Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Friday, January 28, 2011

Chocolate Bottom Banana Square

Hari tu ada nampak kak Nor post N3 pasal kek ni. Tu yang buat tak tahan nengok benda2 sedap camni, nak ajer menerai .Petang semalam lepas masak untuk dinner, godek2 la resipi yang di amik dari rumah Rima. Pisang memang awal2 lagi dah beli. Memang beli lebih pun sebab anak2 suka makan pisang. Tapi, bila time nak buat pisangnya terkurang ler pulak..dapat 1 cup ajer. Godek ler jugak dan alhamdulillah hasilnya tetap gebus dan sedap sangat! tak rugi mencuba.
Rasa2nya dah ramai yang mencuba resipi kek ni kan. Takpelah, Tun ketinggalan keretapi pun..hihihi... Kepada Kak Nor yang sudi hebahkan lagi resipi ni dan juga kepada Rima (tuan empunya resipi), Tun ucapkan berbanyak terima kasih..mintak izin nak letak kat sini pula utk rujukan Tun di lain kali. Thanks.Chocolate Bottom Banana Square
by Rima
source: Rabiatun

Ingredients:
1/2 cup butter - 113g
1 cup sugar - lain kali Tun nak kurangkan 3 tbsp sbb choc. chips yg Tun guna agak manis
1 egg
1 tsp vanilla extract
1 1/2 cups mashed banana (about 3 medium bananas) ~ Tun letak 1 cup aje sbb kehabisan pisang.
1 1/2 cups flour
1 tsp baking powder
1 tsp baking soda1/2 tsp salt - I used 1 tsp since i used unsalted butter
1/4 cup baking cocoa - barry callebaut
1 cup chocolate chips - i used both white and chocolate chipsMethod:

1. In mixing bowl, cream butter and sugar. Add egg, vanilla, and bananas, beating thoroughly.

2. In a separate bowl, combine flour, soda, baking powder, and salt. Add to creamed mixture and mix well.

3. Divide batter in half. Add the cocoa to one portion of the batter. Spread that portion in the bottom of a greased 9 x 13-inch (I used 9x9) baking dish. Spoon remaining batter on top, swirling gently with butter knife if desired, and sprinkle with chocolate chips.

4. Bake at 170C for 30 minutes or until batter tests done with a toothpick or fork. Cool and cut into 24 squares.

2 comments:

Nieza said...

wah sedap ni....dh lama masuk list tapi lum berkesempatan nk cuba...:)

Ezadlieza said...

Tun...aduhai sama ler akak dgn nieza ni...dah masuk list tp entah bila nak buat..pisang dah beli...nasib anak2 mkn pisang...silap2 kalau maleh jd jer cucur pissang...hukhukhuk

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...