Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Saturday, June 25, 2011

RENDANG AYAM MINANG


Alhamdulillah, terasa berkurang sikit lenguh2 dan sakit2 seluruh anggota badan bila dah menjelang ke petang ni. Anak2 pun dah nampak cergas semula. Syukur pada Mu ya Allah. Moga2, malam ni takdelah dorang demam balik. Malam tadi pun tak cukup tidur dibuatnya. Hampir pukul 3.30 pg baru mata terlelap, itupun sedar2 pukul 6.30pg, panas Muqri terasa membahang..nasib baik hubby dah bangun awal, bolehlah tolong jagakan Muqri sekejap lap badannya dengan air suam dan juga memberikannya ubat. Lepas tu, baru Muqri terlelap balik.
Okies, tinggal jap citer2 malam tadi tu yer.. Meh layan Rendang Ayam Minang ni. Sebenarnya ni N3 tertunda. Maafkan Tun yer..tak berkesempatan nak postkan N3. Anak2 yang demam dan bertambah dengan kesihatan diri sendiri pun tak berapa nak ok..tu yg buat tertunda..
Honestly nak cakap yer..Rendang ni memang bestttt sangat. Tun masak rendang ni dan dimakan dengan Nasi Madura. Sedapnyerrr...Masa Tun masak ni, hubby tak sempat nak makan lunchnyer tu..Jadi bila petangnya, Tun masak Nasi Madura tu sekali lagi. Lagipun rendang ni Tun masak agak banyak, kan. Alih2 hubby Tun tak dapat balik awal sebab ada dateline pula hari tu. Hubby Tun balik pun dah dekat pukul 2 pagi malam tu, sempat sikit dia jamah Nasi Madura dan juga Rendang Minang.. Sedap hubby Tun cakap dan alhamdulillah cik abang suker..hehehe....katanya "walaupun dah habis makan, tapi terasa macam nakk tambah sikit lagi, dan lagi"..hehehe...

Terima kasih banyak kak Ita yang sudi share dengan kami semua. Resipi asalnya dari Pak Engku kata Kak Ita. Jadi Tun ingin berterima kasih di atas resipi yang sedap ni. Izinkan Tun letak resipinya kat sini yer. Mekasih.

RENDANG AYAM MINANG
Sumber: Kak Ita (dr resipi Pak Engku)
Sumber: Rabiatun @ Sweettouch


Bahan:
* 1 ekor ayam kampung - klu tak de ayam bandar pun ok! dipotong 8
* 5 ulas bawang putih - dikisar
* 10 ulas bawang merah - dikisar
* 30 biji cili api - dikisar
* 2 inc halia - dikisar
* 4 batang serai - 2 kisar 2 lagi dititik
* 1 inc lengkuas
* rempah tumis - 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga)
* 1 sudu teh jintan manis - kisar serbuk pun boleh
* 1 sudu makan lada hitam - kisar serbuk pun boleh
* minyak
* sebiji santan kelapa
* 2 sudu makan kerisik
* garam dan gula secukup rasa
* daun kunyit dimayang
* 2 kiub ayam - ita tambah

* 1 sudu kecil serbuk kunyit - ita tambah

Cara:
1). Tumiskan rempah tumis hingga naik bau, masukkan bahan kisar dan serai titik dan masak hingga kekuningan. Bila sudah kekuningan masukkan jintan manis, lada hitam, serbuk kunyit, dan kiub ayam. kacau rata.
2). Setelah kuah sedikit kering, masukkan santan, ayam dan kerisik satu persatu.
3). Bila ayam sudah masak, masukkan garam dan gula seenak rasa dan daun kunyit.
4). Tunggu sehingga kuah pekat barulah sedia untuk hidangan.



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...