Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Tuesday, September 1, 2009

Tepung Pelita

Tepung Pelita sebagai dessert untuk berbuka puasa yang ker 6. Tak berkesempatan nak update rumah ku ini..dah mula bersawang, baru berapa hari tak balik rumah.huhuhuh..
Untuk resipi ni, aku menggunakan resipi Yani MyR..sedap dan mudah menyediakannya. Thanks Yani, mintak izin C&P yer..

Tepung Pelita

Bahan-bahan ( 12 cups- bergantung pd saiz bekas )

  • 1 cawan tepung beras
  • 1 cawan gula
  • 5 cawan air
  • 4 sudu besar tepung beras(ratakan)
  • 1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
  • 4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air
  • sedikit kapur dan sedikit garam

Cara-cara

  1. Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
  2. Perah santan, masukkan tepung yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
  3. Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
  4. Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
  5. Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
  6. Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
  7. Sejukkan

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...