Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Friday, April 22, 2011

Gulai Ayam Terengganu Style



~ASSALAMUALAIKUM~

Dah tengahari rupernyer...kejap ajer yer..ni pun pejam celik, pejam celik dah tiba Jumaat..terasa macam baru ajer. Apapun bersyukur atas nikmat Mu ya-Allah.
Okey, ni nak citer pasal menu lunch hari ni, Tun masak Gulai Ayam Terengganu Style. Bukan rempah gulai kari yer..tapi rempah original Ganu mari nih..hihihi..Asalnyer rempah ni sebenarnya Makcik Tun bagi masa kenduri kawin anak bongsunya kat Kerteh hari tu. Banyak plak balance rempah ni..tu yang makcik suruh amik..Dapat ler 1 plastik beg sorang..bahagi2 dengan adik beradik serta mak Tun. Masa tu ada mak Tun ajarkan, tapi oleh kerana takde catat...harrrr dah terlupa pula.

Nasib baik suatu hari nampak Kak Nor letak N3 pasal Gulai Ayam Terengganu Style ni..Dan.....hari ni, Tun gi amik resipinya dari dapur kak Nor. Alhamdulillah, sedap rasanya..dan yang paling penting anak2 sukakannya. Rasa gulai ni berbeza tau dengan kari ayam...lain sikit..mungkin sebab rempahnya yang amat berbeza la kan..pastilah rasanya juga lain..hehehe..takperrr janji sodap! heehe..Mintak izin yer kak, letak resipinya kat sini utk rujukan lain kali pula. Terima kasih.. Jom tengok resipi ^__^
GULAI AYAM TRG STYLE

Bahan2:
1 ekor ayam ~ dipotong
3 sudu besar cili mesin
5 bj bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1 in halia *
1/4 in lengkuas *
1 in kunyit hidup * (*diblend)
3 sudu besar rempah gulai ~ bancuhkan dgn sedikit air panas hingga menjadi paste
4 cawan air
air asam jawa
2 - 3 bj ubi kentang ~ dibuang kulit dan dipotong
1/2 cawan santan pekat ~ boleh guna santan kotak atau santan fresh
garam
gula ~ boleh guna campuran gula dgn nisan atau gula melaka
sedikit belacan ~ optional
minyak
*Cili hijau dibelah 2 ~ Tun tambah

bahan penumis :
1 btg kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 bj buah pelaga
5 kelopak bunga lawang

Cara:
  1. Panaskan minyak dan masukkan bahan penumis. Tumis hingga wangi dan masukkan cili mesin.
  2. Biarkan hingga cili garing dan masukkan bahan yg diblend.
  3. Masak hingga pekat dan masukkan paste rempah gulai.
  4. Kacau dan masak lah hingga pecah minyak (boleh masukkan sedikit air utk pecah minyak dgn lebih elok)
  5. Masukkan ayam dan kacau supaya rempah mesra dgn ayam.
  6. Biarkan seketika dan masukkan air. Kacau2 biar sebati dan masak lah hingga kuah mendidih dan masukkan air asam jawa dan ubi kentang.
  7. Masukkan juga santan pekat dan masak lg hingga mendidih.
  8. Hendaklah sentiasa mengacau supaya tak naik kepala.
  9. Masukkan pula garam dan gula (atau nisan/gula melaka) dan biarkan merenih hingga ayam masak dan kepekatan kuah yg kita sukai.
  10. Cedukkan ke dalam mangkuk dan hidangkan.
*Kalau kuah nampak terlalu pekat dan tidak pecah minyak boleh lah dimasukkan sedikit air panas. Teruskan memasak, dengan cara ni minyak akan keluar semula.
Alhamdulillah..kenyang...Terima kasih kak Nor ^__^



4 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam tun..
rindunya lama tak mkn gulai trengganu style ni... rempah gulai cap bunga ros pun ada tu... lehla masak nnt.. alahaii.. tp kena Q dululah nampaknya sbb smlm cik abg beli rebung.. kena gulai rebung dululah nampaknya.. huhuhu...

Rabiatun Adawyah said...

W'salam kak..yer ker..lain kali bolehla Tun gi cari rempah Cap Bunga Ros plak..
sedap rebung tu..lama dah tak mkn rebung..hehehe :D

Diana @ Melley Mey said...

wah!! memang tergoda tgk gulai ayam nie... nmpk sgt sedap

Rabiatun Adawyah said...

Diana : sedap ler bagi kami sekeluarga..hihihi...thanks ya

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...