Rasanya udang memang agak ngam kalau ditambah dengan sedikit daun ketumbar..Nak2 kalau masak ala Thai, tambah lagi ada cili api..wooilllaaaahhhh...sedap betul..hihihii...Tun masak dalam 8 ekor udang ajer...Takde sayur bunga kobis dan juga carrot...cuma ada kacang buncis ajer tu..Tak kiralahhh, kan..janji Tun dapat merasa..hihihihi...Cam mengidam plak, kan..hehehehe....
Okies, mintak izin share yer Kak Nor...Tqvm atas resipi yang memang best ni..boleh Tun buat lagi nanti. Insya-Allah..Tq kak :)
UDANG GORENG SOS CILI THAI
resipi : Kak Nor SG
Sumber: Rabiatun @ Sweettouch
Bahan:
300gm udang
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
~~~~~~
3 ulas bawang putih ~ dicincang
3 ulas bawang merah ~ dihiris halus
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos ikan
carrot
bunga kobis
5 bj cili api ~ diketuk dan dipotong dua
sedikit daun ketumbar ~ dihiris
1 sudu besar jus limau nipis/lemon
sedikit garam jika perlu
minyak
Cara:
300gm udang
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
~~~~~~
3 ulas bawang putih ~ dicincang
3 ulas bawang merah ~ dihiris halus
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos ikan
carrot
bunga kobis
5 bj cili api ~ diketuk dan dipotong dua
sedikit daun ketumbar ~ dihiris
1 sudu besar jus limau nipis/lemon
sedikit garam jika perlu
minyak
Cara:
- Gaul udang bersama garam dan serbuk kunyit.
- Goreng sekejap atau sehingga udang bertukar warna.
- Angkat dan ketepikan.
- Tinggalkan minyak dlm kuali lebih kurang 2 sudu besar.
- Masukkan bawang putih dan tumis hingga naik bau.
- Masukkan bawang merah dan goreng hingga bawang layu.
- Masukkan sos cili thai, sos ikan, cili api, carrot dan bunga kobis.
- Gaul2 rata dan masukkan udang.
- Masukkan garam jika perlu tp hati2 sbb dah ada rasa masin dr sos ikan.
- Akhir sekali masukkan daun ketumbar dan jus limau nipis.
- Kacau sekejap dan padamkan api.
- Angkat dan hidangkan panas2.
Sedap! try ler :D
10 comments:
Kak Tun oi,uii apenih kak malam2 tayang udang besaq2 nih,huhu,sedapnyer,nih wat kan ai terliur nih..
Beso2 udangnya...sedapnya kalau dapat meratah ni...:)
adoiiii terbuka selera.... beso betui nampak udang tu....
wallawey! nampak sungguh membuka seleraku...
hamboiiiii....musim udang yer Tun...tumpang semangkok... kalau dpt seketoi pon jadilah...
Zaliedana: sedap CT udang ni..try ler CT..best! :)
Cik Cek: Cik Cek, Tun beli masa balik kg hubby hari tu..beli kat jeti..tu yang dapat besar2 dan fresh :)
Fiza : betul Fiza..masak mcm ni baru anak2 makan..klu tak dorang kurang gemar makan udang..huhuhu...Habih2 akak dan hubby ajerlah yang makan..
PCL : terima kasih..memang ramai penggemar udang..kan. :D
Kak Gee : iyyerrr kak..hihihi..Tun suka beli seafood klu blk kg hubby..Kalau kat pasaraya sini, jarang Tun beli. Lagipun skang ni dah jarang sangat pergi shopping barang dapur..klu ada pun kat kedai2 kat rumah ajer.
Post a Comment