Apapun, meh kiter tengok resipi bihun ni yer. Jommmmm....>__<
Bihun Goreng Udang
by Rabiatun @ Sweettouch
Bahan:
- 2 cekak bihun ~ (Tun guna yg packaging besor yg mcm org niaga, susah nak kire camner)
- 5 ulas bawang merah - tumbuk
- 3 ulas bawang putih - tumbuk
- 2-3 tbsp udang kering - rendam dan toskan
- 2 keping tauhu - goreng dan potong
- 10 ekor udang - size sedang
- 4-5 tbsp cili kisar
- 2 - 3 tbsp sos tiram
- 2 tbsp kicap manis
- 1 tbsp kicap masin (standby jika bihun tawar garam)
- sedikit taugeh (jika suka)
- sedikit sawi - dipotong
- sedikit kobis
- sedikit daun sup dan daun bawang
- minyak untuk menumis
- garam
- air (jika perlu)
- Rendam bihun dengan air suam hingga lembut. Bilas dan toskan.
- Udang yang telah siap dibersihkan, diletak sedikit garam dan kunyit.
- Dengan menggunakan minyak lebihan goreng tauhu, goreng pula udang hingga masak dan toskan minyaknya. Ketepikan.
- Tumbuk udang kering kasar2 secara berasingan dengan bawang merah dan putih.
- Panaskan minyak masak, masukkan udang kering. Goreng seketika. Setelah agak garing, ketepikan di tepi kuali.
- Tumiskan pula cili kisar hingga pecah minyak dan agak masak. Masukkan bawang yang ditumbuk tadi. Jika perlukan air, boleh masukkan sedikit.
- Perasankan dengan garam, sos tiram dan juga kicap manis. Boleh masukkan sayur kecuali taugeh. Kacau hingga sayur lembut.
- Kemudian, masukkan bihun. Kacau sebati. Rasa masinnya. Jika kurang masin, boleh tambah kicap masin..dan kacau sebati. Masukkan udang goreng tadi, taugeh dan juga tauhu dan gaulkan seketika.
- Setelah masak, hidangkan dengan taburan daun bawang serta daun sup...Jangan lupa hirisan cili merah.
2 comments:
Salam
kak tun sdp tu mee hoon grg.. mmg suka kalau buat utk Bf... fv family sy juga ni, kenyang sampai tghari...
sheila :
W'salam. Sama la kiter. akak pun suka juga mihun goreng..pastu makan ngn sos pedas plak...fuhhhh.. :)
Post a Comment