Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Monday, July 30, 2012

Iftar hari ke 2 Ramadhan

Juadah yang Tun selalu buat bila tiba Ramadhan. Butir Nakorrr akar Bubur Biji Nangka. Meh layan resipinya:

Bubur Butir Nangka
resipi : Rabiatun

Bahan:
1/2 pack tepung beras pulut
sedikit pewarna hijau
air secukupnya

Bahan untuk kuah:
200 ml santan kotak
300+- ml air (kuah tak perlu pekat sangat)
1/2 tsp garam
gula (terlupa Tun letak berapa sudu nnt Tun update lagi yer)
1/2 tsp halba
2 hiris halia - dimayang

Cara:
1). Masak kuahnya dahulu. Didihkan santan dan semua bahan lain sehingga masak. Kena selalu kacau supaya ia tidak berketul. Ketepikan.
2). Satukan tepung, pewarna hijau. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga jadi doh.
3). Didihkan air..dan cubit sedikit adunan dan gentelkan jadi seperti biji nangka.
4). Masukkan ke dalam air yang sedang mendidih. Buat hingga habis adunan..Sambil2 tu angkat kuih yang telah terapung di permukaan air yang sedang mendidih tu (tanda kuih dah masak) dan masukkan ke dalam kuah.

6 comments:

Qasey Honey said...

nmpk mcm sedap aje bubur tu..mmg sesuai utk bbuka nti...

Qasey Honey said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

Assalamualaikum;
Salam Ramadhan...

zila norazila said...

salam kenal dan berziarah disini..baru jumpa link blog nie kt dapur kak lin.sy follow yer..masakan best2 la:)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam.Nampak sedapnyaaa butir nangka tu..warnanya pon menarik!

Rabiatun said...

Qaseh Honey : insya-Allah..terima kasih..cuba la

Kak LinRosly : W'salam..salam Ramadhan juga :)

Zila Norazila: Salam kenal juga..terima kasih..alhamdulillah

Azatie : W'salam..macehhh.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...