Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Tuesday, July 5, 2011

TELUR KUKUS SRI RAMPAI

Assalamualaikum


Dah naik tengahari dah ni..Dah lunch ker? Tengahari ni, Tun masak menu ulang tayang ajer, tp akan Tun letak dalam N3 berikutnya. Layan dulu menu malam tadi ni..hihihihii..Pukul 2 ptg nanti nak kena pergi sekolah Darwis pula, ada perjumpaan dengan teacher dia...Apapun layan siaran Telur Kukus Sri Rampai...Menu dinner malam tadi yer. 
Resipi asal dari Chef Arm@Try Masak, tapi Tun kopipes dari rumah Kak Nor. Mintak izin share sini pula yer. Terima kasih.

Tun ikut kak Nor, buat 1/2 dari resipi ni..tapi, Tun main masuk ajer ikut suka dan ikut mudah Tun ...hehehe...ye la..nak kuarkan ayam, malas sebab beku lagi, jadi Tun letak ajelah daging kisar, bawang, Tun campur keduanya iaitu bawang besar dan juga bawang merah. Tun letak daun bawang ajer, ikut resipi asal.
Rasernyer....wallah sedap wooo....sesiapa minat pedas, boleh la tambah cili api pula..mesti lagi meletop rasanya..hehehe...Memandai jer, kan...hihihih...Jom nengok resipinya.....


TELUR KUKUS SRI RAMPAI
resipi : Chef Arm@TryMasak
sumber : K.Nor@SecubitGaram


Bahan:
6 biji telur 3 biji
2 biji bawang merah ~ dipotong dadu 1 bj bawang besar didadukan
2 biji cili merah ~ dipotong dadu 1 biji hiris
2 biji tomato ~ dipotong dadu 1biji
1 tangkai daun bawang ~ dihiris daun bawang + daun sup
1 sudu teh garam secukup rasa
1 sudu gula 1/2 sudu kecil
5 sudu makan minyak masak 2 sudu besar
1/2 cawan daging ayam yg dicincang

Cara:
1). Masukkan semua bahan ke dalam telur yang telah dipukul dan gaulkan semua bahan hingga sebati.
2). Kemudian masukkan ke dalam acuan yg disukai. Sapukan minyak (k.nor sapu butter) dan kukus dlm pengukus yg dah dipanaskan selama 5 - 7 minit. k.nor lebihkan masa mengukus kepada 10 min sbb ada tambahan isi ayam dlm tu
3). Apabila masak, boleh dihidangkan semasa panas bersama nasi.

Insya-Allah lain kali, boleh buat lagi resipi ni..

13 comments:

KuNanGKuNanG said...

sedapnye..leh try ni.

K.Nor said...

pantas betul tun ni.. sedap kan.. juicy jer rasa telur tu :)

Sari Yusa Ibrahim said...

nangis cupcakes kalu tengok telur ni.. hehehe

che'iza said...

Wahhh cargaslah kak.... tak dan nak buat lagi... kompem sedapkan kak.... Arghhh semua benda nak buat tapi malas... hehheheh

Rabiatun Adawyah said...

Kunang Kunang : cubala...sedap juga pada sy ^__^

ijayuji said...

Salam Kak Tun!!!! Wahhhhhhh!!!! Sgt pantas! Letak SOS byk2 sedap ni kn Kak :D Tumpang mkn sini dulu yaaa macehhh!!!

noorsafone said...

dah sampai sini ya telur kukus Nor tu...nk try juga lah..

Rabiatun Adawyah said...

Kak Nor: sedap kak...kebetulan akak post tu, Tun tengah cari resipi mudah utk dimsk time tu jg..tu yg jd gituew..hehe..

Rabiatun Adawyah said...

Sari Yusa : hihihi...mcm cupcake pula, kan? ^__^

Rabiatun Adawyah said...

Che'iza : Iza, time cargas la, time malas tu kerap jugak tuh..hihihi..

Rabiatun Adawyah said...

Ika: w'salam..oooo...mungkin lain x nak kena try letak sos plak...hihihi..dah selamatla nih..hihih..

Rabiatun Adawyah said...

K. Noorsafone: cuba la...sedap juga rasanya..variasi memasak telur..

nuwairani ismail said...

assalamualaikum kak tun...resepi ni ala2 telur dadar la kan? tapi versi kukus. hmm...menu yg sihat ni...best2

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...