Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Tuesday, September 13, 2011

APAM PISANG COKLAT

Assalamualaikum..selamat pagi...Meh layan kuih bekpes pagi ni..Apam Pisang Coklat. Sebelum ni Tun dah cuba resipi dari Kak Zunainah Paiman kenalan di FB. Memang sedap apam ni. Tun ada olah sikit resipinya. Terima kasih buat Kak Zunainah yang sudi berkongsi.. Resipi asal boleh tengok sini.
APAM PISANG COKLAT (olahan dari resipi Zunainah Paiman)
Sumber Olahan : Rabiatun @ Sweettouch

Bahan:
2 cawan tepung gandum
2 tsp serbuk koko
1 tsp coklat emulco (klu takde takpe)
5 tbsp gula (ikut manis pisang)
2 biji telur
2/4 cawan minyak masak
1 cawan susu cair
1 cawan pisang lecek
1/2 tsp garam
3/4 tsp soda bikarbonat
1 tsp baking powder
Cara:
1). Panaskan kukusan.
2). Ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat ke dalam mangkuk adun.
3). Blender telur, minyak masak, pisang, gula, coklat emulco, susu cair dan garam hingga hancur dan sebati.
4). Tuangkan bahan blend ke dalam mangkuk adun dan kacau dengan spatula hingga sebati.
5). Sapukan acuan dengan sedikit minyak. Sudukan adunan 3/4 penuh acuan.
6). Kukus selama 10 - 15 minit atau sehingga masak.

1 comment:

Mas said...

sedapnya apam..
lama dah mas tak buat..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...