Maaf sekali lagi...huhuhuhuuu..
Daging Masak Merah
Bahan:
2 ketul daging (anggaran dalam 1/2 kg - dibersihkan)
sedikit pewarna merah
2 ulas bawang putih
1/2 labu bawang besar - dipotong bulat
2 tbsp cili kisar
sos ikan ( leh letak 1/4 kiub ikan bilis jk sos ikan takde)
sedikit kicap manis
sos tiram
sos tomato
sos cili
1/2 cawan air
sedikit daun ketumbar- dihiris
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis
Cara:
1). Rebus daging tanpa perlu dihiris dengan sedikit pewarna merah hingga bahagian dalamnya agak masak. Tak perlu lama sangat yer.
2). Hiris nipis daging tadi. Goreng seketika, angkat dan toskan. Ketepikan.
3). Tumis bawang putih yang diketuk hingga wangi. Masukkan cili kisar. Kacau hingga cili agak garing.
4). Masukkan semua jenis sos, dan rasakan masin manisnya. Jk dah ok, masukkan daging dan sedikit air. Kacau sebati.
5). Masukkan bawang besar, kacau hingga bawang agak layu. Tutup api.
6). Masukkan pula daun ketumbar, kaup balik dan angkat.
Note dan peringatan:
* Apapun, jika sos ikan digantikan dengan kiub ikan bilis, rasanya tetap tak sama. Oleh sebab itu, tidak digalakkan letak kiub ikan bilis tu banyak sangat yer. Rasanya boleh lariiiii.. Harap maklum ;-)
No comments:
Post a Comment