Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Wednesday, November 30, 2011

SENANGIN STIM TIGA RASA

Assalamualaikum....pagi2 lagi Tun nak tayang masakan untuk dinner malam tadi nih...Senangin Stim Tiga Rasa..resipi dari Chef Norzailina. Tun kopipes dari dapur Kak Ummi ku cayang..hihihi...Terima kasih Kak Ummi yang memberi idea untuk Tun masak ikan ni..Sedap sungguh..macam makan kat Restoran Istana Bambu pun ader..hehehehe...Lepas ni boleh buat lagi guna resipi ni...Minta izin yer kak, Tun letak resipinya kat sini...TQ..TQ...Muahhhhh!!!
Ikan ni Tun belah dua tapi tak putus..Senang sikit nak makan...tak payah dibalik2kan... :)

IKAN SIAKAP STIM TIGA RASA
Resepi Asal: Chef Norzailina
Sumber: Noreen & Ummi @Home Sweet Home

Bahan:-
1 ekor ikan siakap - dalam 600 gm
100 ml air - boleh tambahkan air kalau nk kuah lebih
2 camb minyak - untuk menumis
garam secukupnya

Bahan Cincang Halus:-
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
2 biji cili merah

Bahan Dihiris Halus:-
1/2 kuntum bunga kantan
2 helai daun limau purut
4 - 5 biji cili padi

Bahan-Bahan Sos:-
2 cam. besar cili kisar
1 cam. besar sos tomato
2 cam. besar sos plum
2 cam. besar gula pasir
2 cam. besar sos cili
1 cam. besar jus limau nipis
1 cam. teh kicap manis
Cara Memasak:-

  1. Sediakan kukusan. Lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit.
  2. Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air.
  3. Kukus hingga ikan masak.
  4. Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan2 cincang selama 1 minit.
  5. Masukkan bahan-bahan sos dan kacau rata.
  6. Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan dan garam.
  7. Masak hinga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan tadi.
  8. Makanlah bersama nasi putih dan ulam-ulaman.

Tuesday, November 29, 2011

RICH BANANA BREAD

Assalamualaikum...semua..Kembali bersiaran nampaknyer...huhhuu...Agak kebizian sebulan dua ni..Apapun Tun cuba curi2 masa untuk update blog kesayangan ni. Layan dulu N3 tertunggak ni..Tun buat ni beberapa bulan lepas kalau tak silap. Siang tadi, pergi godek2 file kat x'ternal HD ada nampak picture ni...Tun tahu yang ianya masih belum di'N3'kan lagi. Malah...banyak lagi resipi dan masakan yang belum Tun post. Picture masakan yang belum di'N3'kan juga boleh kata bersusun-susun dan masih menunggu Q. huhuhuu...Harap sabar nooo....
Nih..nak citer sikit bab roti pisang yang sungguh sedap ni..hinggakan dah 3 kali Tun godek guna resipi ni. Rasanya yang sungguh sedap, mengingatkan Tun dengan kek pisang yang kat dalam paper cup yang selalu dijual di kedai2 runcit di kampung ....dolu2 masa kecik. Bagi Tun, ni kek pisang ler kan..ehehehee...Tapi biasalah kan..Mat Salleh panggil ni roti. Dah lama sebenarnya Tun berkenan dengan resipi ni..Kalau tak silap ada la 2-3 kali jugak Tun salin dari dapur Izah. huhuhu...tapi tak datang2 juga serunya tuh..huhuhu...Alhamdulillah akhirnya dapat jugak Tun buat. Walllaaahhhh...sekali buat, berkali2 nak buat lagi..Amboiii..hehehe...

3rd. time buat, bagi jiran 1/2, maklumlah..budak2 ni kalau kerap sangat, kureng ler plak...huhuhu...terpaksalah ibunya perah dan mencari idea serta sekodeng ke dapur teman2 blogger..Nasib baik ada kenkawan yang tak lokek berkongsi, kan..hihihi...Akhirnya, jiran turut mintak resipinya sebab anak2 dan hubbynya suka sangat..hehehe...
Resipi asal dari AllRecipe tapi telah diolah oleh Izah Daut. Hasil olahan tu, menjadikan kek pisang ni bertambah sedap. Alhamdulillah...Terima kasih banyak2 buat Izah..cayang diaaaa.!!! Minta izin letak sini pula yer..Bolehla akak buat lagi..Mekasih lagi sekali yer...

RICH BANANA BREAD
source: allrecipes
source : Izah Daut


Bahan:
1/2 cwn butter cair
1 cwn gula * izah letak 1/2 cawan 1 sb
2 biji telur
1 sk vanilla essence
1 1/2 cwn tepung
1 sk baking soda
1/4 sk baking powder *izah tambah
1/2 sk garam
1/2 cwn yogurt plain
1/2 cwn chopped walnuts *izah tak letak
1 cawan pisang lecek

Directions
  1. Panaskan oven 175 C. *izah guna suhu 180 C.
  2. Dalam mangkuk yang besar, satukan gula, butter cair, telur dan vanilla, yogurt dan pisang lecek. Sebatikan.
  3. Dalam mangkuk yang lain ayak tepung bersama baking powder, soda dan garam. Gaul rata.
  4. Masukkan bahan basah ke dalam bahan kering.
  5. Gaul sekadar rata.
  6. Bakar selama 45-50 minit.
  7. Sejukkan di atas rak. Sedap dimakan suam2.

Friday, November 25, 2011

Muffin Pandan

Assalamualaikum...Selamat pagi. Dah breakfast ke belum..? hihihi...mesti dah kan..Pagi ni Tun masak kuetiaw tapi skang ni bukan nak citer pasal kuetiaw tu, tapi nak citer pasal Pandan Muffin ni.
Kisahnyer, malam tadi Tun singgah rumah Kak Nor, niat di hati nak sekodeng resipi lain, tapi kebetulan plak Kak Nor ada buat mapin ni...Bagaikan pucuk di cita ulam mendatang, terus la Tun salin resipinya..Pantang nampak resipi baru, kan..hehehee...Benda baik takpe..hehehe...Tuan punya resipi kami tak tahu dari siapa..tapi yang pastinya dari Cari.Com. Begitulah yang dinyatakan oleh Kak Rinnchan. Jadi Tun ingin mengucapkan berbanyak terima kasih kepada yang sudi berkongsi resipinya termasuklah tuan empunya resipi, Kak Rinnchan dan juga sumber inspirasi, Kak Nor SG kiter..Minta halal yer.. Terima Kasih :)
Malam tadi Tun godek mapin pandan ni..Wangi semerbak bau pandan..Dalam hati dah kegirangan terasa sedapnyer mapin ni..Alamatnya, habih seketoi mapin ni Tun ngap malam tadi..ekekekekeeee....
Tun buat 1 resipi ajer dapat dalam 12 cups M size kot. Atasnya Tun taburkan Almond Nibs dan Almond Slice ...best makan panas2, lemak rasa mapin ni..

Okies, takmo citer panjang, lagipun Tun ada task untuk hari ni. Jom kita semak resipinya.

MUFFIN PANDAN
Sumber : Cari.com & Rinnchan
sumber : K.Nor@SecubitGaram & Deana


Bahan-bahan:
200gm tepung gandum
1 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bikabonat
1/2 tsp garam halus
120gm gula castor
200ml santan kelapa (dalam kotak)
100ml minyak jagung
2 biji telur
*1 tsp pandan paste (Boleh bubuh extra kalau nak lebih hijau)
*1/2 tsp pandan essence
Bahan topping ikut selera - Almond slices, kismis, ceri etc.



Nota :
*Sekiranya tiada pandan paste atau pandan essence, boleh blend 5-7 helai daun pandan bersama 200ml santan di atas dan tapis.

Cara-cara:
1. Panaskan oven pada suhu 190 darj cel. Sediakan loyang muffin dan paperliners.
2. Ayak tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam halus. Masukkan ke dalam sebuah mangkuk besar. Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker.
3. Campurkan ke semua bahan basah ke bahan kering. Kaup balikkan sekadar kesemua bahan bercampur. Adunan akan kelihatan seakan berketul2 sedikit (lumpy).
4. Isikan adunan ke dalam paperliners dan taburkan kepingan almond di atasnya.
5. Bakar selama 20minit.
Nak raser tak? Meh la..ada lagi ni.... >___@


Thursday, November 24, 2011

ASAM PEDAS (KAK ANIM)

Assalamualaikum...N3 tertunggak sebenarnya ni..huhuhu...Sebenarnya Tun masak ni beberapa minggu yang lepas..tapi tak berkesempatan nak letak N3 nya. Kesibukan sikit...

Kes tergoda asam pedas kat dapur Kak Nor hari tu...resipi dari Kak Anim. Tun rasa dah ramai juga blogger lain yang try resipi ni..Tun suka resipi ni..hubby lagilah suka sebab rasanya seperti Mak dia yang masak..hehehehe...Hampir sama sebab MIL pun takde letak belacan..hehehe...Maybe dia tahu kot menantunya ni alah belacan..tetapi kenkadang makan juga..sebab tak tahan godaan masakan MIL..hehehe...
Sedikit kelainan, kerana resipi Kak Anim ni blend bunga kantan, serai dan juga sedikit daun kesum serta bahan2 lain, membuatkan kuahnya sedikit pekat dan terangkat sedap..hihihi...Sedap betul..Insya-Allah akan buat lagi punya. Yang belum try, boleh cuba resipi ni..sedap wooo...

Kepada Kak Anim, terima kasih banyak atas resipinya..dan tak lupa juga buat Kak Nor yang jadikan inspirasi dan pencetus idea untuk Tun mencuba resipi ni. Terima kasih banyak..minta izin kopipes yer. Mekasih...

ASAM PEDAS
resipi : K.Aznim
sumber : K.Nor


Bahan-bahan:
1 ekor ikan talapia hitam.kalau guna ikan tenggiri ambil 1/2 ekor/1/2 ikan jenahak/ikan merah
20 tangkai cili kering*-didihkan sebentar angkat dan toskan
(cili kering akak kontot2 akak guna 25) ~ k.nor guna 2 sudu besar cili mesin
1 labu kecil bawang besar*
3 ulas bawang putih*
sedikit halia*
1 kuntum bunga kantan*
2 batang serai*
sedikit daun kesum* semua bahan bertanda * di kisar
air asam jawa secukupnya
1 kiub ikan bilis
garam secukup rasa
beberapa batang bendir
sedikit serbuk kunyit
sedikit serbuk lada hitam
1 sudu kecil halba ~ ni k.nor tambah
Cara:

  1. Ikan di bersihkan dan dilumur garam dan sedikit serbuk kunyit.Ketepikan
  2. Panaskan minyak
  3. Tumis bahan2 kisar hingga terbit minyak
  4. Pastikan cili betul2 masak masukkan sedikit ar asam jawa
  5. Masukkan ikan yang sudah di makeup tadi.
  6. Didihkan sebentar
  7. Masukan garam dan kiub ikan bilis
  8. Masukkan lebihan air asam jawa dan biarkan mendidih lagi.
  9. Masukkan perencahnya kacang bendir/tomato/terung
  10. Kecilkan api dan didihkan hingga masak.
  11. Tabur sedikit serbuk lada hitam
  12. Tutup api dan sedia untuk di hidang.

Makan - Makan Family

Assalamualaikum...Salam sejahtera. Lamanya Tun update blog..huhuhu...Semangat agak merudum ler lately..Banyak gambar2 masakan masih lagi belum upload. huhuhu...Apapun meh layan a few pictures yang sempat disnap semasa majlis makan2 family belah hubby Tun last Sunday 20.Nov. 2011 kat Restoran Istana Bambu, Ulu Kelang. Sebenarnya MIL yang belanja tau..hehehe...Terima kasih banyak..moga2 murah rezeki MIL dan FIL. Semoga segala doa2 untuk family diberkati dan dimakbulkan Allah swt. Amin...

The Restoran Istana Bambu Entrance

Our Pondoksss!!..hehehe...
Kami pilih pondok yang agak besar. Ada 2 part kat Restoran ni..bahagian depan untuk yang nak makan secara buffet manakala part yang belakang ni, secara individual pondok. Ada pondok buluh size kecik (yang muat 4 org dewasa dan ada juga pondok besar  (double) macam yang kami pilih ni. Sebenarnya suasana tak terang mcm ni tau..suram dan romantik ajer..Ni kasi flash, tu yang agak terang.
Budak berdua ni yang tak reti duduk diam..hihihi...

Sementara menunggu hidangan tiba..sempat snap a few photos.. :)

 SIL with hubbies dan anak masing2..hihihi....
Our Family :)

Budak Berdua ni lagi...Si abg Nabil baik jer duduk sebelah ibu :)



 Butter Sauce Prawns, Kerabu Mango, Kailan with Salted Fish, Kangkung with Belacan....and.....
 Hot and Spicy Crab, Deep Fried Siakap 3 tasted Souce, Siakap Steamed with 3 taste Souce and Crab meat Bean curd. Yang sebelah ketam tu Tun suka Dried Chilly Chicken..Teringat semasa kat Shanghai dish ni..tp yang kat Shanghai dan Beijing lagi sedap la..hihihi...
Abaikan tukang ceduk nasi tu yer...hehehe..Agak kepenatan sebenarnya that day..Sebab dari pagi kat site, pastu singgah ke rumah SIL kat PJ dan terus konvoi ke Rest. ni for dinner...
Dish ok...means the taste la yang ok tu..hehehe..cuma Tomyam kami lambat sangat sampai..dah nak hampir habis makan, baru tiba lorrr..huhuhu..
 My hubby yang kekenyangan betul that night..hehehe...
 The lighting :)
Deretan Pondok (sorry yer kalau suka2 Tun jer kasi nama ehhh..ekekekeee...) di sebelah kirinya..Okies, enough for today...Nak out jap..Tun tinggalkan cerita ni untuk for a few hours..Insya-Allah, kita sambung balik nanti..Daaaa....

Wednesday, November 16, 2011

Udang Goreng Sos Cili Thai

Assalamualaikum...Menu Tun sekeluarga dinner malam ni..Udang Goreng Sos Cili Thai. Resipi dari Kak Nor SG. Terima kasih banyak kak..sedap betullll!!!..Tak caya? Alamatnya kena cuba baru tau ...kan..hihihi...
Rasanya udang memang agak ngam kalau ditambah dengan sedikit daun ketumbar..Nak2 kalau masak ala Thai, tambah lagi ada cili api..wooilllaaaahhhh...sedap betul..hihihii...Tun masak dalam  8 ekor udang ajer...Takde sayur bunga kobis dan juga carrot...cuma ada kacang buncis ajer tu..Tak kiralahhh, kan..janji Tun dapat merasa..hihihihi...Cam mengidam plak, kan..hehehehe....
Okies, mintak izin share yer Kak Nor...Tqvm atas resipi yang memang best ni..boleh Tun buat lagi nanti. Insya-Allah..Tq kak :)

UDANG GORENG SOS CILI THAI
resipi : Kak Nor SG
Sumber: Rabiatun @ Sweettouch

Bahan:
300gm udang
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
~~~~~~
3 ulas bawang putih ~ dicincang
3 ulas bawang merah ~ dihiris halus
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos ikan
carrot
bunga kobis
5 bj cili api ~ diketuk dan dipotong dua
sedikit daun ketumbar ~ dihiris
1 sudu besar jus limau nipis/lemon
sedikit garam jika perlu
minyak

Cara:
  1. Gaul udang bersama garam dan serbuk kunyit.
  2. Goreng sekejap atau sehingga udang bertukar warna.
  3. Angkat dan ketepikan.
  4. Tinggalkan minyak dlm kuali lebih kurang 2 sudu besar.
  5. Masukkan bawang putih dan tumis hingga naik bau.
  6. Masukkan bawang merah dan goreng hingga bawang layu.
  7. Masukkan sos cili thai, sos ikan, cili api, carrot dan bunga kobis.
  8. Gaul2 rata dan masukkan udang.
  9. Masukkan garam jika perlu tp hati2 sbb dah ada rasa masin dr sos ikan.
  10. Akhir sekali masukkan daun ketumbar dan jus limau nipis.
  11. Kacau sekejap dan padamkan api.
  12. Angkat dan hidangkan panas2.
Sedap! try ler :D

Thursday, November 10, 2011

Cucur Udang

Assalamualaikum....aduyaiiii...lambatnyer hari ni..baru nak post N3..tu pun N3 yang sepatutnya Tun letak semalam lagi nih..huhuhu....Ni tenet lembab ker aper ni..hehehee...
Ni menu semalam tau..Tun ada buat Cucur Udang ni untuk breakfast..Tapi bila time minum petang, anak2 mintak dibuatkan sekali lagi. Uiiihhhh..laku betul cucur udang ni..Memang sedap pun..Tun pun suka duk ngap2 jer ..hihihi..Alamatnya semalam 2 kali Tun kena adun Cucur ni.

Resipi dari Kak Nor SG...tapi Tun tak letak udang seketoi2 atas cucur ni..sebab Tun cuma guna isi udang kertas sahaja sebab takde udang size agak besar. Insya-Allah next time Tun nak buat style letak atas tu plak..memang lama dah teringin nak buat . Jadi Tun masukkan terus 1 mangkuk isi udang ke dalam adunan cucur dan perap 1/2 hour..baru digoreng.. Hasilnya tetap tidak mengecewakan..sedap dicicah homemade cili sos..Best!
Buat Kak Nor yang sudi berkogsi resipinya..terima kasih banyak diucapkan...Minta izin Tun letak resipinya kat sini yer. Bolehla Tun buat lagi dan lagi...sebab cucur ni juga peberet Mr Hubby ..hehehe..

CUCUR UDANG
resipi : K.Nor@SecubitGaram
sumber: Rabiatun

Bahan:
2 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 bj telur
1 sudu teh yis (mjauripan)
1 bj bawang besar ~ didadukan
daun saderi/daun bawang/kucai
taugeh
sedikit kunyit ~ nak kasi cucur kaler kuning
1 sudu teh garam
minyak utk menggoreng
# udang ~ mengikut bilangan berapa bj cucur yg dihasilkan

Cara:
  1. Campurkan kesemua bahan kecuali minyak. Perap sehingga adunan naik sket (dlm 1/2 jam).
  2. Panaskan minyak dlm kuali. Minyak kena lebih ya..
  3. Letak senduk bulat dlm minyak hingga minyak dan senduk panas.
  4. Ceduk sedikit adunan cucur kedalam senduk dan letak seekor udang sambil tekan2 sket (lap kering udang supaya masa menggoreng udang tidak meletup)
  5. Masukkan dlm minyak panas dan goreng la hingga bahagian bawah cucur tu dah tak melekat kat senduk.
  6. Goyang2kan sedikit senduk atau kuis jer dgn sudu atau lidi/chopstick supaya ia lekang dr senduk.
  7. Hidangkan dgn sos cili kegemaran.
Sedap Cucur Udang ni... ^___^

Lontong Goreng

Assalamualaikum...breakfast pagi ni..Semalam ada nampak Jalinan Rasa post kat FB gambar Nasi Impit Goreng tapi takde resipi.. Habih tu, memang teringin sangat nak makan. Sebelum ni (last few months) ada jugak nampak Kak Hani Norsini post gambar Nasi Impit Goreng ni gak..ishhhh....memang dah membuak2 nak rasa..hihihi..tapi time tu takde buat nasi impit..Tunggu punya tunggu lepas raya haji baru dapat buat ni..Ni pun sebab ada sedikit lebihan nasi impit ni..
Alhamdulillah..sedap juga rasanya walaupun duk main campak ajer apa yang ada dalam gobok. Cuma next time nak kena potog kecik2 sikit nasi impit ni..hhehehe....Itu jer yang Mr. Hubby komen tadi tu..ekekekekeeee.....Maklumlah..bini dia ni main nak cepat ajer klu pagi2..nak kejar masa lah..kang tak sempat nak breakfast pulak kang..kesian pula kalau perut kosong tak diisi..Breakfast tu penting...kan.
Kalau dulu2 masa Tun bekerja, segalanya Tun siapkan di malam hari..simpan kat esbox. Bila pagi time nak masak, campak ajer semuanya dalam kuali..hihihi..Skang ni jadual dah berubah ler plak..huhuhu....Next year, lagilah berubah sebab di tempat baru..huhuhu...Lagila bizi makcik..  :( ...huhuhuhu...
Okies, meh layan Lontong Goreng ni..

Lontong Goreng
by Rabiatun @ Sweettouch

Bahan:
1 peket nasi impit - potong kiub kecil2
1 mangkuk kecil  isi udang
1 mangkuk kecil sotong
1 mangkuk kecil ikan bilis
2 tbsp sos tiram
1 tbsp sos nampla
3 tbsp cili kisar
1 biji cili merah
5 biji cili api
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 ketul fish cake - hiris ipis
sedikit taugeh, kobis atau sayur kegemaran
sedikit daun bawang - dihiris untuk ditabur

Cara:

  1. Tumbuk atau blend cili merah, cili api, bawang merah, bawang putih dan ikan bilis hingga lumat.
  2. Panaskan sedikit minyak masak. Tumis bahan blend dan juga cili kisar hingga garing dan pecah minyak.
  3. Masukkan segala sos..kalau kering boleh tambah sedikit air.
  4. Masukkan udang, fish cake, kobis dan sotong. Masak seketika. Rasakan kuahnya.
  5. Masukkan nasi impit. Gaul sebati. Masukkan pula taugeh..Kacau seketika. Tutup api.
  6. Hidangkan dengan hirisan daun bawang...

Wednesday, November 9, 2011

Masakan Simple untuk Lunch...

 Assalamualaikum...hari dah menjelang petangni..tentunya kenkawan tengah merancang untuk menu minum petang pula yer...Tun baru nak letak N3 menu lunch tengahari tadi..Masak simple ajer tengahari ni..Lagipun makan dengan anak2 ajer...Skang ni Tun agak bizi mengemas..jadi Tun cuma sediakan menu ringkas ajerlah..Udang Goreng Kunyit, Ikan Goreng dan juga sayur kobis goreng dengan Telur. Pastu anak bongsu mintak nak makan budu..Aduyaiiii...memang kenalah..Kasi lenyek2 cili api tu dalam budu...perghhh..bertambah2 la makan.. :)

Meh layan udang goreng kunyit ni..buatnyer pun senang ajer ni..Dah berkali2 menjadi menu kami sekeluarga. Menu ni merupakan antara menu nostalgia buat Tun sebab ia antara menu yang biasa2 keluarga kami di kampung..Resipinya Tun pernah letak kat MyR. Untuk memudahkan, Tun kopipes sekali lagi yer.
 Udang Goreng Kunyit
by Rabiatun

Bahan-bahan ( 1 family )
1 mangkuk udang-dibersihkan dan ditoskan)
1 biji cili merah dan hijau - dihiris
1/2 biji bawang besar-dimayang
sedikit serbuk kunyit dan garam
sedikit cili api dibelah dua-optional
3 tbsp minyak masak

Cara-cara
  1. Udang yang telah dibersihkan tadi digaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam - agak2 jangan terlalu banyak pula.
  2. Masukkan udang di dalam kuali, dan buka api. Masak udang sambil kacau sehingga udang tadi agak masak dan kering sedikit airnya, masukkan pula sedikit minyak masak.
  3. Kacau hingga udang agak garing dan masukkan bawang besar. Kacau mesra. Bila bawang sudah layu, masukkan cili . Kacau sekejap, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Sayur Kobis Goreng dengan Telur... pembuka selera Tun..Memang kena ada sayur, barulah berelera makan...hihihi...Buat ratah2 pun sedap..hehehe...

Tapai Ubi Kayu Goreng

Assalamualaikum..Selamat pagi. Pagi ni Tun buatkan sarapan Tapai Ubi Kayu Goreng dan Cucur Udang untuk hubby dan anak2 breakfast. Lamanya tak makan Tapai Ubi Kayu goreng..Kalau kat kampung, selalulah jumpa. 
Honestly, Tun tak pernah buat tapai ubi kayu sendiri..tapi last few weeks ada nampak kenkawan blogger yang buat guna resipi AlongRoz..Aduyaiiii..maafkan Tun sebab terlupa saper yang buat ni...yang membuka pintu hati Tun untuk mencuba..Terima kasih bebanyak. Terima kasih juga buat AlongRoz yang berkongsi resipinya.. 
Tun buat guna ubi kayu yang warna kuning sikit...bukan yang warna putih..Saiznya pun kecik2..Buat 1/2 kg ajer. Alhamdulillah rasanya tak mengecewakan..manis dan sedap. 1 bekas, hubby dah habiskan semalam..ni ada tinggal sikit, Tun salutkan dengan bancuhan tepung gandum dan sedikit tepung beras. Sedapnyer...cuma yang anehnya..hubby plak tak boleh nak recall apakah isi dalamnyer..hehehehee...dia cuma cakap..macam pernah rasa..aper nie agaknyer? hehehehee....Hubby Tun ingat tapai ni dah habis agaknyer..hehehehe....Bila Tun cakap tapai ubi..baru dia cakap.."Harrr...patutlah" hihihihi...Memang peberet Mr. Hubby Tapai Ubi ni...
Terima kasih buat rakan blogger yang memberi Tun idea dan juga terima kasih tak terhingga buat AlogRoz di atas resipinya..Minta izin kopipes kat sini yer Along..Mekasih daun keladi...lain kali boleh Tun buat lagi.. :D ....Oh yaaa..kalau nak tengok resipi dalam versi English, boleh singgah dapur Along yer.. :D

Tapai Ubi Kayu
By: AlongRoz@HomeKreation

BAHAN2:
1 kg Ubikayu
1 biji (+/- 15g sebiji) Yis Tapai - hancurkan
2 sb Gula
CARA2:
  1. Kopek ubikayu & bersihkan sehingga betul2 bersih.
  2. Potong mengikut saiz yg anda suka.
  3. Rebus sehingga 3/4 masak.
  4. Sejukkan sepenuh nya.
  5. Campurkan yis & gula.
  6. Taburkan ke atas dasar bekas plastik.
  7. Aturkan ubikayu ke atasnya & ulangi taburan yis & susunan ubikayu sehingga habis.
  8. Bungkus bekas plastik dgn kain tebal & simpan di tempat gelap selama 36 jam.
  9. Ubikayu akan jadi lembut bila tapai sudah 'masak'.
Tapai Ubi peberet Mr. Hubby ^____^

Tuesday, November 8, 2011

Ketupat Palas

Assalamualaikum..Rasanya belum terlewat untuk Tun mengucapkan Selamat Hari Raya AidilAdha buat semua. Terima kasih sudi singgah ke teratak yang tak seberapa ini.
Tentu kenkawan semua menyediakan juadah yang sedap2 belaka yer..Bagi Tun yang beraya di kampung hubby kali ni, just menyambutnya seadanya sahaja..Lagipun seharian hujan renyai2, jadi kami tak beraya kemanalah..cuma stay kat rumah ajer. Tun turut menyediakan juadah buat tetamu yang hadir.. Antara yang menjadi pilihan ialah Nasi Dagang Kelantan, Gulai Ikan Tongkol beserta Acar dan juga Nasi Impit bersama Kuah Kacang..semuanya resipi dari Mum. Terima kasih buat Mummy tersayang..Insya-Allah next year kita beraya bersama.
Tapi kan.....gambar juadah yang Tun sediakan tu takde la teringat nak snap...jadi Tun gantikan dengan Ketupat Palas yang dibuat lepas raya Puasa dulu..tapi Tun tak sempat nak post N3 nya..Tun cuma buat 1/2 dari resipi ni..klu tak silap..dah lupa la plak.uhuhu....Resipi asalnya dari Cheq Sue..Terima kasih banyak berkongsi..Bolehla merasa ketupat palas kegemaran ni..Mita izin letak resipinya kat sini yer..Terima kasih :)

KETUPAT PALAS
Resipi: Cheq Sue
Sumber : Rabiatun @ Sweettouch

Bahan-bahan :
- 1 kg beras pulut - rendam 5-6 jam
- 2 1/2 cawan santan pekat - dari 2 / 3 biji kelapa
- 1 3/4 cawan gula
- 2 sudu besar garam kasar
- daun palas secukupnya - dalam 50-60 biji jika saiz daun besar
- daun pisang sebagai alternatif jika tak cukup daun palas
Cara-cara :
  1. - campur santan pekat dengan garam dan kacau sehingga garam hancur 
  2. - panaskan kukusan sehingga air mendidih **sediakan santan dahulu sebelum mengukus pulut 
  3. - masukkan beras pulut ke dalam kukusan yang telah di alas dengan jala atau kain untuk mengelakkan pulut jatuh ke bawah (bagi kukusan yang berlubang besar). Kukus selama 20-30 minit atau sehingga pulut "naik wap" (keluar wap air pada bahagian tutup kukusan) atau sehingga pulut masak 
  4. - bila sudah masak, masukkan ke dalam mangkuk / besen bersesuaian, kacau sebentar dan masukkan santan yang telah dicampur dengan garam tadi 
  5. - kacau menggunakan senduk kayu supaya santan sekata pada pulut dan tiada ketul2 pada pulut 
  6. - setelah sebati dan santan telah diserap oleh pulut, masukkan semula ke dalam kukusan dan kukus sekali lagi selama 20-30 minit 
  7. - bila sudah "naik wap" sekali lagi, masukkan semula pulut ke dalam mangkuk / besen dan tuangkan pula gula 
  8. - kacau sehingga gula hancur dan pulut bergaul mesra (pada masa ni pulut sedikit berair) 
  9. - sementara menunggu pulut sejuk, bolehlah dikacau sesekali untuk menghilangkan air gula pada besen yang digunakan dan memastikan air gula dapat diserap sepenuhnya oleh pulut. (Kalau masa ni pulut agak lembik tapi jangan risau ianya akan mengeras bila sejuk) 
  10. - bolehlah dibungkus menggunakan daun palas atau daun pisang...
Sedapnyer...Ni ketupat lemak tau..makan dicicah dengan manisan (gula kabung) yang dicairkan...best!

Friday, November 4, 2011

Donut Kentang

Assalamualaikum. Morning..morning..Pagi  yang indah ceria..Panahan sang mentari pagi yang menyegarkan...Dah breakfast ker? Makan aper pagi ni? Tun buat Donut Kentang untuk breakfast pagi ni..ada Bihun Goreng juga. Meh la makan..Sedap ni..hihihi..
Sebelum ni Tun pernah buat Donut Keledek tapi belum pernah try dengan resipi asalnya menggunakan kentang. Kali ni Tun try dengan ubi kentang pula. Resipi dari Ros Onigiri..Lama tak sembang dan dengar cerita dari Ros ni. Apapun semoga Ros dan keluarga sihat yer. Akak mintak izin kopipes resipinya sekali lagi kat sini..Terima kasih Ros.

DONUT KENTANG
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahannya:
250 gram tepung gandum
80 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek ( lebih kurang 2 biji kentang saiz kecil)
2 sudu besar susu tepung/skim milk
1 biji telur ( dipukul sedikit)
80/90ml susu segar boleh ganti dengan air suam
1 1/2 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 1/2 sudu kecil)
Tips:
( susu tu ros letak sikit-sikit klu 80ml tu dah memadai dan doh ok, kita guna 80ml je, klu rasa keras guna 90ml, sebab saiz telur yang digunakan lain-lain kan, di sini kena pandai agak-agak ye, doh jangan lembik sanngat, nanti donut meresap minyak bila digoreng.)

Caranya:
1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut, Uli selama 8 hingga 10 minit. Kalau guna BM, tekan ON dan tunggu je siap, kemudian boleh terus bentukkan.
2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam.
3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnye, seperti bentuk donut. Susun donut di atas dulang dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.
4. Goreng di dalam minyak panas sehingga perang, dan salut donut kentang bersama serbuk gula ataupun coklat masakan. Sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba..
Jom breakfast :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...