Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Saturday, July 2, 2011

Malay Pancake...

 Assalamualaikum, selamat pagi...huhuhu...hari ni baru nak bersiaran semula yer..N3 ni sepatutnya letak 2 hari lepas, tapi blogger.com tak boleh nak sign in plak...Duk gi merewang ajer la ke rumah kawan2, tapi tak boleh nak tinggal komen aper...huhuhu...macam tikus tengok besi plak gayanyer..hehehe...

Hari ni nak tayang Malay Pancake aka Lempeng by Che'iza. Variasi lempeng tau ...yang ni ada letak santan pula..huhhhhh...sedap berlemak rasanya nih..Rugi tau saper lum try ni..hhihihi... Mekasih banyak Che'iza cayang..tumpang letak resipinya kat sini yer...Mekasih daun keladi, lain kali nak buat lagi.. ^__^

Jom nengok resipinya....

Malay Pancake aka Lempeng
recipe : Che'iza
source : Rabiatun @ Sweettouch
  • 250 gm tepung gandum
  • 200 ml santan
  • lebih kurang 180 ml air ( adjustlah ikut kesesuaian )
  • garam secukup rasa
  • sedikit gula ( ia akan membuatkan lempeng sedikit brownie bile di goreng )

Cara:

  1. Campur semua bahan dan gaul rata ( boleh tambah air lagi kalu rasa-rasa adunan agak pekat )
  2. lengser kuali dgn sedikit minyak.... mulalah melempeng ( eh betul ker ayat ni )
Makan lempeng ni dengan sambal ikan bilis, kari atau Sardin Masak Kicap..Wallahhhh...sedap woo...

12 comments:

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum tun...
kat cnie namanya lain sedikit.. tp diana lupa ler nama dia.. tapi bahan yg sama gak.. ada bubuh santan.. biasanya kat kenduri banyak kuih nie... sedap .. lemak2 gitu..

ijayuji said...

Salam kak tun!! kita bwk sambal tumis ikan bilis niiiii hihhi... nak tumpang sarapan kat sini :D nak 3 keping tau! suka dulu2 makan lempeng tabur gula ikut ayah kita makan tp makan dgn apa2 pun sedap ajerr nak2 kari kan kan..sedap!

Cheq Sue said...

wah...sedap ni buat lempeng gulung

eina said...

uishh sedapnye lempeng cam gini..cicah kelapa je pun sedapkan..bertambah2 lemak..hehehe

che'iza said...

hehehhe... Sedap kan kak... Menambahkan variasi lempeng... Sesuai gak utk saper yg nak ternak lemak nge... nge.. nge...

Akak saya last 2 days, pun kena gak macam akak tu.... lepas2 saya post si soaking hippo tu... Jgn kan nak bukak akaun sendiri... nak komen kat rumah orang pun tak boleh.... huhuhu....

Mas said...

mas pun suka lempeng gini..
sedappnya tengok..

Rabiatun Adawyah said...

Diana : w'salam. Ohhh, ia ker? apala namanya tu yer, mesti sedap..

Rabiatun Adawyah said...

Ijayuji : w'salam Ika..samalah ngn akak, suka mkan ngn gula sebab masa kecik2 mak dah ajar makan dengan gula ajer..heheheh...

Rabiatun Adawyah said...

Cheq sue: yer, sedap tu..tp kena dadar nipis ler, kan..bau boleh gulung..

Rabiatun Adawyah said...

eina : ooo..insya-Allah, lain kali nak try cicah dgn kelapa plak..mesti sedap yer..

Rabiatun Adawyah said...

Che'iza : ye lah Iza..ni try style Iza buat kecik2 comey mcm pancake gitue...Cute...hehehe...

masalah blogger la ekkk..harap2 lepas ni ok ajer, kan..mudah2an...

Rabiatun Adawyah said...

Mas : Mas pun suka yer...boleh la try yang ni plak Mas....lemak2 rasanya..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...