Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Friday, December 2, 2011

Karipap Tun Telani & Inti Ros JMC

Assalamualaikum...monink..moninkkk...N3 tertunggak lagi ni..berderet duk post yang tertunggak..kan..apalaaaa..huhuhu... Dah bekpes ker belum? Dah ekkk...hehehe...

Pagi ni, Tun nak post resipi karipap dari Tun Telani. Sebelum ni Tun dah pernah buat resipi dari Tun Telani tau..tapi berintikan Sardin.. (Jangan konpius tauu..nama sama..hehehe....). Leh tengok sini. Ramai dah yang mencuba resipi ni..tapi rasanya Tunla yang paling lambat sekali yang buat kali ni..ekekeke...First, tengok, kat rumah Izah Daut..pastu mula la tersebar virusnya ni..hehehehe...Ramai yang dah mencubanya. Kalau dah ramai try tu, maksudnya memang sedaplah dan tak perlu disangkal lagi..memang best!! Masa sekodeng kat rumah Izah tu dah salin, tapi lupa letak mana..sebab duk peram...Akhirnya, sekian lama duk tunggu q, nampak plak Kak Ummi post N3 karipap ni..baru teringat balik..ekekeke...Akhirnya, dapatla buat dan merasa karipap ni lagi...
Terima kasih banyak buat penyumbang resipi yang meletop2 ni...iaitu Tun Telani cayang. Terima kasih juga diucapkan buat Izah Daut, yang selalu memberi idea dan inspirasi..Dan tak lupa juga buat Kak Ummi yang membuka kembali keinginan untuk guna resipi ni. Kepada kenkawan yang dah mencuba tu...terima kasih banyak2 jugak..sebab kalau tak kerana ada yang mencuba, resipi dan idea ni, agak susah juga kita nak jangkit virusnya..nak2 yg bz mcm Tun ni kan..hehehe..duk ulang tayang ajelah menu tiap hari..naik jemu anak2..hehehe...Minta izin kopipes yer..Mekasih semua..


KARIPAP
Resepi doh: Tun Telani
Sumber: Izah @ Muffin Lover dan Kak Ummi


Bahan:-
  • 4 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar margerin (*akak guna mentega)
  • 1/2 cawan minyak jagung
  • 3/4 cawan air
  • 1/2 sudu teh garam
Cara-cara:
  1. Panaskan margerin dan minyak dalam periuk hingga margerin cair (tak perlu didih). Tutup api.
  2. Segera masukkan tepung ke dalam periuk tadi (*akak sediakan tepung yang dalam bekas, dan tuang jek minyak dan mentega panas tadi.) Gaul guna garpu biar crumble sikit. (jgn guna tangan, melecur nnti).
  3. Bila adunan agak sejuk, campurkan air dan garam dan uli lebih kurang 15 minit hingga nampak doh lembut dan berminyak. Bolehlah dibuat karipap dengan inti kegemaran.
Okies...meh citer pasal intinya plak, kali ni Tun guna resipi dari Ros JMC yang sememangnyer tak asing lagi dari dunia blogging..Pernah juga keluar magazine tau..Glamer..glamerr...hihi..Jangan marah tau..pujian ikhlas dari hati akak ni. Memang tabik kat adik sorang ni, boleh kata pakar bab memasak terutamanya pembuatan roti dan juga kek..Kalau tak caya, leh gi jenguk2 kat dapur dia. Ros ni, pernah juga bagi resipi (E-Book) free jer tau..Ni pun leh gi singgah sekodeng kat blog dia. Mekasih banyak Ros.

Resipi Ros ni, lebih kurang ajer dengan resipi Mak Tun menggunakan keledek, daging ayam atau lembu..cuma resipi yang selalu mak Tun buat takde letak ikan bilis dan juga udang kering. Jadi kali ni, Tun ubah sikit, ikut yang selalu mak Tun buat dan gantikan ikan bilis kepada daging serta tak letak udang kering. Lagipun Tun jenis alah kepada udang kering. huhuhu...Tun tambah sedikit gula. Apapun, resipi Ros ni boleh dijadikan panduan untuk buat lain kali..Insya-Allah.. Terima kasih banyak buat Ros Onigiri yang banyak memberi dan menyumbang resipi yang best2. Lebiuuu my dear!! Akak minta izin letak resipinya sini yer..Makasih banyak..

INTI KELEDEK + BILIS
Resepi: Ros Jintan Manis
Sumber : Izah dan Kak Ummi


Bahan:-
  • 1 biji keledek saiz besar ( boleh dinganti dengan kentang)
  • 1/2 gengam ikan bilis ( boleh ganti dengan daging atau isi ayam)
  • 2 sudu besar udang kering
  • 2 sudu besar serbuk kari
  • 1 sudu besa cili kisar
  • garam
Cara Menyediakan Inti:
  1. Potong dadu keledek dan rendam dalam air, blender udang kering dan ikan bilis hingga hancur, ketepikan. Panaskan minyak dan tumis cili kisar, dan pes serbuk kari hingga garing.
  2. Kemudian masukkan bahan yang di blender tadi dan kacau sebati, akhir sekali masukkan keledek dan 1 cawan air, kacau selalu dan biarkan keledek empuk, sesuaikan rasa, masukkan garam, setelah masak dah inti agak kering, tutup api dan sejukkan.
  3. Bolehlah memulakan sesi membuat karipap... ^__^
Okies...ada yang bertanya mcmana Tun kelim tepi karipap ni..Kay..Kat sini, Tun nak citer..sebenarnya kuih ni..memang amat nostalgia buat Tun..Kerana, masa kecik2 dulu dari sekolah rendah dalam darjah 3 lagi, Tun selalu tolong mak Tun kelimkan karipap. Bak kata oranga " Alah Bisa, Tegal Biasa".  Bukannya Mak Tun niaga karipap, tak..bukan..cuma mak Tun jenis yang suka memasak dan buat kuih muih untuk kami minum petang. Kelim ni, abah Tun yang ajarkan kami adik beradik. Masih teringat lagi dulu2, kalau mak Tun buatkan, kami semua (Tun dan adik) akan keliling tunggu mak siap letak intinya..hihihi..Seronok buat ramai2. Indahnyer waktu itu...gelak tawa bersama2. Rindunya saat ituewww!!! Kalau sekarang ni, tanya mak Tun kuih2 lain tu, sure dia dah lupa resipinya..sebab dulu2 main campak2 dan agak2 dan secukup rasa ajer...tak guna sukatan yang mcm kiter ni..tepat! :( Sayangnyerrr.....

Honestly, pada pandangan Tun, lain tangan, lain sedikit hasilnya. Adik Tun jenis yang nipis dan tajam dihujungnya, manakala Tun agak bulat-bulat gituew.. Tapi Tun suka yang mcm adik Tun buat, sebab ianya mudah garing.. :) Kepada yang nak mencuba, try la..guna resipi di atas..insya-Allah menjadi...doh yang baik, inti yang sedap..insya-Allah.. Okiew..Tun out dulu..jumpa lagi..Insya-Allah..Daaaa....

11 comments:

tun_telani said...

assalamualaikum kak tun cayang!!!! tq sudi mencuba.. omey nyer karipap bulat2.. tun kalau buat karipap bulat2 ni mesti bentuk jd pelik, bonjol2 gitew.. huhu..
masa zaman sekolah pun, kalau mama yg karipap mmg anak2 semua ngadap. angkut doh dan kelim karipap dgn tv. mmg gembira je buat karipap beramai2 =)

Gee® said...

cumiL karipap bulat...montok jer...

Liza said...

salam kak tun...comelnya karipap2 cinta tu....hihiihi

Rabiatun Adawyah said...

Tun Telani : W'salam dear! sama2 kasih cayang..Samalah kiter kan..nostalgia manis masa kecik2 dulu..yang sukar dilupakan...terima kasih atas resipi Tun ni yer..

Rabiatun Adawyah said...

Kak Gee : montok2 la ..hihihi...kena suntik tu kak Gee..hihihi..

Rabiatun Adawyah said...

Liza: W'salam Liza, aduiihhh..ada nama baru ker? hihihi...nanti kiter try buat yang love2 tu plak..hihihi...

Zaliedana said...

Assalam kak,amboi comey2 karipap akak,kelim pon cantik kemas jer,sy tgk karipap akak nih baru tingat da juga n3 karipap 1lagi xpost g,hihi..

Ummi said...

Waaahhh Tun, terbuat jugak akhirnya...x nyesal ke...hahahhahaha? Mmg nyesal kan kalau buat sikit...sbb sedap tul resepi Tun Telani nih..kalau dekat, mesti akak pun dah peluk cium dia...ni jauh sgt...hehe. Inti Ros tu pun sedap, akak pun dulu tambah bawang besar dadu masa masak, kasi inti lebih manis lgk...hehe

Yatie said...

alahai comelnya karipap bulat2 tu...suka tngk...lenkali nak wat mcm ginilah...

dZana said...

cantiknya karipap bulat2.. pandai tun mgelim.. klau akk ketip jer pakai acuan.. huuu.. tak berseni..

Nieda said...

Tengah dok berkira2 nak buat karipap jugak ni. Inti dah siap kulit tak buat lagi.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...