Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Tuesday, December 27, 2011

Muffin Pandan II

Assalamualaikum...lamanyer tak updated blog..lebih2 lagi BW..huhuhu...mesti banyak cerita dari teman2 semua, kan. Hinggakan nak mengarang ni pun ketiadaan words..huhuhuhu...Apapun mohon ampun dan maaf buat semua yer. Yang mana sudi singgah dan meninggalkan jejak serta komen..terima kasih banyak diucapkan..Insya-Allah, jika kelapangan Tun akan reply dan ziarah balik yer. Ampun dan maaf terlambat atau ketinggalan reply..takde niat di hati tau.. Cuma masa agak terhad lately..on9 pun dah jarang sangat. Weekend memang tak lekat di rumah...Apapun, Selamat Tahun Baru buat semua yer..
Meh layan pandan muffin yang Tun buat semasa adik Tun sekeluarga singgah rumah Tun last week. Sedap gak mapin ni..tersturnya seakan2 cukcake..gebus gituew. Resipi yang Tun kopipes dari rumah Izah. Resipi asal dari Kak Yatie. Ni sebenarnya tergoda dgn mupin Izah yang sungguh menggoda tekak..ekekeke...Mekasih semua..lebiuuu...
Gebus, kan...tak caya, leh try..betul tak Izah dan Kak Yatie? hehehe...

MUFFIN PANDAN
resipi: kak Yatie
Sumber: Izah Daut


Bahan-Bahan
180 g mentega (unsalted butter)
140 g gula halus
2 biji telur
80 ml susu segar
1 camca teh esen vanilla
220 gm tepung gandum*
2 sk baking powder*(*disatukan dan diayak)
1 camca teh pandan paste

Cara membuatnya

  1. Putar mentega, masukkan gula dan putar hingga putih. Masukkan telur satu persatu dan putar hingga kembang. Masukkan esen vanilla dan putar lagi.
  2. Perlahankan speed dan masukkan tepung berselang seli dengan susu cair hingga habis. Gaul rata. Akhir sekali masukkan pandan paste dan gaul rata.
  3. Sudukan ke dalam acuan muffin kegemaran 3/4 penuh dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 - 25 minit atau hingga masak. Bergantung pada oven masing2..
Yang ni Tun letak cream..baru laju anak sedara ngap..Biasalah budak2 kan kurang kalau yang plain..Dorang mintak nak ada cream ajerlah.. Apapun Tun suka mapin ni..sedap gak.!

14 comments:

nOOrsha said...

nyumnyum...sedap nmpak mapin ni.. kaler ijau tu menyerlah sungguh..nmpak menyelerakan..... :)

Ummi said...

Tun....sedapnya mapin pandan...i loooiiiikkkeeee ^__^ Selamat Tahun Baru 2012 gak wat Tun...

Liza said...

salam tun...harum semerbak bau mapin tu....nnt Liza nk try jugak la buat mapin tu....

Yatie said...

berserinya muffin pandan tu bila di hias, mmng anak2 pasti teruja kan tngk muffin yg comel ni..mcm nak wat skrng jek..

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum Tun..sedap kan muffin ni, Sue pun dah cuba, gebussss je macam cupcake

Gee® said...

Dah lama tak memapin... sedap nampak mapin Tun nih... nak!

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Loved the color, loved the top, loved the muffin :))))

Rabiatun Adawyah said...

nOOrsha : sedap Sha..hihih..gebus jerk ni..

Rabiatun Adawyah said...

Kak Ummi : Sedap kak mapin ni..hihihi...mekasih kak Ummi..Selamat Tahun Baru :)

Rabiatun Adawyah said...

Liza : W'salam. Betul..wangi jer bau pandan..try ler Liza :)

Rabiatun Adawyah said...

Kak Yatie: Sedap mapin akak ni.mekasih kak Yatie..nnt Tun pun nak buat lagiks..Insya-Allah

Rabiatun Adawyah said...

Sue @ Nenie: W'salam. Sedapkan Sue :)

Rabiatun Adawyah said...

Kak Gee: Sedap kak Gee, try ler kak..hihihi..

Rabiatun Adawyah said...

Love: tqvm dear :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...