Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Wednesday, October 5, 2011

Kuih Kukus Bawang Goreng

Assalamualaikum..selamat petang. Dah minum petang ker belum tu? Hari ni Tun buat kuih simple dan juga mudah serta cepat untuk dinikmati. Kuih yang menjadi suspen di wall FB Izah Daut semalam..hari ni  terungkai sudahhhh....hehehee...
Kiternyer tak cantik sebab bawang goreng tu garing betul, sebab tadi sambil2 jenguk anak2 main....lain kali kena goreng elok2 sikit..huhuhuhu...tapi ..sebenarnyer bawang goreng tulah yang membuatkan kuih ni sedap..tak berenti suap plak..hehehe..

Jom singkap sejarah kuih Kukus Bawang Goreng dari Izah Daut ni. Menurut Izah, kuih ni dari Kak Long (kakak ipar Izah) yang berasal dari Pekan, Pahang. (Sebut Pekan tu kena ikut sleng orang Pekan yer...hihihihi...) Kak Long Izah ni memang pandai bab2 kuih tradisi dan masakan dari Pekan...sedap2 belaka. 

Resipi asal takde sukat2, sebab biasalah klu orang yang terror masak dan dah biasa masak, tak main sukat2..sebab tengok pun dah tau kan..Macam mak2 kiter jugalah..kann..hihihi...jadi Izah dengan bijaknya telah berjaya membuat kuih ni sendiri..dengan  membuat sukatan sendiri..Wahhhh...bagusnyer.. Tahniah Izah. Bravoooo! 
Kuih ni pada tekak Tun rasanya sedap..Lembut dan kenyal2 iras kuih kasui..tapi ia lebih lembut lagi..kejap jer habis ni. Tinggal sepotong jer untuk Kak Ummi sebab dia masih lagi dayung kolek tu..tak nampak2 lagi bayangnyer nih..hihihi.. Jangan marah yer kak...gurau2 petang ajer ni...

Meh kita tengok resipi mudah tapi tetap menghasilkan kuih yang sedap dan berbeza rasanya dari kuih yang biasa kita nikmati.Minta izin share yer Izah. Terima kasih..

KUIH KUKUS BAWANG GORENG
by: izah
Sumber : Rabiatun

Bahan:
3/4 cawan + 2 sb tepung gandum
1/4 cawan tepung ubi kayu
1/2 cawan gula halus
1 cwan air pandan *5-7 helai daun pandan
1 cawan santan pekat
sedikit pewarna hijau apple * jika suka
1/2 genggam bawang goreng

caranya:
  1. Panaskan kukusan. 
  2. Campurkan semua bahan di atas kecuali bawang goreng.
  3. Kemudian blend/ kisar sehingga sebati.
  4. Masukkan ke dalam mangkuk, masukkan bawang goreng. Kacau-kacaukan.
  5. Kemudian tuang ke dalam loyang yang telah disapu minyak.
  6. Kukus sehingga masak (30-40 minit).
  7. Tunggu sejuk kemudian hidang.
Tips Dari Izah:
*kuih ni dapat kecik comel je. Kena gunakan loyang palingg kecil. (Tun guna loyang 6")
*disyorkan menggunakan bahan2 semula jadi. Contoh: bawang goreng buat sendiri, santan perah dan daun pandan.
*bawang goreng kena letak sikit aje, nak kasi rasa lite lite gitu.Lain kali Tun nak letak kurang dari 1/4 cup.

26 comments:

izahdaut said...

akakkkk..
tu last tu 1/4 cup ke bwg goreng tu kak? banyak tuuu... genggam kan kan.. hikhik..

adehhh nak tergelak saya membaca entry kak tun ni. siap sejarah bagai.. hehehehe... lawooo la letak dlm bekas love gitu. saya ada gak acuan gini cume besar.kalau ada size kecik leh gak mentuk lap lap ni..

tq kak tun sudi try... lembik ke lembut tu? ke sebab potong time suam2 lagi tu. hehhee.. kes tak sabo ke kak tun. apa pun tq kak tun sudi try yeee resepi try n error saya ni. toce toce,..

Rabiatun Adawyah said...

Izah : wakakakakaaaaa...yer kot ehhh..nnt nak kena betulkan kat resipi tu..tadi akak letak 1/3 cawan tau..hahaha..banyak, kan..hihihhi..

Izah, sebenarnya, akak takde acuan kecik la..bekas lap2 tu jer yang kecik..sbb tu asyik duk tuang dlm bekas tu..hehehe...

Mekasih Izah..sodap kuih ni..

Anna Qawina said...

wauu..kita baru g salin rsp umah Izah, kak tun dah buat..mmg bravooo tau...

quinnie said...

wah..cepatnya kaktun buat....kita baru salin resepi cam anna gak...hehhehe

Rabiatun Adawyah said...

Anna : hihihi..masa duk tanya2 tadi tu, akak terus salin Anna..hihihi..klu tak lambat lagilah nak jadi kuih ni..hihihi..

Rabiatun Adawyah said...

Quinnie : :) pasni, leh la Q try wat..Akak berkenan kuih lepat labu ngn sagu tu...hihihi..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Tun...
cepat nyer dah sampai dapur Tun... blm pernah mkn kuih tradisional org Pahang.

Zaliedana said...

Kak Tun,uii cpatnyer,mmg jet turbo toila akak nih,skang nih demam kuih ni lak,kak izah telah berjaya menyebarkan virus,hehe..

HomeKreation said...

Amboi Tun, sedap ni kan. Along byk bwg goreng lebih buat mee kari ari tu, kalau takda apa arai... boleh ker terjadi malam ni....hehe.. angan2

Ezadlieza said...

salam tun...wah lajunya dah sampai sini kuih ni....nampak pun sodap nih...

Rabiatun Adawyah said...

Mama Hawa: W'salam Mama, samalah kita Mama, ni pun baru 1st time Tun merasa..hihihi..

Nazrah said...

ini dah rumah ketiga. jumpa kuih ni..kalau dah ramai yg wat ...dah tentu sedap

Sheila Shafeareen said...

Salam tun pun dah buat juga ye cam ne rasa sdp kan...saya pun dah buat juga utk minum ptg td...suka rasa bawang tu...

Rabiatun Adawyah said...

Zaliedana: tu ler..bila tengok dia post, terus gi salin resipi..hihihi..

Rabiatun Adawyah said...

HomeKreation : hehehe...Boleh buat tu Along, senang klu dah ada stok bawang goreng..hihihi...

Rabiatun Adawyah said...

Ezadlieza : w'salam, sedap..hihihi...cuma bawang tu terlebih garing..jd hitam ler plak,...huhuhu..

Rabiatun Adawyah said...

Nazrah: sedap bg tekak sy anak beranak..hihhi..try ler.. :)

Rabiatun Adawyah said...

Seila Shafeareen : W'salam. kiter sama buat kan..hihihi...sedap!

HomeKreation said...

Dah siap dah kuih Along.... tak payah ler nak hantor kat Tun kan sbb Tun pun dah buat...hehe... maceh kerana menggoda Along utk mencuba.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salan tun..

insyaAllah nak buat jugak kuih ni.. antara cepat atau lambat jer.. akak mmg suka bebenor kuih yg ada bwg goreng ni... hatta bwg goreng tu kalau akak goreng boleh akak ratah2 mcm tu jer.. kikiki... sweet jer kuih tun tu dok dlm besar comel love2 tu...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

haishh.. byknyer salah...

salan = salam
besar = bekas

Yatie said...

Assalamualaiku Tun,
akak dok berangan nak buat dari aritu tapi tak terbuat2 je...padahal mcm senang je kan..tngk Tun punya ni rasa mcm skrng je nak buat..

Deliah's Deli said...

kuih sedap,bentuk pun cantik!! :)

Rabiatun Adawyah said...

HomeKreation : Alhamdulillah..hihihi..Cantik kuih Along tu..terguda lagi lah Along. Sedap tak kak? hehehe...

Rabiatun Adawyah said...

Kak Madiha : W'salam kak. Tun pun suka bawang goreng kak..hihihi..klu letak kat sup, baru terasa lengkap, kan kak..hihihi..Mekasih kak..

Rabiatun Adawyah said...

Kak Yatie: W'salam kak...buat kak..jgn tak buat..hihihi...sedap ni kak..hihihi..sajer jer nak goda akak pula ni..hihihi..

Deliah's Deli : mekasih..bentuk tu bukan aper tu..sebabnyer takde loyang kecik yang lain, bentuk luv tu 1 jer yg saiz kocik..hihihi...Mekasih..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...