UDANG GARING DAUN KESUM
Resepi: Chef Kamarul @ Majalah Saji
Sumber Dicuba rasa : Ummi @ Home Sweet Home dan dayang@dapurkusayang
Dicuba: Rabiatun
Bahan:-
500 gm udang (sederhana besar)
Minyak masak untuk menggoreng
500 gm udang (sederhana besar)
Minyak masak untuk menggoreng
Bahan Perap:-
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kari
1/2 sudu kecil lada hitam kisar
1 sudu besar tepung jagung
sedikit garam
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kari
1/2 sudu kecil lada hitam kisar
1 sudu besar tepung jagung
sedikit garam
Bahan Cincang:-
6 ulas bawang putih
3 cm halia
1 tangkai besar daun kesum
1 tangkai kecil daun selasih (*akak xda ni)
1 tangkai kecil daun kari
1 tangkai cili merah
Cara Memasak:-
6 ulas bawang putih
3 cm halia
1 tangkai besar daun kesum
1 tangkai kecil daun selasih (*akak xda ni)
1 tangkai kecil daun kari
1 tangkai cili merah
Cara Memasak:-
- Kelar bahagian belakang udang dan bersihkannya.
- Gaul udang bersama bahan perapan. (*akak perap 20 minit).
- Panaskan minyak dan goreng udang sehingga benar-benar garing. Angkat dan toskan.
- Keluarkan sebahagian minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar sahaja. Tumiskan bawang putih dan halia sehingga agak garing.
- Masukkan pula cili merah dan diikuti daun kesum dan daun selasih. Sentiasa kacau supaya tidak hangus.
- Masukkan semula udang tadi dan gaul rata sebentar. Tutup api dan hidangkan bersama nasi panas....Memang enak seehhh! ^____^
4 comments:
pasti wangi & sedap kan...
erkk! kenyang mata... hihihi
Assalamualaikum Tun
Sedapnya! ada bau dan rasa daun kesum tu yang amat menyelerakan...
Salam....
Sedapnya!!!!
Post a Comment