Alih2, nak petang..hubby call MIL dan FIL nak singgah rumah sebab esoknya MIL kena buat check up kat HUSM.. Duk pikir2 nak masak aper, teringat ikan patin dah dikeluarkan..td ingat nak kasi goreng kunyit ajer...Kebetulan plak, tengok kak Ummi post N3 Ikan Kerisi Tempoyak...Wahhhh...bagaikan pucuk di cita, ulam mendatang...tanpa m'buang masa, terus salin resipi...
Dah tu, terus ke dapur godek2.. stok tempoyak selalu ada duk simpan kat fridge ..sonang kerja..
Buatnyer pun tak payah sangat..En hubby pun cancel dianyer dinner nak makan ngan perents di rumah..So, tambah pula masakan ni memang kena dengan selera hubby.....Layan ajerlah makan.. "Sedap" katanya..bertambah2 cik abang makan malam tadi ehhh...Selera sungguh...hihihihi
Mita izin letak resipi yer kak Ummi..Terima kasih banyak berkongsi resipi yang sedap dan simple cenggini..Sedap wooo..makan dengan nasi panas2...
IKAN KERISI TEMPOYAK PEKAT & KACANG PANJANG
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
Source : Rabiatun @ Sweettouch
Bahan:-
2 ekor ikan tenggiri sederhana besar - cuci dan bersihkan, kerat 2.
* 8 tangkai cili padi
* 1 tangkai cili merah
* 3 ulas bawang merah
* 2 ulas bawang putih
* 2 inci kunyit hidup - bahan * ditumbuk halus
5 sudu besar tempoyak - dikisar dgn 1/2 cawan air
1 - 2 keping asam gelugor (ikut kemasaman tempoyak)
3 cawan air
sedikit gula
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
6 urat kacang panjang - dipatah2 3 inci pjg
Cara Memasak:-
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk serta tempoyak yang dikisar tadi dan masak hingga naik bau dengan api sederhana.
- Masukkan air dan biarkan mendidih sebentar.
- Terus masukkan ikan dan asam gelugor. Reneh dengan api perlahan.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa dan seimbangkan rasanya bila ikan masak.
- Masukkan kacang panjang dan biarkan sebentar. Tutup api dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment