Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Friday, November 4, 2011

Donut Kentang

Assalamualaikum. Morning..morning..Pagi  yang indah ceria..Panahan sang mentari pagi yang menyegarkan...Dah breakfast ker? Makan aper pagi ni? Tun buat Donut Kentang untuk breakfast pagi ni..ada Bihun Goreng juga. Meh la makan..Sedap ni..hihihi..
Sebelum ni Tun pernah buat Donut Keledek tapi belum pernah try dengan resipi asalnya menggunakan kentang. Kali ni Tun try dengan ubi kentang pula. Resipi dari Ros Onigiri..Lama tak sembang dan dengar cerita dari Ros ni. Apapun semoga Ros dan keluarga sihat yer. Akak mintak izin kopipes resipinya sekali lagi kat sini..Terima kasih Ros.

DONUT KENTANG
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahannya:
250 gram tepung gandum
80 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek ( lebih kurang 2 biji kentang saiz kecil)
2 sudu besar susu tepung/skim milk
1 biji telur ( dipukul sedikit)
80/90ml susu segar boleh ganti dengan air suam
1 1/2 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 1/2 sudu kecil)
Tips:
( susu tu ros letak sikit-sikit klu 80ml tu dah memadai dan doh ok, kita guna 80ml je, klu rasa keras guna 90ml, sebab saiz telur yang digunakan lain-lain kan, di sini kena pandai agak-agak ye, doh jangan lembik sanngat, nanti donut meresap minyak bila digoreng.)

Caranya:
1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut, Uli selama 8 hingga 10 minit. Kalau guna BM, tekan ON dan tunggu je siap, kemudian boleh terus bentukkan.
2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam.
3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnye, seperti bentuk donut. Susun donut di atas dulang dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.
4. Goreng di dalam minyak panas sehingga perang, dan salut donut kentang bersama serbuk gula ataupun coklat masakan. Sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba..
Jom breakfast :)

15 comments:

Gee® said...

awww...1st class!!

ady said...

as-salam
comel2 donut kentang tu..npk sedap..

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

amboii, bukan main elok bersusun siap berbedak dah, dah bolehlah disantap ni..

HomeKreation said...

Tun,
Along nak angkat dgn pinggan nya sekali... berkenan tengok donut comel & pinggan bujur tu!

Liza said...

mmg nmpk cun donut tu, rasa pun cnfrm sedap..

Rabiatun Adawyah said...

Kak Gee, tqvm kak :D

Rabiatun Adawyah said...

Ady : W'salam, try ler ady..sedap tau..hihihi...

Rabiatun Adawyah said...

Sari Yusa Ibrahim: hihihi..klu berbedap mcm tepung gomak ni, baru anak2 Tun suker..hihihi...

Rabiatun Adawyah said...

AlongRoz: Silakan kak..hihihi...Lagi pun aa 2 beradik pinggan ni :D

Rabiatun Adawyah said...

Liza: sedap..gebuss jer :D

Juwita Jamaludin said...

selamat hari raya kak tun.. ita suka donut ni.. geram rasa nak buat lagi..:)

Cik Puan Izan❤ said...

salam kenal...^^ selalu jengok2 blog ni tapi baru skrg follow... nti nak try resepi donut kentang nilah... nampak lembut jer.. selalunya buat donut biasa jer

Rabiatun Adawyah said...

Juwita: Selamat hari raya juga buat Ita..sedapkan Ita..Insya-Allah akak pun nak buat lagi..ada permintaan nampaknyer..hihihi...

Rabiatun Adawyah said...

Cik Puan Izan: Salam kenal juga :) silakan mencuba..Insya-Allah tak mengecewakan :)

Anonymous said...


Levitra Buy Levitra http://www.levitra.vc

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...