Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Friday, July 22, 2011

PUDING KEJU

Assalamualaikum...selamat petang. Petang ni nak tayang Puding Cheese ni. Dah ramai kawan2 yang cuba resipi dari AlongRoz ni...memang sedap betul ni..terasa lemak2 gituew...
Resipinya dari AlongRoz tapi, Tun kopipes dari rumah Kak Nor. Terima kasih kedua kakak tersayang ni...Minta izin letak resipinya kat sini plak yer..Mekasih..

PUDING KEJU
resipi : AlongRoz
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Saiz 8" persegi
BAHAN2:
13g Serbuk Agar-Agar
1 liter Air
120g Gula
3 biji Telur
120-150g Biskut Cheese - blend halus
1 sb Tepung Kastad
400ml Susu Cair
200g Susu Pekat ~ utk 1/2 adunan k.nor letak 2 sudu besar jer
50g Mentega

CARA2:
  1. Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.
  2. Masukkan gula & kacau sehingga sebati.
  3. Pukul telur sehingga rata & campurkan biskut & tpg kastad.
  4. Masukkan susu & kacau sebati.
  5. Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi & tutup api apabila mendidih.
  6. Masukkan mentega sehingga sebati.
  7. Tuang ke dlm tin/acuan & biarkan sejuk di suhu bilik.
  8. Sejukkan sebelum di hidangkan.
Tun ikut cara Kak Nor:
* Utk bahan telur, biskut, susu cair, susu pekat dan tepung kastard.. K.Nor blend semua sekali dlm blender.
*Bila dah tuang ke dlm adunan agar, adunan akan jd pekat dan hendaklah sentiasa dikacau hingga mendidih. Pastu padamkan api dan biarkan sebentar (sejuk sket), baru lah dituang dlm mould (kacau dulu hingga sebati sebelum menuang)

 Yang ni, gatai tangan letak sedikit madu.......sedap jugak..bg yang suka manis
This is for u


18 comments:

anymz said...

sedap puding keju ni..rasa nak buat je lagi time panas2 gini.:)

Anna Qawina said...

sekut keju saya bli haritu dah licin kna ngap le kak..hehe..nak puding...huu

Sue @ Nenie said...

Salam...Puding ni nampak sedap

Ayu said...

Assalam Tun,
cantik puding tun ni..akak nak yang 2nd last tu yang buh madu..cantik ..
uish akak scroll down rupanya tun dah try rendang pedas akak tu ya..waduh sorry ya akak tak perasan lah dear..maklum ler sekarang ni jarang2 dapt update..thanks tu for trying recipe yang tak seberapa tu ya..eh lupa nak cakap akak pun dah try recipe lempeng pisang tokmi tun tu tau..under kuih..dah lama dah..rasa2 tun pun tak perasan..heheh

CT Delima said...

As'salam Tun

Kak ct belum cuba lagi puding ni. rata2 mengatakan sedap, teringin juga mencubanya, insyaAllah senang2 sebelum puasa nak gak mencuba. Tak pun boleh cuba buat awal puasa untuk berbuka pun sedap juga kan :D

Anonymous said...

tun, takper la tak letak yg anon tu.. akak komen kat fb jer tak per kan.. :)

k.nor :)

HaSue said...

wahhhh..menggiurkan jer puding kak tun nih..biskut dah lama duk bertapa dalam kabinet tu..sebungkus dah jalan aritu..yg sebungkus ni nyaris3 gak.hehe

lawa laa mould2 yg kak tun guna ni..ada pelbagai rupa..mesti SM nih kan..hihi..jeles2..nak buat jugak..yg 3 ketul tu nak amik dulu yer...for me rite?hiii :D tq2

tun_telani said...

cantik2 mould akak.. jeles2.. cari x jumpa pulak. huhu...
sedap kan puding ni.. tun pun suka.. eh,, sama laa panggil tun.. hihi.. cuma akak nama sebenar, tun nama samaran.. kui kui

quinnie said...

salam kaktun...dah ramainya yg buat puding ni...saya ni kalau boleh nak menumpang rasa je...kekekek

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum tun..
cantiknya puding tu tun... tergoda lg tgk nie... diana x perna lg buat puding nie.. mengoda betul

Rabiatun Adawyah said...

Kak Anym: sedap, kan kak..jom kita buat lagi kak...bestnye...

Rabiatun Adawyah said...

Anna : samala kita Anna, lain kali kena beli 2 peket..baru boleh buat project ni..sebab biskut tu memang sedap, kan Anna. Silakan yer..pilih mana berkenan....

Rabiatun Adawyah said...

Sue @ Nenie : sedap, kan..puding ni...Wallah...

Rabiatun Adawyah said...

Kak Ayu : W'salam kak..betul kak, sedap puding ni..Anak Tun suka sangat..Silakan kak..rasalah yang ada madu tu pun boleh :)

Yer kak Ayu, Tun cuba rendang ayam pedas akak tu, Tun suka resipi simple mcm tu, tak renyah penyediaan bahannya..terima kasih banyak kak, utk resipinya...sedap.

Terima kasih juga kerana sudi mencuba Lempeng resipi mak Tun tu kak...Tun paham kak..biasalah...sibuk..tq akak cayang..muahhhh..

Rabiatun Adawyah said...

Kak Ct ; oooo...betul tu kak, Tun pun dah masukkan puding ni dalam list utk juadah Ramadhan nanti..Insya-Allah, kita buat, kan kak..

Rabiatun Adawyah said...

Kak Nor cayang: takper, untuk akak, no problem dear :)

Hasue : memang kena beli 2 peket, kan Sue,...barulah boleh mencuba..hihihi..samalah kita. Akak guna mould SM yang dibeli kat BWY Chowkit, Sue. Boleh, silakanlah yang mn menjadi pujaan hati ^__^

Rabiatun Adawyah said...

Tun Telani : yer..betul tu Tun, tak semua kedai ada jual SM ni kan..tp klu dah terjumpa, mahu ajer rembat..hihihi..oooo, nama samaran ehhh..bagus..bagus :)


Quinnie : hehehehe...boleh Q, pilih yang mana menambat kalbu..hihihi...silakan.

Rabiatun Adawyah said...

Diana : Tun pun baru mencuba buat puding ni, tp terasa nak buat lagi ni..Jomlah kita buat sama2... terima kasih yer Diana.. ^__^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...