Ni untuk berbuka puasa pada hari yang ke 8 berpuasa. Ntah macamana semasa godek2 drawer terjumpa stok barli ni. Bila beli pun aku tak hingat, tapi rasanya dalam 2 bulan lepas kalau tak silap. Biasalah aku kalau pergi pasar, aku main grab jer bila terlintas di kepala apa yang teringin, list ikutlah jugak..muahahahaa.. Sesiapa yang nak tengok resipi boleh juga dilihat di sini.
Air Barli
Bahan: 1 family
1/2 peket barli
1 jug air
gula secukup rasa
Ais
Cara:
1). Cuci bali hingga bersih. Toskan.
2). Masukkan dalam periuk bersama air dan rebus sehingga bali agak kembang.
3). Bila dah kembang dan lembut, ambil 1/3 dari biji bali tersebut dan blend hingga hancur.
4). Masukkan balik bali yang diblend ke dalam periuk tadi. Jika nak banyak boleh tambah air.
5). Masukkan gula secukup rasa. Masak hingga gula hancur.
6). Sejukkan sedikit, barulah dituang ke dalam gelas dan letas ais. Sedia diminum.
No comments:
Post a Comment