Sup Bebola Sotong dan Filamen Ketam
by Rabiatun@Sweettouch
Bahan:
8 ketul bebola sotong
4 btg filamen ketam - Tun potong 2
3 ulas bawang putih - diketuk
2-3 hiris halia
1/2 - 3/4 ketull kiub ikan bilis
Cendawan tiram
Sedikit Brokoli
Sedikit carrot-dihiris memanjang
Sedikit lada sulah
sedikit garam
2 mangkuk air - ikut suka nak banyak mana
Sedikit baby tomato
Cara:
1). Masukkan air, bawang putih dan halia ke dalam periuk. Panaskan hingga mendidih.
2). Masukkan pula kiub ikan bilis, carrot, brokoli dan bebola sotong. Biar sekejap.
3). Kemudian masukkan sedikit garam dan lada sulah..bila dah hampir nak angkat, baru masukkan tomato, cendawan dan filamen ketam. Biar 1-2 minit, baru angkat.
Note Rabiatun:
* Filamen ketam ni cepat kembang, sbb tu ia dimasukkan kemudian.
* Cendawan tiram juga cepat lembik..so masak kejap jer.
* Sup ni mudah dimasak dan leh kira x'press.
* Tak perlu masukkan gula sebab air dari bebola sotong dan filamen ketam tu dah manis.
No comments:
Post a Comment