Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Tuesday, February 1, 2011

Sotong Oriental lagiii...

Menu ulang tayang ajer ni..Sotong Oriental...resipi ni Tun amik dari rumah Kak Nor. Resipi asal dari Aliza dan telah dipanjang2kan oleh Madiha. Apapun terima kasih banyak pada Aliza, Madiha dan juga Kak Nor yang telah sebar2kan lagi resipi best ni. Sedap tau..Izinkan Tun pastekan resipinya kat sini sekali lagi ye. tq

SOTONG ORIENTAL by Aliza
sumber Kak Nor
sumber Rabiatun

Bahan
2500 gm sotong ~ bersihkan & potong kemudian dicelur sebentar & tos- (kali ni Tun tak celur pun)
1 tangkai daun kari
5 ulas bwg merah ~ hiris
3 ulas bwh putih ~ cincang
garam & gula secukup rasa
1 biji cili hijau ~ hiris (MaDiHaA tambah)

Bahan2 ini dicampur jadikan pes
2 s/b pes tom yam
2 s/k rempah kari ikan
1 1/2 s/b sos tiram
2 s/k sos ikan
6 s/b air panas

Cara Menyediakan
1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bawang merah, bwg putih dan tumis hingga kekuningan.
2. Campurkan bahan2 pes tadi dan gaul rata & biar lebih kurang 3 minit.
3. Masukkan sotong dan cili hijau.. kacau rata. Masukkan garam (jika perlu) & gula & masak selama 5 minit. Sedia utk dihidangkan.

3 comments:

Nieza said...

sedapnya! saya suka mkn sotong..:)

NoorMasri said...

eeeee...sedapnya...lama tak makan sotong

Rabiatun Adawyah said...

Nieza: dah try ke Nieza..hihihihiii..cuba la yea :)

Kak Noor: tq akak, ni Tun bagi varisi idea untuk akak, cuba la kak

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...