Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Tuesday, January 11, 2011

Tiramisu Biscotti

Dah lama teringin nak buat tiramisu...apatah lagi duk tengok kenkawan kat fB duk menayang macam2 jenis tiramisu..tak boleh tahan nih, nak kena buat jugak...tak tahan digoda ler dibuatnyer..bukan digoda aper yerrrr...digoda anak tekak ni jer..hihihihihh...


Jom kita tengok resipi asalnya daripada Kak E. Thanks kak E & mintak izin nak copy paste kat sini plak supaya senang dijadikan rujukan saya di lain kali.


Tiramisu Biscotti

by Kak E

Bahan-bahan
  • 1 peket biskut lady finger @ biskut tiramisu
  • 250g cream cheese
  • 200ml whipping cream
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
  • 1 sudu makan serbuk nescafe
  • serbuk koko untuk hiasan
  • sedikit blueberry filling (ni Tun tambah)
Cara-cara
  1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
  2. Satukan gula, cheese dan cream.
  3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu.
  4. Celup biskut ke dalam air nescaffe sehingga basah@lembut.
  5. Susun biskut tadi ke dalam mangkuk@bekas.
  6. Sapukan adunan cream+cheese tadi atas biskut.
  7. Susun lagi biskut yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
  8. Kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar.
  9. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya
* Note Rabiatun:
Saya ada tambah 1 layer Blueberry Filling untuk menambahkan rasanya.

4 comments:

K.Nor said...

tun!!!! basah keyboard akak nih.. hihi

Rabiatun Adawyah said...

hihihi...amik ler kak..special tu utk akak.

*ms.salrajak* said...

wahh . cantek & nmpk cm sedap je .. huhu
nk cba la nnti .. :)

Rabiatun Adawyah said...

Ms.salrajak: cuba ler..semoga memenuhi
citarasa :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...