Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Wednesday, June 29, 2011

ANGEL HAIR LEMAK PEDAS

 Menu dinner lepas Maghrib tadi...Resipi asal dari CMG, tapi Tun kopipes dari rumah kak Nor. Sedap betul..Lain kali nak kena buat lagi nampaknyer..dah jadi peberet seisi keluarga. Masa Tun buat tadi, Tun letak ajerlah apa yang ada kat rumah..Stok angel hair ni sentiasa ada, sbb kenkadang Tun gunakan untuk buat figurine, capsicum pun ada yang warna kuning ajer, yang merah yillek..yang ijau ader, tapi masih kat pokok..kecik lagi buahnyer...sayang nak petik..hehehe...Nak tengok ker? hehehe...insya-Allah akan Tun letak picture kebun atas kayangan ni ehhhh...hehehe...

Memang dah lama berkenan tau, lagipun kak Nor dah berulang kali buat...mesti lah sedap tu kan...hihihii..Lagipun dah ramai juga kenkawan yang mencuba resipi mabeles CMG ni tau...Biasalah resipi CMG sumer meletop gituewww...sedap bangat!hehehe...
Alhamdulillah, semua suka..cuma yang hubby punyer Tun letak cili api merah 3 bijik..dipotong kecik.kasi kawww! .Best katanya...

SPAGHETTI LEMAK PEDAS
resipi : CMGebu
sumber: K.Nor @ SecubitGaram


BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 cekak spaghetti ~ k.nor guna angel hair
2 biji tomato ceri tomato, hiris bulat
1/4 bahagian red capsicum, dadu
1/4 bahagian green capsicum, dadu
1/4 bahagian yellow capsicum, dadu
1 helai bay leaf
3 biji cii padi, hiris halus (optional)
1/2 camca teh lada hitam yang baru dikisar
2 ulas bawang putih, cincang halus
1/3 cawan susu cair IDEAL
1 keping meat loaf "ayamas", didadu ~ k.nor gantikan dgn sosej dan udang
1/2 kiub pati ayam "Maggi"
Sedikit air ~ k.nor guna air rebusan pasta tu

CARA MEMBUATNYA :-)
Rebus spaghetti tadi hingga lembut mengikut arahan pada paket atau citarasa masing2. Toskan dan gaul dengan sedikit minyak zaitun. Ketepikan.
Panaskan minyak zaitun dalam kuali tak melekat. Tumis bawang putih hingga layu, masukkan bay leaf dan meat loaf tadi, kacau sekejap dan tuang susu + air, biar mendidih. Tambah serbuk lada hitam dan kuib ayam, kacau dan biar masak perlahan.
Masukkan red/green/yellow capsicum bersama cili padi. Tambah spaghetti dan gaul rata. Masak hingga pekat, dan rasa jika perlu tambah sedikit garam. Bila dah ok boleh matikan api.
Alih ke dalam pinggan yang sesuai, hias dengan hirisan tomato dan taburkan sedikit lagi serbuk lada hitam. Hidangkan segera.

Jemput makan sumer :-)

6 comments:

izahdaut said...

angkat tangan...akakkk saya pun dah buat, mmg bestkan.. lemak2 tu sedap..

kak tun.. nak sajes sikit ni..jgn mare tau..kalau akak guna pop up window untuk komen lagi senang nak komen kan..boleh? boleh?..tak marahkan akak comelll.. hehehe

K.Nor said...

betul2.. kalau semua guna pop out window tuk komen amaaaaaaaaaaaaaaat memudahkan org nak tinggalkan komen, ni kena ulang2 klik page.. huhu.. kadang tu dah komen, dah klik enter..tup2 esok tengok2 komen tak masuk.. sedih dan geram jer :)

ok.. bab angel hair.. haha.. akak buat angel hair gak malam ni, tp versi letak cajun.. cajun.. hehe

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum tun... ermm.. hanya diana jer yg belum buat nmpk gaya nya... x boleh jadi nie... kena buat gak nie nnt... nmpk sedaaap tuu

Ruby's Delight said...

yeaaaa....Izah menang..hehehe...dah buat yer Izah...ni memang akak dah ketinggalan betui dah ni..hehehe...

tq Izah sudi kasi tau dan suggest kat kiter ni..sukernyerrr! mkasih banyak2...muahhhhh!

Ruby's Delight said...

K. Nor: hihihi...mekasih kakak cayang tulong kasi tahu kat hamba..hehehe...Kita dah buat dah ni..ok tak kak? hehehe...

ohhh..ehhh kak...sama mkn angel hair kite rupernyer...oohhh...nak kena try jugak yg versi cajun, mesti sedap nih...insya-Allah.

Rabiatun Adawyah said...

ooopppp...maaf..maaf...kiter terlupa guna ID yang lain plak..hehehehe...

Diana: w'salam...kena buat ni tau..hihihii..memang sedap ya amat..semua family Tun suka ni...try ler. ^__^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...