Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Wednesday, November 9, 2011

Tapai Ubi Kayu Goreng

Assalamualaikum..Selamat pagi. Pagi ni Tun buatkan sarapan Tapai Ubi Kayu Goreng dan Cucur Udang untuk hubby dan anak2 breakfast. Lamanya tak makan Tapai Ubi Kayu goreng..Kalau kat kampung, selalulah jumpa. 
Honestly, Tun tak pernah buat tapai ubi kayu sendiri..tapi last few weeks ada nampak kenkawan blogger yang buat guna resipi AlongRoz..Aduyaiiii..maafkan Tun sebab terlupa saper yang buat ni...yang membuka pintu hati Tun untuk mencuba..Terima kasih bebanyak. Terima kasih juga buat AlongRoz yang berkongsi resipinya.. 
Tun buat guna ubi kayu yang warna kuning sikit...bukan yang warna putih..Saiznya pun kecik2..Buat 1/2 kg ajer. Alhamdulillah rasanya tak mengecewakan..manis dan sedap. 1 bekas, hubby dah habiskan semalam..ni ada tinggal sikit, Tun salutkan dengan bancuhan tepung gandum dan sedikit tepung beras. Sedapnyer...cuma yang anehnya..hubby plak tak boleh nak recall apakah isi dalamnyer..hehehehee...dia cuma cakap..macam pernah rasa..aper nie agaknyer? hehehehee....Hubby Tun ingat tapai ni dah habis agaknyer..hehehehe....Bila Tun cakap tapai ubi..baru dia cakap.."Harrr...patutlah" hihihihi...Memang peberet Mr. Hubby Tapai Ubi ni...
Terima kasih buat rakan blogger yang memberi Tun idea dan juga terima kasih tak terhingga buat AlogRoz di atas resipinya..Minta izin kopipes kat sini yer Along..Mekasih daun keladi...lain kali boleh Tun buat lagi.. :D ....Oh yaaa..kalau nak tengok resipi dalam versi English, boleh singgah dapur Along yer.. :D

Tapai Ubi Kayu
By: AlongRoz@HomeKreation

BAHAN2:
1 kg Ubikayu
1 biji (+/- 15g sebiji) Yis Tapai - hancurkan
2 sb Gula
CARA2:
  1. Kopek ubikayu & bersihkan sehingga betul2 bersih.
  2. Potong mengikut saiz yg anda suka.
  3. Rebus sehingga 3/4 masak.
  4. Sejukkan sepenuh nya.
  5. Campurkan yis & gula.
  6. Taburkan ke atas dasar bekas plastik.
  7. Aturkan ubikayu ke atasnya & ulangi taburan yis & susunan ubikayu sehingga habis.
  8. Bungkus bekas plastik dgn kain tebal & simpan di tempat gelap selama 36 jam.
  9. Ubikayu akan jadi lembut bila tapai sudah 'masak'.
Tapai Ubi peberet Mr. Hubby ^____^

7 comments:

ady said...

as-salam
1st time npk tapai ubi di goreng..sedap ke!!

~~zAnAfAhMi~~ said...

As salam Tun, bestnya tapai ubi, goreng pulak tu....
Masalah kakzana, tak pandai pilih ubi, selalu terkena yg dah tak elok. Kalau area Kelantan, bnyk ada jual tapai ubi goreng kan?

Gee® said...

Sedapnyaa...tumpang sarapan boleh...terlior nih

Liza said...

Salam tun...peberet Liza ni...bestnyaaa

KuNanGKuNanG said...

suka sangat tapai goreng ni..tp kt sini xde jual pun..kalau balik kb je leh makan tapai goreng ni..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

sedappnyerrrr! akak pun baru sekali buat tapai ubi sendiri.. kena peram lama sikit dari tapai pulut barulah terasa manis.. kalau tapai pulut 2 malam dah boleh makan.. tapai ubi perap 3 malam baru keluar airnya.. hehe.. tapai ubi goreng ni mmg nostalgia.. mak akak selalu gak buat kalau ada tapai ubi.. kengkadang dia buat pengat dari tapai ubi ni.. kami panggil pindang tapai ubi.. mmg best in da world! hahaha.. akak mmg suka semua menu2 dari tapai ubi.. dlm esbox pun masih ada tapai ubi.. tp beli punyalah.. kikiki..

quinnie said...

rajinnya kak buat tapai...saya kalau ada ubi tak tau nak buat apa..lepas ni nanti boleh cuba buat tapai lepas tu gorengkan pulak...tapi tak taula bila hajat tu kesampaian...hehehe...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...