Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Monday, September 12, 2011

APAM YOGURT AGAIN N AGAIN

 Assalamualaikum..weekend baru ni Tun balik kampung hubby plak. Sebab sejak raya belum jumpa MIL dan FIL setelah berangkat ke Mekah menunaikan Umrah di dalam bulan puasa dan menyambut Hari Raya di sana.
Jadi, sebagai buah tangan, Tun buat 1 adunan Apam Yogurt resipi dari Rima. Dah banyak kali juga Tun buat apam ni atau lebih di kenali sebagai Yogurt Steamed Cupcake. Sedap apam ni tau..kalau tak, takdelah Tun duk ulang2 buat, kan..cuma Tun ada tambah Blueberry Filling ajer..Mak Tun suka rasa apam ni, kena dengan rasa masam manis filling blueberry membuatkan ianya bertambah sodap...hihihi...buatnya pun mudah ajer..
Minta izin dari Rima untuk Tun letak resipinya kat sini sekali lagi. Terima kasih juga buat Kak Nor...
 1 adunan muat 1 bekas tipuware yang besor tu...Alhamdulillah. 

YOGURT STEAMED CUPCAKE
souce : Rima
source : Kak Nor


2 cups sugar ( Kak Nor letak 1 1/3cwn) - Tun letak 1 cawan shj
1 tsp ovallete
2 cups flour
1 cup fresh yoghurt (thick) (Kak Nor letak 1/2 cwn yogurt + 1/2 cwn susu cair) -Tun ikut cuma ganti susu cair dengan fresh milk
2 eggs
1/2 tsp double acting baking powder
1tsp cocoa powder (K.Nor skip)-Tun ikut kak Nor
1tsp chocolate paste
1 sudu teh esen vanila (K.Nor tambah)

Method
  1. Beat all of them together until the batter becomes pale, thick, and the whisk leaves a vivid trail when stirring through the batter.
  2. Spare some batter for the chocolate topping (about 5 Tbsp), mix it with cocoa powder and chocolate paste.
  3. Drop the white batter into cups, then drop a teaspoon of chocolate batter on top of every cup. Steam for about 15 - 20mins.
** utk mudahkan meletak adunan dlm papercup, masukkan adunan dlm piping bag atau plastik bag bersih dan gunting bucunya. - Tun guna scoop ice-cream ajer.

3 comments:

Naz said...

Amboiiiiii... Mekar2 semuanya tersengih2... Tomeiii..

Rabiatun Adawyah said...

Naz: hihihi..buat cepat, sebab hubby dah tunggu nak kuar time ni..Alhamdulillah semuanya tersengih2..hihihi..

Rabiatun Adawyah said...

Naz: hihihi..buat cepat, sebab hubby dah tunggu nak kuar time ni..Alhamdulillah semuanya tersengih2..hihihi..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...