Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Saturday, April 23, 2011

Agar - Agar Gula Merah

~Assalamualaikum~

Ni nak citer pasal agar - agar ni pagi ni..huhuhu..Pertama kali dalam sejarah hidup..hehehehe..Tun buat agar2 guna gula merah..Sebelum ni memang tak pernah pun sebab selalunya Tun akan guna Manisan (Nisan Kerek) samada untuk buat puding ataupun dimasukkan ke dalam kuah gulai. Semalam masa nak buat, tengok, stok nisan dah yillekkk...jadi terpaksala selongkar amik gula merah. (Gula merah ni memang ada jer sebab untuk stok buat Carrot Cake hari tu kan)..hehehe..Dalam hati, takpelah, cuba dulu guna gula merah..leh la rasa dan apa bezanyer, kan..hhihihi..
Oleh kerana kenkonon nak bagi color cantik sikit la kan, Tun gi tambah setitik Brown Color dalam puding ni. Apapun rasa sedap ler juga, kan. Resipi Tun kopipes dari rumah kak Nor, Kak Nor plak amik dari rumah Hana Kuantan... resipi asal dari Kak Watie. Terima kasih semua yer.Hari ni takleh nak potpet banyak...ada kerja sikit nak kena buat..pehtuuu.......jeng...jeng...jeng.... ^__^
~Misteri tak kenapa agar2 Tun tak jadi 2 layer? hehehe..Tun sengaja taknak bagi jadi 2 layer, sebab kang anak2 duk makan belah yang santan ajer...yang transparent tu nanti tergolek-golek plak dalam piring..hehehehe ^__^

AGAR2 SANTAN GULA MELAKA
sumber: Hana

Bahan-bahan
  • 10g serbuk agar-agar (12gm)
  • 1/2 cawan gula merah (nisan)
  • 1/4 cawan gula putih
  • 1150 ml air (1100ml)
  • 120ml air campur 1 paket santan serbuk(Akak guna jenama KARA) (170ml santan pekat)
  • 1 biji telur dipukul dengan santan tadi
  • secubit garam
  • 1 helai daun pandan
Cara-cara
  1. Masak air dengan gula dan daun pandan (kalau guna gula merah cap bintang tak payah tapis)
  2. bila gula sudah larut masukkan serbuk agar-agar dan kacau hingga semuanya larut
  3. Kecilkan api
  4. kemudian tuangkan campuran santan dengan telur, garam dan kacau terus hingga mendidih
  5. Tuang kedalam acuan yang anda suka
  6. Sejukkan baru di didinginkan dalam peti sejuk.
* yg kaler merah tu sukatan yg K.Nor buat. ~ Tun ikut Kak Nor


3 comments:

K.Nor said...

ooo tun suka yg santan penuh ya.. :)

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

ok gak tun..jadi anak anak ngap semua..tak memilih..kita jer nak memilih corak yg cantik sikit...

Rabiatun Adawyah said...

Kak Nor : Tun suker part santan tu kak, tp klu ada 2 layer nampak cantik pula, tapi mikirkan anak ni ler..tu yg buat jd camtu ..hehehe..

Nazrah: betul Nazrah...nak jugak buat jadi cantik, tapi yg penting sekali tak membazir..kire alright la tue.hehehe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...