Juadah yang Tun selalu buat bila tiba Ramadhan. Butir Nakorrr akar Bubur Biji Nangka. Meh layan resipinya:
Bubur Butir Nangka
resipi : Rabiatun
Bahan:
1/2 pack tepung beras pulut
sedikit pewarna hijau
air secukupnya
Bahan untuk kuah:
200 ml santan kotak
300+- ml air (kuah tak perlu pekat sangat)
1/2 tsp garam
gula (terlupa Tun letak berapa sudu nnt Tun update lagi yer)
1/2 tsp halba
2 hiris halia - dimayang
Cara:
1). Masak kuahnya dahulu. Didihkan santan dan semua bahan lain sehingga masak. Kena selalu kacau supaya ia tidak berketul. Ketepikan.
2). Satukan tepung, pewarna hijau. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga jadi doh.
3). Didihkan air..dan cubit sedikit adunan dan gentelkan jadi seperti biji nangka.
4). Masukkan ke dalam air yang sedang mendidih. Buat hingga habis adunan..Sambil2 tu angkat kuih yang telah terapung di permukaan air yang sedang mendidih tu (tanda kuih dah masak) dan masukkan ke dalam kuah.
nmpk mcm sedap aje bubur tu..mmg sesuai utk bbuka nti...
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteAssalamualaikum;
ReplyDeleteSalam Ramadhan...
salam kenal dan berziarah disini..baru jumpa link blog nie kt dapur kak lin.sy follow yer..masakan best2 la:)
ReplyDeleteSalam.Nampak sedapnyaaa butir nangka tu..warnanya pon menarik!
ReplyDeleteQaseh Honey : insya-Allah..terima kasih..cuba la
ReplyDeleteKak LinRosly : W'salam..salam Ramadhan juga :)
Zila Norazila: Salam kenal juga..terima kasih..alhamdulillah
Azatie : W'salam..macehhh.. :)