SUP AYAM DENGAN LENGKUAS
- 1.5 liter air
- 1 kiup pati ayam knorr
- 4cm lengkuas, buang kulit dan hiris nipis-nipis
- 300g isii ayam, hiris nipis.
- 5-6 biji cili burung-titik
- 1/4 cawan santan2 sudu besar sos ikan
- 1 sudu besar gula
- sedikit garam
- 1 sudu besar jus limau nipis
- daun ketumbar utk hiasan
Cara:
- Masukkan air dan kiub ayam ke dlm periuk. Letak atas api sederhana sehingga mendidih. Tambah hirisan lengkuas. Biarkan selama 5 minit. Masukkan pula isi ayam. Masak 5 minit lagi
- Tambah cili burung, santan, gula dan garam. Tunggu sehingga mendidih. Masukkan sos ikan dan jus limau nipis. Angkat. Hidang segera. Hias dgn daun ketumbar.
No comments:
Post a Comment