Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Friday, October 14, 2011

Kek Lapis Cheese Pesona

 Assalamualaikum..Salam sejahtera semua. Hari ni Tun nak letak resipi Kek Lapis Cheese Pesona resipi dari anak muda nun jauh kat Miri..hehehehe...Sedap woooo...kek ni..buatnyer pun senang sungguh, hasinya pun yummyyyy...Duk tengah buat N3 ni pun, dah 3 potong masuk perut dah ni.. Habihla ...maunyer naik timbangan bulan nih..huhuhu...
Tak heranlah, ramai dah yang mencuba resipi dari Ryo Azhar ni..sebelum ni pernah tengok Izah Daut, Mas, Zaliedana, Kak Ita dan siapa lagi ehhhh...nak kena pi sekodeng dulu kot..Maaf la yer klu ada yang termiss sebut sini, maklum lah few weeks back, Tun sibuk betul jadi tak sempat nak BW ke dapur kenkawan semua..

Updated: Sebenarnyer kan, Kak Nor SG yang mula2 buat ni tau..pastu virus tersebar cepat betul..Maafkan Tun yer Kak Nor, tadi post N3 nak cepat2, type pun main yg terlintas di kepala ajelah...terlupa cerita sebenar pula..huhuhu...Nasib baik dik Ijah kasi tau dan ingatkan..Mekasih dik Ijah..hihihi...
Uihhhh..Kak Ummi dan Kak Yatie pun dah buat juga ni..Macam berjanji kiter kan..hihihi...Sedap tak kak.., sedap kan..? hehehe...Berhantu betul Kek Ryo ni nampaknyer ..meletop2..hehehe...

Okies, meh citer pasal kek sedap ni ehhh...Yang Tun buat ni, tak cun lagipun just guna biskut marie biasa ajer bukan yang coklat..Tu yang tak berapa nampak layer dia tu..Ni pun dah 2 paket pi beli..Dah licin sepeket..hehehe..Maklumlah...terasa lama betul tak beli biskut Marie..sedap pula budak2 ni mengunyahnya..Nasib boleh terlaksana hajat di hati.hehehehe...Tun buat 1/2 dari resipi ni ajer...Lain kali nak kena cari biskut marie yang coklat ataupun yang kopi plak..mesti lagi cun mcm Ryo buat tu ehhh...hihihi...
Kalau nak tengok susun elok, bleh singgah dapur Ryo..cantik sungguh mcm batu bata pun ader..hehehe...Akak minta izin kopipes resipinya sini plak ehhh..Ryo..Mintak halal tau...Mekasih...

Kek Lapis Cheese Persona
by : RyoAzhar

(Saiz 9x9) ~ Tun guna loyang 7" x 7" sbb buat 1/2 ajer

Bahan A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
500 ml susu segar,dipanaskan

Bahan B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus

Caranya :
  1. Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
  4. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
  5. Panaskan susu segar,padamkan api.
  6. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
  7. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan
  8. Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
  9. Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  10. Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
  11. Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.
UPDATED : Ni pun Tun terlupa nak kasi tau..Nasib baik Ryo..dan Kak Ummi pun ada sebut tadi nih..hahaha..Baru teringat :) ..Atas tu Tun letak serbuk biskut oreo..sebabnyer dah tengah malam 2buta nak blend biskut, takut ganggu jiran pula..Jadinya, guna ajerlah biskut yang dah sedia hancur ni..hehehe (balance buat biskut raya sebenarnyer) hahah..


13 comments:

Ryo Azhar said...

woww..gud job..kretip!..topping tu letak oreo ke?mesti lagi sedap kan..hihi..lps ni boleh la buat selalu.TQ..

Ummi said...

Waaaaaaa..Rabiatun ku cayangggg dah buat jgk..nasib baik akak dah buat malam2 buta semlam..huhuu... Tghari td baru snap gambooorrr...merasa la dah, sedap komain...lupa dah cis bakal menyesalkan akak, kira berhantu gak lapis cheese Ryo nih...hahaha, tp ntah bila dpt letak entry, q pjg gak..hehe -

Ummi said...

Eh lupa nak kasi tau...akak pun letak oreo kisar kat atas...lg umphhh kan Tun...hehhee

izahdaut said...

kak tun dah buat yee... eh lupa satu nama yang membawa virus kek ni kak tun. sapa lagi kalau bukan KAK NOR SGN67. kak nor buat, yang lain semua kena virus. hehee. mmg sedapkan kek ryo ni

..::tarabozu::.. said...

isshh.... kak tun ni memang menggoda zue.. nanti kena try ni..

Rabiatun Adawyah said...

Ryo Azhar : aduyaiiii...terlupa la plak nak citer..huhuhu..ha'ah, letak oreo, kesnyer mlm2 buta alas nak kasi kejut jiran duk blender biskut..hahaha..jadi, tabur ajelah oreo yang dah siap halus tu..hihihi...

Rabiatun Adawyah said...

Kak Ummi cayang : heeeee..akak dah buat gak ehhh..sedap kan kak..boleh wat lagi..td pun dah terliur jelly oreo akak tuh..hihihi...

ooo..akak letak oreo gak ehh..mesti akaknyer cun melecun ..hihihi..sedapkan kak..letak oreo..hihi..

Yatie said...

Assalamualaikum Tun,
Dah buat gak ya kek yg tngh malatopppp skrng ni...sedapkan, Yatie pun dah buat mlm tadi tapi tak n3 lagi...

Rabiatun Adawyah said...

Izah Daut : Aduyaiiiii...terima kasih banyak Izah ingatkan akak..macamana makcik boleh lupa ni..Itulah, td bila nak post N3, nak cpat ajer kerjanya..huhuhu...Maaf yer Kak Nor..tak disengajakan...huhuhu..Pelupa betul makcik skang ni..huhuhu..yang org nak ngoder pun, Tun boleh terlupa tau..huhu..Mekasih Izah

Rabiatun Adawyah said...

Tarabozu : Try tau Zue..sodap betul..hihi..cubalah Zue

Rabiatun Adawyah said...

Kak Yatie: W'salam Kak..hihihi..sedapkan kak..Tun nyer tak cantik mana ni..post la kak..boleh kiter nengok.. :)

Juwita Jamaludin said...

ramai dah buat.. nak kena buat gak ni.. .. tergoda tau kak tun

HomeKreation said...

Along pun dah buat jugak tapi ada modify sedikit-sebanyak kasi lagi sodaapp... (heeee saja nak kasi jeles).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...