Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Friday, September 23, 2011

JANTUNG PISANG GORENG RANGUP

Assalamualaikum... Last few days, Tun ada nampak AlongRoz post resipi Jantung pisang goreng rangup ni..teruja nak mencuba..lebih2 lagi jantung pisang banyak yang dibawa oleh MIL that day. Dah beri pada jiran2 tapi masih lagi la ada ni. Dah tak tahu nak masak aper..teresek dah buat, celur pun sudah..hihihihi...
Dah nampak AlongRoz letak resipi, Tun berpeluanglah mencubanya. Alhamdulillah sedap, rangup dan ringan seperti keropok..Tak sangka betul. Anak2 pun suka. Tun hidangkan sebagai hidangan sampingan di samping nasi dan lauk lain..Sedap wooo....Menurut Along, hidangan ni amat popular di Indonesia.
 Memacam resipi kat dapur Along, nanti nak try masakan Jantung pisang yang lagi satu..nampak sedap juga tuh..Along ni rajin, siap buat 2 version ~ English dan juga dalam bahasa Malaysia lagi..sebagai contoh, seperti kat bawah ni..Minta izin kopipes yer Along. Terima kasih banyak mencetuskan idea buat Tun mencuba..kalau tak, asyik celur ajelah..hihihi...

Crispy Deep-Fried Banana Flowers
By: Roz@HomeKreation
Source : Rabiatun @ Sweetouch

INGREDIENTS:
1 Banana Flowers
1 tsp Turmeric Powder
Salt

METHOD:
1. Peel the banana flower to throw away the hard & unedible part.
Slice it & rub with salt & turmeric powder.
2. Deep fry with a lot of oil until crispy like chips.
Serve as side dish with rice.


Jantung Pisang Goreng Rangup
By: AlongRoz@HomeKreation
Source : Rabiatun @ Sweettouch

BAHAN2:
1 bj Jantung Pisang
1 st Serbuk Kunyit
Garam

CARA2:
1. Kopek jantung pisang sehingga bahagian yg lembut sahaja.
Potong2 & gaul dgn serbuk kunyit & garam.
2. Goreng dgn mu=inyak yg dalam sehingga rangup seperti kerepek.
Hidangkan dgn nasi sebagai lauk sampingan.

12 comments:

mizwa said...

salam kak tun,,
serius xpernah boleh grg mcm nie...mmg kena try mcm ni

Zaliedana said...

Assalam kak tun,uii nila 1st time tau jantung pisang leh goreng gini,selalu celur,msk lemak@kerabu jer,nmpak sedap kak..Jantung pisang mmg feberet en hubby..Nanti nak try jugalah kalo da jantung pisang.

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum tun...
wah menarik sungguh resipi nie.. x perna lg buat gini.. mesti buat nnt.. kena cari dulu jantung pisang.. sedapnya tgk

Perjalanan Hidup.......... said...

salam wbt..inovasi makanan ni....hehe,,nanti nak buatla..tk resepi

HomeKreation said...

Wah, dah siap pun ya... maceh cuba & glad menjadi.

Juwita Jamaludin said...

salam kak tun.. baru saya jumpa blog ni .. kalau klik kat nama di link yang dibagi di blog saya jumpa blog yang lama je... ini pun terjumpa di blog kak nor.. dah cuba ye resepi along ni .. sedapnya ada jantung pisang fresh kat jepun ni mana la nak dapat yang fresh yang frozen dan dalam tin ada la..:(

Ida,Japan said...

slm tun.....drop sini & follow..

Rabiatun Adawyah said...

Mizwa: W'salam..ye la..samalah kiter..ni pun kes teruja dgn menu AlongRoz..hihihi..try la..sedap juga tau..hihi

Rabiatun Adawyah said...

Zaliedana : W'salam..hihihi..nnt klu dah ada jantung pisangnya, boleh ler cuba ...hihihi.. ^__^

Rabiatun Adawyah said...

Diana:w'salam..ni pun br 1st time tun try, Diana. cubala..rangup dan ringan ajer..hihihi

AlongRoz: Tq Along..resipinya..rangup mcm kerepek pun ada...cuma ianya ringan ajer dr kerepek..hihihi..

Perjalanan Hidup;Nama saper yer..? try la..variasi makanan dr negara jiran..hihihi..

Rabiatun Adawyah said...

Juwita: W'salam..terima kasih..alhamdulillah dah jumpa dan dipertemukan Allah swt jua akhirnya yer...ada jodoh kiter bersua.
Ala cian dia..insya-Allah, balik M'sia, boleh la try. Selamat berkenalan.

Rabiatun Adawyah said...

Ida, Japan: tq.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...