Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Thursday, July 28, 2011

APAM PISANG COKLAT

Assalamualaikum...Kuih sarapan pagi tadi ni, tapi tak berkesempatan nak post..huhuhu... Layan jelah ehhh....Pagi tadi Tun dan keluarga bersarapan dengan Apam Pisang Coklat yang dibuat lewat malam tadi. Alhamdulillah, sedapnyer Apam Pisang ni, gebus tak terkata. Nak2 lagi ada coklat membuatkan apam ni lebih menarik dan sedap.
 Resipi asalnya dari Kak Zunainah Paiman kenalan di FB. Tun dan mintak izin untuk share resipinya dari Kak Zunainah. Tun ada membuat sedikit olahan dari resipi asalnya ikut selera tekak kami anak beranak. Alhamdulillah sedap betul. Insya-Allah lain kali akan di buat lagi dan lagi.. Terima kasih banyak buat Kak Zunainah yang sudi berkongsi resipinya ni. Mintak halal yer Kak.
APAM PISANG COKLAT...
resipi : Zunainah Paiman FB

BAHAN2:
2 cwn tpg gandum
1 s/k perisa coklat(x de x pe)
1 1/2 cwn gula
2 s/b serbuk koko
2 biji telur
1 cwn minyak masak
1 cwn susu cair
1 cwn pisang di lecek
1 s/k garam
1 s/k bicarbonat
1 s/k b.powder

CARA2:
Ayak tepung+serbuk koko+bicarbonat+b.powder..
Blender telur+gula hingga kembang...+susu cair+minyak masak
+garam+pisang lecek..diblender sekejap...tuang dlm bekas dan masukkan tepung dan bhn2 yg telah diayak...kacau hingga rata..
boleh lah dikukus...sapukan acuan dulu ngan minyak @ majerin.....kukus dalam 15-20 minit...

APAM PISANG COKLAT (olahan dari resipi Zunainah Paiman)
Sumber Olahan : Rabiatun @ Sweettouch

Bahan:
2 cawan tepung gandum
2 tsp serbuk koko
1 tsp coklat emulco
5 tbsp gula (ikut manis pisang)
2 biji telur
2/4 cawan minyak masak
1 cawan susu cair
1 cawan pisang lecek
1/2 tsp garam
3/4 tsp soda bikarbonat
1 tsp baking powder

Cara:
1). Panaskan kukusan.
2). Ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat ke dalam mangkuk adun.
3). Blender telur, minyak masak, pisang, gula, coklat emulco, susu cair dan garam hingga hancur dan sebati.
4). Tuangkan bahan blend ke dalam mangkuk adun dan kacau dengan spatula hingga sebati.
5). Sapukan acuan dengan sedikit minyak. Sudukan adunan 3/4 penuh acuan.
6). Kukus selama 10 - 15 minit atau sehingga masak.


Sajer je ni..nak background berbeza...hihii..

Insya-Allah, lain kali akan buat lagi ni..

14 comments:

izahdaut said...

comelnya.dah nampak mcm mata alien pun dah.. heheh gurau je kak.. akak mintak izin masuk list resepi ni ye. tq

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..Wahhhh nampak pun terus tergudaaaaa....Nak masuk list jugeeeee

Nurul said...

comey apam pisang coklat akak tu... siap ader hirisan pisang lagi tu... tergoda nurul.. K Tun guna pisang aper yer??

Rabiatun Adawyah said...

Izah : wuiiii..wuii...yuiiiii..neno..neno...kapal angkasa duk pusing2 dah ni..hihihi...
Ituler izah, mcm alien, kan..Mula2 nak letak 1 pc jer, kang nampak mcm da**al plak kang..huhuhu...
Mekasih yer...

Rabiatun Adawyah said...

Sue : Silakan Sue, berbaloi buatnyer, sebab hingga ke esok ia tetap gebus..hihihi

Rabiatun Adawyah said...

Nurul : Terima kasih Nurul.. Pisang berangan jer ni Nurul.. ^___^

Gee® said...

ahai...alien segala... kalau ngap ngan air kopi panas ni confirm sedap nih...nak seketoi Tun... hehe

Ayu said...

Assalam tun,
memang nampak gebu apam pisang ni tun..
sedap pun ya juga tu..nampak macam kuih harum manis boleh masuk list ni..thanks for sharing ya tun..

Zaliedana said...

Assalam kak ala sedapnya apam pisang,mmg suke ajer yg berkaitan ngan pisang ni..Pstt akak,sy dah wat tiramisu resepi akak,mmg sedap kak,tengs share resepi ya kak..

Anawahid said...

amboi kak tun, cun seh apam pisang dia tu.... comel pon ye gak cam tuannya... ;)

Rabiatun Adawyah said...

Gee : betul..hihihi..sesuai gituew, kan.. ^___^

Rabiatun Adawyah said...

Kak Ayu: W'salam kak. ooo...ye ker kak, Tun belum cuba lagi kuih harum manis tu, nnt nak kena gi sekodeng ke dapur akak pula..hihihi..
Mekasih kak.

Rabiatun Adawyah said...

Zaliedana: W'salam, ooo, klu cenggitu, boleh la cuba apam pisang ni pula..hihihi..

Mekasih, sudi mencuba tiramisu tu..nnt akak nak letak link kat blog akak pula yer.

Rabiatun Adawyah said...

Annawahid : mekasih..apam pun boleh cun jugak yer...hihihi..kelakarlah Anna ni..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...