Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Sunday, June 19, 2011

Donut Ball (Resipi ii)

 ~Assalamualaikum~
Kuih donut untuk minum petang semalam. Terasa donut paling mudah untuk disediakan...dan juga gebus. Penggunaan ovallet dalam resipi ni memberi sedikit kelainan. Lebih memudahkan untuk anak2 makan sebab ianya bulat ajer bentuknya...nak buat pun agak sonang..hehehe...Memang best! Tak caya ker? Leh tanya IZAH, sebab dia pun dah menerainya. Best, kan,..Izah? hiihhihiii...
Resipi asal dari kak Dayang merangkap Jiran terdekat tapi tak pernah bersua muka lagi nih... Mintak izin share sini plak ehh kak. Mekasih banyak.
Yang ni untuk anak2...cucuk ajer ngn lidi satay..^__^


Donut Ball (Resepi II)
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
source: Rabiatun @ Sweettouch
bahan-bahan:
  • 2 cawan tepung gandum atau tepung high protein
  • 2  1/2 sudu besar gula
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 1/2 sudu besar yis mauripan + 1/4 air suam (direndam hingga berbuih)
  • 1 sudu kecil ovallette
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar marjerin
  • 1/3 cawan air / susu segar (-/+)
  • gula saduran
  • **(jika menggunakan susu segar, tidak perlu letak susu tepung)
Cara-cara :
  1. Kisar semua bahan (kecuali tepung, ovallette, yis dan gula saduran) hingga sebati.
  2. Di dalam bekas yang agak besar, ayakkan tepung dan buatkan lubang di tengah-tengahnya. Tuangkan bahan-bahan yang sudah dikisar tadi, yis dan ovallete. Uli hingga menjadi doh. Jika adunan terlebih lembik, bolehlah ditambahkan sedikit tepung.
  3. Bahagikan doh kepada 20-22 bahagian dan bentukkan seperti bebola. Gunakan sedikit tepung untuk membentuknya (sekiranya doh melekat di tangan). Susunkan di atas dulang yang disapu dengan sedikit minyak atau ditaburkan tepung. Rehatkan sebentar selama 10 minit atau ikut suka.
  4. Sediakan minyak untuk menggoreng. Apabila sudah cukup panas, gorenglah donut tadi hingga keperangan. Toskan.
  5. Sadurkan dengan gula icing/gula halus atau hiaskan dengan topping kesukaan.
Insya-Allah nak buat lagi tau..Sedap dan mudah disediakan.hihihi...


UPDATED: Buat Maryam : Sedikit Penerangan mengenai ovallete yang Tun dapat dari Pandan Bakery online.
1). Ovalett juga dikenali sebagai cake stabilizer (emulsifier)/penstabil kek.  Ianya bertujuan untuk memberi kelembutan dan kegebuan pada sponge.  
2). Ianya memudahkan  cecair berkenaan bercampur elok atau sebati dengan telur, gula, butter dan bahan yang lain.
3). Bewarna orange kekuningan sedikit. 
Credit buat Pandan Pusat Bakery di atas ihsan gambar ni. Jika ingin keterangan lanjut, boleh tengok sini.

12 comments:

Mas said...

hmm..akak dah buat donut ni...
mas pun nak buat gak ni.....
cantik donut2 tu mulat2....

Rabiatun Adawyah said...

Mas cayang, ye lah Mas..akak tunggu2, Mas belum buat, akak masuk gear ler ni..hihihi..Mekasih, tak berapa mulat tu Mas, kalau Mas wat lagi mulat2 rasanya..hihihii...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum tun...
dah sampai cnie dah donut ball nie... geramnya tengok donut tu... bulat n gebu... cantik ^_^

DJ Dayang said...

salam tun....

ade lg tak tu?? kalo ade, akak dtg jap lg eh...heheh...dekat jer umh kte kan...bl nk jumpe ni? :)

apa2 terima ksh byk2 sb sudi menerai resepi ni...mmmuahhh!

izahdaut said...

Ooo akak duk atas bukit tu jugak yre..
Nanti leh la gader2 skali ngan kak dayang. Heh.. Ntah la bila yee..
Akak.. Mmg gebu donut ni. Sedp

Rabiatun said...

Kak Diana: W'salam kak. hehehe..itu ler kak..ni kira dah berjangkit2 ni kak..masa kak DJ post hr tu dah tergoda, pastu tengok plak Izah duk tayang2...tak boleh jd ni..hehehe...Mekasih kak..bab2 nak buat bulat2 ni tak berapa past sebenarnya kak..hehehe...

Rabiatun Adawyah said...

Kak DJ: W'salam kak. Dah licin mulus kak..hehehe..kejap ajer dah clear. Nak kena buat lagi ni nampaknyer.
ye lah akak, dah bertahun berjiran, selalu gak singgah giant BA, tapi tak pernah bersua ngn akak..Belum jodoh agaknyer..
sama2 kasih kak..best resipi akak ni..Mekasih..

Rabiatun Adawyah said...

Izah: hehehe..Izah duk area mana yer? Jiran gak kita ni ehhhh..Akak kat bukit sebelah jer. Kalau nak gader2, jangan lupa kat kiter ehhh..hehehe..
Sedap, kan Izah, gebusss...Mekasihh..

maryam said...

assalamualaikum ovallate tuh apa? boleh ganti dgn benda lain?

Rabiatun Adawyah said...

Maryam : W'salam.Ovalett juga dikenali sebagai cake stabilizer (emulsifier)/penstabil kek. Ianya bertujuan untuk memberi kelembutan dan kegebuan pada sponge. Ianya memudahkan cecair berkenaan bercampur elok atau sebati dengan telur, gula, butter dan bahan yang lain. Bewarna kuning oren gitueww..

Nanti saya masukkan picture nya..Boleh dibeli di kedai2 runcit dan juga di bakery shop.

Anonymous said...

salam.. malu nak tanya.. gula saduran tu gula mcmana ek? hehee..

Ruby's Delight said...

Cik Anonymous : W'salam. nanti boleh tinggalkan nama yer..sbb tak best la terpaksa panggil cik Ano.

K, gula saduran tu boleh ajer guna gula kastor atau kalau suka yang lebih halus, boleh guna gula icing..Sy suka guna gula kastor ajer.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...