Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Saturday, July 23, 2011

MANGO PANNA COTTA

 Assalamualaikum.....Selamat pagi Sabtu..Hari ni mesti ramai yang keluar, kan..maklumlah time weekend macam ni bagus juga kalau bersama keluarga dan buat aktiviti di luar. Boleh mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan.

Pagi ni Tun nak citer sikit mengenai Mango Panna Cotta ni...Ya Rabbi sedapnyer tau. Memang best. Ini merupakan pertama kali Tun merasa panna cotta. Sedapnya di makan sejuk.
 Resipi asal dari Gert, dan Tun mendapat sumber ataupun kopipes dari rumah kak Nor dan juga Kak Ita Masam Manis. Untuk mango panna cotta ni, Tun takde letak esen mangga, sebab takde stok jadi, Tun tukarkan ker vanila powder...sedap jugak rasa vanila pada bahagian yang bersusu tu, di tambah lagi dengan puree mangga di atasnya, cukup melengkapkan lagi gabungan panna cotta ni. Tun ingin berterima kasih buat Gert, Kak Nor dan juga Kak Ita di atas resipinya. Izinkan Tun letak sini utk rujukan next time pula.. Terima kasih semua...^___^

MANGGO PANNA COTA
by: Gert
Sumber: Kak Nor

7 grm gelatin (1 packet) + 3 tbsp of water
2 ½ cups full cream milk
1/4 cup sugar
1 tsp vanilla
1 ripe mango – cut into small cubes or puree
 

Mix the gelatin and water together and set it aside to bloom. 
Put the milk and sugar in a saucepan, cook over low medium heat until bubbles form around the edges of the saucepan. 
Remove from heat and add in the vanilla and stir in the gelatin. Stir until the gelatin dissolved. 
Pour the mixture into six ramekins or cups. At this stage you can add in some cut mango and refrigerate until set or you can serve it with some mango puree.

MANGGO PANNA COTA by Gert
Translation : Kak Ita
Sumber : Rabiatun
Bahan:
* 7 gm gelatin
* 3 camca besar air
* 2 1/2 cwn susu segar
* 1/4 cawan gula halus
* 1 camca teh esen manggo
* 1 biji manggo di potong dadu atau hiris
* 1 biji manggo lagi dikisar halus

Cara:
  1. Bancuh galatin bersama air hingga larut
  2. masak susu segar bersama gula sehingga timbul buih2 kecil
  3. Angkat susu dari api dan masukkan esen manggo serta larutan galetin.
  4. Tunggu sehingga sejuk sedikit.
  5. Susun manggo yg telah dihiris di tepi gelas, dan tuang panna cota dalam gelas tersebut.
  6. Simpan dalam peti sejuk semalaman
  7. Bila telah keras letakkan puri manggo diatasnyer. Makan sejuk2 memang best!

7 comments:

Anonymous said...

sedapnyer tun kalau dapat masuk anak tekak yg perit nih.. :)

Anonymous said...

opsss lupa tinggal nama hehe

k.nor@secubitgaram :)

huhu boringnya la kena guna cik anon nih.. :(

che'iza said...

Kak Nor sekarang dah jadi Cik Anon dah eh....

Kak Tun... senang tak nak buat.... Ni yg rasa nak try ni.... Panna cotta akak tu seksi tul...Ditambah lak dgn kata2 yg menyakinkan...

atie @ ejay said...

mintak segelas:)

anymz said...

alahai tun,rasa cam nak buat lagi je..tambahan cuaca panas2 gini memang sesuai sgt kan?

Rabiatun Adawyah said...

Kak Nor : silakanlah akak..kesian dia, belum baik betul lagi tu agaknyer, kak...
Blog akak masih demam lagi yer? kesiannya..Sabar yer kak..

Che'iza: Senang juga buatnyer tu..takde susah..mula2 mcm kurang mudah..heheheh..try ler Iza...sedap ni..

Rabiatun Adawyah said...

Ati @ Ejay : boleh...Insya-Allah... :)

Kak Anim: betul kak, sedap kan..Inilah pertama kali Tun merasanya....cian kiter... ^___^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...