Ikan ni Tun belah dua tapi tak putus..Senang sikit nak makan...tak payah dibalik2kan... :)
Resepi Asal: Chef Norzailina
Sumber: Noreen & Ummi @Home Sweet Home
Bahan:-
1 ekor ikan siakap - dalam 600 gm
100 ml air - boleh tambahkan air kalau nk kuah lebih
2 camb minyak - untuk menumis
garam secukupnya
Bahan Cincang Halus:-
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
2 biji cili merah
Bahan Dihiris Halus:-
1/2 kuntum bunga kantan
2 helai daun limau purut
4 - 5 biji cili padi
Bahan-Bahan Sos:-
2 cam. besar cili kisar
1 cam. besar sos tomato
2 cam. besar sos plum
2 cam. besar gula pasir
2 cam. besar sos cili
1 cam. besar jus limau nipis
1 cam. teh kicap manis
Cara Memasak:-
- Sediakan kukusan. Lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit.
- Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air.
- Kukus hingga ikan masak.
- Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan2 cincang selama 1 minit.
- Masukkan bahan-bahan sos dan kacau rata.
- Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan dan garam.
- Masak hinga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan tadi.
- Makanlah bersama nasi putih dan ulam-ulaman.