tanpa perisa)
2 ulas bawang putih - ditumbuk
4 ulas bawang merah - ditumbuk
1 keping isi ayam - diptg kecil2 dan diletak sedikit garam kunyit
3 ekor sotong- dipotong
3 tbsp sos tiram
3 tbsp rempah beriani Maggi Mix
3 tbsp cili kisar
2 pokok sawi - potong
sedikit cili api - jk nak pedas (Tun letak capsicum ajer)
sedikit garam
minyak masak untuk menumis
Cara:
1). Panaskan minyak, tumis cili kisar hingga masak, masukkan bahan tumbuk. Kacau.
2). Masukkan rempah beriani dan sos tiram. Jika terlalu kering, masukkan sedikit air. Kacau.
3). Masukkan pula isi ayam dan sawi. Masak hingga sawi layu.
4). Kemudian masukkan sotong. Biar seketika. Masukkan pula maggi mee. Kacau rata. Perasakan dengan garam.
Wednesday, January 26, 2011
Bento Darwis..
Last year selalu juga Darwis bawak bekal sebab makanan kat sekolah tak best katanya. Tapi bila teacher dan kawan2 tegur bento dia, buat dia malu pulak. Hari2 teacher tengok bento Awis, semua kawan2 tengok..nak makan pun tak best. Itu lah yang selalu dia ungkapkan setelah si ibu jemput dia dari sekolah. Hinggakan teacher dan principal Darwis pun tanya, kat mana Tun beli bento accesories. Selepas sekian lama, dia taknak lagi bawa bekal.
Insya-Allah, kalau kelapangan Tun akan postkan kat sini bento anak2 yang dibuat last year punya tauu..hihihi..Bukanlah hebat mana pun, just sekadar kenangan untuk anak2 bila besar nanti.
Kali ni, Tun buatkan nasi goreng pataya dan sosej goreng garing untuk bentonya.
Telur Bungkus Express
Salam dan selamat malam...N3 sebelum masuk tidur lagi ler.. resipi ni dulu pernah Tun postkan kat MYR dan dah lama benor tak buat..Bila intai2 kat rumah buruk ni, baru la teringat balik telur bungkus ni.
Apapun boleh tengok resipinya kat sini, atau boleh juga tengok kat bawah ni yer.
2). Panaskan kuali, dan dadar telur nipis2. Ketepikan.
Tori No Kare Age
- *4-5 sb sos tomato
- *1sb sos tiram
- 1sk cuka
- *1-2sb madu
- *1sb tepung jagung - bancuh dgn air
- *4sb air
- *1sk minyak bijan
Bahan lain:
- 1/2 biji bawang besar kuning - potong dadu
- 1/2 biji capsicum merah dan hijau - potong dadu
- 1/2 biji carrot - potong menyerong (baji)
- 1sk bijan sangai
- Kocok telur. Gaul ayam yang telah dipotong dadu td dengan bawang putih, halia dan syouyu (jika gune kicap cair kurangkan sedikit sbb kicap cair lebih masin berbanding syoyu). Kemudian masukkan telur dan gaul rata. Boleh letak sedikit serbuk lada sulah jika mahu.
- Kemudian gaul ayam dengan tepung dan goreng dengan minyak yang panas hingga kekuningan dan msak. Angkat dan toskan. Ketepikan.
- Minyak yang sama, goreng carrot hingga masak. Angkat dan toskan. Goreng pula bawang besar dadu dan juga capsicum. sebentar sahaja agar bawang dan lada rangup ketika dimakan. Angkat dan toskan.
- Satukan semua bahan sos ke dalam kuali. Jika ingin pedas sikit guna sos cili (optional) - Hana tambah blackpaper (Tun tak tambah apa2).
- Kemudian masukkan cuka, madu, minyak bijan dan air. Kacau lagi sampai mendidih. Kecikkan api. Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air. Kacau sampai agak pekat. (Tun masukkan sikit2 sebab taknak pekat sangat).
- Last sekali masukkan ayam goreng, carrot, capsicum dan juga bawang. Kacau hingga kuah kering dan semua ayam bersalut dengan sos tadi. Taburkan dengan bijan sangai. Boleh la dihidang dan makan panas2 dengan nasi putih.
Tuesday, January 25, 2011
Sotong Beriani Masam Manis
Donut Keledek
by Ros Jintan Manis
sumber: Rabiatun@Sweettouch
Bahan-bahannya
250 gram tepung gandum
80 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek ( lebih kurang 2 biji kentang saiz kecil)
2 sudu besar susu tepung/skim milk
1 biji telur ( dipukul sedikit)
80/90ml susu segar boleh ganti dengan air suam
1 1/2 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula4 gram yis ( 1 1/2 sudu kecil)
( susu tu ros letak sikit-sikit klu 80ml tu dah memadai dan doh ok, kita guna 80ml je, klu rasa keras guna 90ml, sebab saiz telur yang digunakan lain-lain kan, di sini kena pandai agak-agak ye, doh jangan lembik sanngat, nanti donut meresap minyak bila digoreng.)
Caranya.
1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut, Uli selama 8 hingga 10 minit. Kalau guna BM, tekan ON dan tunggu je siap, kemudian boleh terus bentukkan.
2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam.
3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnye, seperti bentuk donut. Susun donut di atas dulang dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.
4. Goreng di dalam minyak panas sehingga perang, dan salut donut kentang bersama serbuk gula ataupun coklat masakan. Sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba..
500 gram tepung gandum
Monday, January 24, 2011
Breakfast dengan Roti Garlic ajer..
Sunday, January 23, 2011
Blueberry Tiramisu
Perbezaan WHIPPING CREAM dan juga WHIPPED CREAM
Kedua-duanya adalah whipping cream (krim putar) yang mempunyai fungsi yang sama iaitu digunakan dalam penyediaan continental cake, dessert, ice-cream, topping.
Dimana Saya boleh mencarinya ? : Dikedai-kedai Bekalan Bakery, di Pasaraya jarang di dapati.
2. UHT Whipping Cream atau di panggil Dairy Whipping Cream @ Double Cream @ Thickened Cream
Dimana Saya boleh mencarinya ? : Dikedai-kedai Bekalan Bakery dan Pasaraya juga boleh di dapati.
Brokoli + Sweet Peas Goreng
Brokoli N' Sweet Peas Goreng
7 biji sweet peas
6 potong brokoli
1/4 batang carrot (dipotong nipis)
4 hiris isi ayam (boleh guna sotong dan udang)
2 ulas bawang putih (dihiris nipis)
1/2 biji cili merah (dihiris)
1 tsp tepung jagung (dibancuh dengan 1/4 cawan air - jika nak kuah banyak leh tambah)
1 tbsp sos tiram
sedikit garam
Cara:
1). Gaul ayam dengan sedikit kunyit dan garam. Ketepikan.
2). Panaskan sedikit minyak, masukkan isi ayam kacau sehingga isi ayam masak. Jika nak letak sotong pun boleh buat cara yang sama. Angkat atau ketepikan.
3). Tumis bawang putih guna minyak tadi. Setelah itu, masukkan ayam.
4). Masukkan sayur kacang dan brokoli. Kacau. Masak dengan api yang agak besar.
5). Masukkan garam dan sos tiram. Kacau sebati.
6). Masukkan air tepung jagung. Rasakan garamnya dah ngam atau tak. Then tutup api. Jangan masak terlalu lama, cukup sekadar brokoli dan sweet peas tu bertukar warna hijau yang cantik.
Carrot Pound Cake
Cara: