Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Wednesday, July 27, 2011

LOMPAT TIKAM SAGU

 Assalamualaikum....dari pagi tadi nak letak N3 ni, tadi dek kerana kena keluar, tak sempat lah plak. Dah siap edit2 dan pilih2 gambar, terus save kat folder. Jenuh heret anak ke hulu ke hilir sebab ada 3 tempat yang kena pergi..cuaca plak panas elok jer.
On d' way back, hujan mula turun dengan lebatnyer, memang tak nampak jalan..terpaksa la merayap2..takut ada lubang ker per..huhuhu...Sampai kat rumah, syukur si abangnya belum balik lagi dari sekolah. Punggah anak2 dari kereta ke rumah..basah lencun dibuatnya..huhuhu...Sejukkk wehhh..
Okies, tinggallah citer jap tadi tu, meh kita tengok Lompat Tikam Sagu resipi dari AlongRoz ni plak yer. Sedapnyerrr...Tun buat ikut resipi Along ni, tapi tang Kuah, Tun buat pekat macam resipi Lompat Tikam "Original"...(betul ker istilah ni yer..huhuhu) dengan menambah 1 sudu besar rata tepung beras. Manakala untuk Air Gula tu, Tun tambah1 keping Nisan untuk pekatkannya lagi spt resipi yang biasa2 tu.

Okay, tanpa membuang masa, jom kita tengok resipinya pula. Halalkan share sini yer Along, Terima kasih banyak di atas resipi yangmemang sedap ni.

LOMPAT TIKAM SAGU
Makes 9" x 12" casserole

By: Roz@HomeKreation
Sourse : Rabiatun @ Sweettouch

INGREDIENTS:

  • +/- 400g Sago
  • Red Coloring 
Top Layer:
  • 160g Rice Flour
  • 200ml packet Coconut Milk
  • 800ml Water
  • 1 tbsp Pandan Paste
  • 1 tsp Edible Lime Liquid
  • 1/2 tsp Salt 
Sauce:
  • 200ml packet Coconut Milk
  • 250ml Fresh Milk
  • 1/4 tsp Salt
  • 5 tbsp Palm Sugar
  • 3 tbsp Sugar
  • Pandan Leaf
METHOD:
1. Soak sago with water & red coloring for about 10 min.
Place in container and add some water just enough to cover the sago (I did not measure but roughly about 3/4-1 cup).
Steam for 20 minutes.

2. Mix all top layer ingredients until smooth.
Stir above low heat until slightly thicken.
Pour on top of sago layer & steam 20 min.
Cool and chill.

3. To prepare santan sauce, mix coconut milk, fresh milk & salt.
Heat up but not boiled. Cool.

4. To prepare palm sugar syrup, mix palm sugar, white sugar and some water to obtain thick consistency.
Add pandan leaf & cook above medium heat. Cool.

5. To serve, slice Lompat Tikam and pour coconut milk sauce and palm sugar syrup.

LOMPAT TIKAM SAGU
Resipi oleh: AlongRoz@HomeKreation
Sumber: Rabiatun @ Sweettouch
Saiz 9"x12" casserole

BAHAN2:
+/- 400g Sagu
Pewarna Merah

Lapisan Atas:
160g Tepung Beras
200ml peket Santan
800ml Air
1 sb Pes Pandan
1 st Air Kapur
1/2 st Garam

Kuah:
200ml peket Santan
250ml Susu Cair Segar
1/4 tsp Garam

Air Gula:
5 tbsp Gula Merah
3 tbsp Gula
Daun Pandan

CARA2:
1. Untuk Sagu
Rendam sagu dgn air & pewarna merah sehingga kembang lebih kurang 10 min.
Letakkan ke dlm bekas casserole & masukkan air secukup nya sehingga sagu terendam (Along lupa nak sukat air tapi agak2 dlm 3/4-1 cwn).
Kukus 20 min.

2. U
ntuk Lapisan Atas 
Campurkan kesemua bhn2 lapisan atas sehingga sebati.
Kacau atas api perlahan sehingga pekat sedikit.
Tuangkan ke atas lapisan sagu & kukus 20 min.
Sejukkan di suhu bilik & kemudian dlm peti sejuk.

3. Untuk Kuah
Masak santan, susu & garam sehingga mendidih (jgn menggelegak).
Sejukkan.

4. Untuk Air Gula
Masak gula merah, gula putih, sedikit air (agak pekat) & daun pandan.
Sejukkan.

5. Hidangkan Lompat Tikam dgn kuah santan & sirap gula merah.
 Sedapnyer...jom makan ni..^___^
Cara yang Tun buat:
Lapisan Pertama : Sagu warna merah (Tun guna cherry red) 
Lapisan Kedua : Sagu warna kuning
Lapisan Ketiga :  Lapisan tepung beras warna hijau
Tq AlongRoz untuk resipi Lompat Tikam Sagu ni...Terasa sejuk jer tekak bila makan ni...Best!

15 comments:

Ayu said...

Assalam tun,
cantikkknya...warna kuih tun niiii..veryy rich colour merahnya tu..suka akak tengok..

Rabiatun Adawyah said...

w'salam kak Ayu, Tun guna Cherry Red Powder Color kak..merah betul, letak sikit ajer tu..huhuh..tq kak

AZLINA said...

Assalamualaikum Tun..akak dtg nak ngendeng sikit lompat tikam sagu tu, sedapnya tengok. kalau bulan puasa nnt mmg suka la mkn yg camni..

che'iza said...

Kak Tun... Cantiknyer lompat tikam akak tu.... Nak 7 ketui... lompat tikam tu... tak bg kuah gula pun tak per....

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Tun..
resipi dah salin entah bila agak nyer mama nak buat..cantik warna merah & hijau tuh :P

Ummi said...

Assalam Tun, sedapnya lompat tikam sagu....nasib baik akak baru jugak buat, kalau x mau akak rembat 3 4 ketuiii...hehe, best ni kan...

quinnie said...

salam kaktun...siap berlapis2 lagi sagunya...saya tak pernah buat lagi lompat tikam sagu ni....tak tau bila nak cuba..vitamin R belum dtg menjelma..kekekke

Rabiatun Adawyah said...

Kak Azlina : W'salam kak. boleh ajer ni kak..hihi..ada banyak juga ni. Itu lah kak, ingat nnt nak buat time bulan puasa nanti. Insya-Allah.
Selamat berpuasa kak.

Rabiatun Adawyah said...

Che'iza: hihihi..mekasih. Takde kuah tak complete la sayang..hihihi..tak cukup package tu..hihihi

Rabiatun Adawyah said...

Mamahawa: W'salam..dah boleh mula buat ler tu mama...semua dah ready tue.. ^__^

Rabiatun Adawyah said...

Kak Ummi : W'salam kak..sedap, kan kak..memang nak kena buat lagi nampaknyer ni..hihihi..Mekasih kak

Rabiatun Adawyah said...

Quinnie : ye la tu Q...samalah akak..duk tengok kat rumah kenkawan jer dulu..skang ni baru sampai serunyer..hihihi

..::tarabozu::.. said...

Samekom kak tun..
memang suka tgk akak 'memodenkan kuih zaman dulu2' ni... cantek dimata memang sedap dimulut...

Rabiatun Adawyah said...

w'salam. hihihi..Sedap ni Zu, sejuk jer tak tekak turun ke perut..hihihi...Thanks dear!

ann said...

wah... wah.. wah.. sedapnya.... nielah ku paling ganas.. dah lompat tikam pulak.. peberet ann nih.. mecih sbb kongsi resepi..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...