~Assalamualaikum~
N3 menu dinner malam tadi..Ayam Panggang Serai resipi Hana Jepun. Sedap tau resipi ni.. Anak2 dan en Hb pun suka. Terima kasih banyak kepada penyumbang resipi dan insya-Allah, akan dibuat lagi dan lagiiii... Memang nak kena bagi kredit buat Hana. Mintak izin c`n'p kat sini pula yer Hana, buat rujukan next time..tq ..lebiuuuuu muahhhhh...
RESEPI AYAM PANGGANG SERAI
Resipi : hanamemories.blogspot.com
Sumber: Rabiatun @ Sweettouch
Resipi : hanamemories.blogspot.com
Sumber: Rabiatun @ Sweettouch
- 1/2 ekor ayam
- *1/2 labu bawang putih
- *2 inci halia
- *1-2 batang serai
- 1 sudu makan lada hitam - tumbuk kasar
- 2 sudu besar kicap manis
- 1-2 sudu makan madu
- garam sedikit
- lemon
- butter - potong kecil @ minyak zaitun
- kentang, carrot, bawang besar - potong empat
- Blend bahan bertanda * dengan sedikit sahaja air asal berpusing.
- Campurkan bahan blend dengan kicap, lada hitam, madu, sedikit garam dan juga perahan lemon sedikit. Gaul.
- Lumurkan pada ayam dan baki rempah lumur pada carrot, kentang dan juga bawang. Masukkan dalam mangkuk tahan panas. Perap sekurang2nya 2-3jam atau semalaman.
- Panaskan oven. Selitkan potongan butter di celah2 ayam. dan bakar suhu 180 selama 1jam atau sehingga ayam masak. Setiap 15-20min jirus2kan air ayam ke atas ayam supaya permukaan atas tidak terlalu kering dan juicy.
1 comment:
Salam Tun..alamak lauk ayam lee sure sdp ni sbb letak serai pasti baunya harum..dtg rmh tun mkn lehhhh
Post a Comment