Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Friday, July 8, 2011

ROSES..??

 Petang semalam, Tun try buat roses ni guna bc. ..takdelah jadi sangat, yang selebihnya sampai dah naik geram sebab bc macam dah cair sikit...huhuhuhu...bukan salah bc tau..hehehe..salahkan tangan ni cepat panas..hahaah..tu yag sebenarnya...Malu sebenarnya nak tunjuk sini, tapi oleh kerana permulaan hasil kerja, dan juga untuk pengalaman pertama, tu yang tersa amat berharga..Boleh juga dijadikan kenangan nantinya....dan juga progress setiap peningkatan yang dibuat..Insya-Allah.
 Roses for u..
 Kali ni Tun cuba resipi cake dari along@myr iaitu Kek Coklat Kukus Chef Zubaidah tapi Tun buat versi bakar bukan kukus... Terima kasih banyak di atas resipi ni..Insya-Allah, Tun akan buat lagi. Minta izin letak resipinya kat sini pula yer..

KEK COKLAT LEMBUT KUKUS CHEF ZUBAIDAH
Resepi : along@myresepi
bahan:
**100 gm serbuk koko
**1 tin susu cair
**200 gm minyak masak / minyak sayuran / butterdicairkan
**250 gm susu pekat
250 gm gula kastor -ita letak 200 gm aje
4 biji telur - pukul hingga berbuih
150 gm tepung gandum
1st soda bikarbonat
1 st baking powder

Cara:
1). Campurkan kesemua bahan bertanda ** dan masak dengan api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak.
2). Satukan dengan telur yang di pukul tadi dengan mixer. Gaulkan bahan2 kering  dan campurkan sedikit2 sehingga sebati.
3). Masukkan ke dalam tin yang di lapik dan minyakkan. Kukus selama 1 jam dengan api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
4). Kek ini sesuai juga dibakar. Bakar selama 40 - 45 minit dengan suhu 170c.
5). Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dengan icing atau ganache.



CHOCOLATE GANACHE 
1 cawan susu pekat 
1 cawan serbuk koko
1 sb butter/margerin/minyak masak

Kacau semua bahan atas api kecil hingga likat dan larut sepenuhnya.

Okies, tak boleh dah nak cakap banyak2 dah tak larat betul dah ni...penat, mata pun mcm dah tak tahan..wooo...nak kena titun dah ni...ngantuk ya amattt...Esok kena bangun awal, sebab ada banyak yang perlu dibuat..Insya-Allah, pagi2 mungkin akan ker BWY ..cari bahan baking untuk project next week, pastu gi site kat Subang, then pergi jumpa MIL kat rumah SIL..area Subang juga...Jadi, esok...Tun mungkin tak bersiaran dan tak dapat nak jelajah ke rumah kawan2 semua..Ampunn yer..

UPDATED : Tutorial ~ How To Pipe Buttercream Roses
Sesiapa yang nak try buat roses tanpa cone, boleh tengok kat tutorial kat atas tu..Insya-Allah boleh..Insya-Allah nanti Tun akan share resipi untuk buttercreamnya pula..Insya-Allah..

Untuk pipe Roses ada 2 cara:
1). Guna Cone (waffle Cone)
2). Tanpa Cone (seperti video kat atas tu).

Insya-Allah, jika Tun tak kesibukan, Tun akan masukkan details tools yang digunakan..Insya-Allah..

9 comments:

atie @ ejay said...

cantiknya... teringin nak buat, decorating tools dah ada.. tp takut nak cuba.. tunjuk la step buat roses tu hehe

che'iza said...

Cun arr.. Kak Tun boleh ajar den tak cara nak buat bunger tu...

quinnie said...

cantiknya kaktun...saya paling suka bunga ros....tak pernah main dgn bc lagi...taktau la bila nak pandai....

..::tarabozu::.. said...

ni kira dah cantekk sangat pun kak tun.. nak makan pun sayang..tabek spring lah kat akak!

kzai said...

salam tun..cantik dh ros tu...kalu akak lg hampeh...hehehe..nnt leh share resepi bc plk ye...xtau mane satu yg bagus utk ros...sbb byk resepi...mengkin yg tun share lbh berjaya lg...

Rabiatun Adawyah said...

Atie: Cubalah Atie..insya-Allah boleh..tu kat atas, sy dah letak videonya cara2 utk buat.

Che'iza: Insya-Allah boleh..meh la sini..Klu nak boleh tengok video kat atas tu yer..

Rabiatun Adawyah said...

Quinnie : try la...samalah ngn kiter ni..baru mencuba jugak..hihihi..Jom sama2 try, nak?

Rabiatun Adawyah said...

Tarabozu: Yelah adik sayang...terima kasih..nipun puas dok posing dulu..huhuhu...

Rabiatun Adawyah said...

K.Zai: W'salam kak..Insya-Allah kak..nanti Tun masukkannya kat sini..Insya-Allah..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...