Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Wednesday, November 9, 2011

Masakan Simple untuk Lunch...

 Assalamualaikum...hari dah menjelang petangni..tentunya kenkawan tengah merancang untuk menu minum petang pula yer...Tun baru nak letak N3 menu lunch tengahari tadi..Masak simple ajer tengahari ni..Lagipun makan dengan anak2 ajer...Skang ni Tun agak bizi mengemas..jadi Tun cuma sediakan menu ringkas ajerlah..Udang Goreng Kunyit, Ikan Goreng dan juga sayur kobis goreng dengan Telur. Pastu anak bongsu mintak nak makan budu..Aduyaiiii...memang kenalah..Kasi lenyek2 cili api tu dalam budu...perghhh..bertambah2 la makan.. :)

Meh layan udang goreng kunyit ni..buatnyer pun senang ajer ni..Dah berkali2 menjadi menu kami sekeluarga. Menu ni merupakan antara menu nostalgia buat Tun sebab ia antara menu yang biasa2 keluarga kami di kampung..Resipinya Tun pernah letak kat MyR. Untuk memudahkan, Tun kopipes sekali lagi yer.
 Udang Goreng Kunyit
by Rabiatun

Bahan-bahan ( 1 family )
1 mangkuk udang-dibersihkan dan ditoskan)
1 biji cili merah dan hijau - dihiris
1/2 biji bawang besar-dimayang
sedikit serbuk kunyit dan garam
sedikit cili api dibelah dua-optional
3 tbsp minyak masak

Cara-cara
  1. Udang yang telah dibersihkan tadi digaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam - agak2 jangan terlalu banyak pula.
  2. Masukkan udang di dalam kuali, dan buka api. Masak udang sambil kacau sehingga udang tadi agak masak dan kering sedikit airnya, masukkan pula sedikit minyak masak.
  3. Kacau hingga udang agak garing dan masukkan bawang besar. Kacau mesra. Bila bawang sudah layu, masukkan cili . Kacau sekejap, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Sayur Kobis Goreng dengan Telur... pembuka selera Tun..Memang kena ada sayur, barulah berelera makan...hihihi...Buat ratah2 pun sedap..hehehe...

10 comments:

Ummi said...

Assalam Tun cayang...ini lah lauk yg boleh wat nasi bertambah2, nak2 musim hujan ni ha....adeeeiii ^_^

Rabiatun Adawyah said...

Kak Ummi Cayang: W'salam kak cayang.. betul kak..menu dalam hujan..hihihi..best..klu mkn sure tak hingat ni..hihihi...muah..muahh,,kak :D

KuNanGKuNanG said...

geram lak tengok udang tu.haha

Zaliedana said...

Kak Tun,menu simple2 ginilah yg sedap kak,sy pon rini msk simple2 ajer,tapi mmg laku lah,coz ashik mkn daging jer kan..

Liza said...

kak tun, menu yg simple2 macam ni la yg best kan...

Juwita Jamaludin said...

udang goreng kunyit tak pernah makan.. selalu makan ayam je goreng kunyit ni yang nak menerai nanti ni.. hihihi

Rabiatun Adawyah said...

KunangKunang: hihihi..meh la makan sama..:D

Rabiatun Adawyah said...

Zaliedana: CT, hihi..menu simple ajer..wahhh..untung ler..akak beraya kat sini takde la dpt merasa daging korban..huhuhu...Kalau beraya kat Kelantan, memang pening plak bau daging..ekekeke...

Rabiatun Adawyah said...

Liza: hihihi..betul..menu orang malas sebenarnyer..ekekeke..terima kasih Liza :D

Rabiatun Adawyah said...

Juwita cayang, try la dear..Selain udang, kita boleh tukarkan kepada sotong, daging ayam, daging lembu, hati ayam atau lembu..hihihi..semua sedap..hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...