Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Tuesday, July 26, 2011

DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE

Assalamualaikum..hidangan dessert untuk MIL dan FIL serta tetamu yang datang berkunjung ke rumah. Nasib baik malam tu, Tun ada godek Devils Food Chocolate Cake ni..jadi, before lunch, Tun siapkan toppingnyer, sejukkan sekejap terus boleh dihidangkan.
Terima kasih buat Kak Ayu, Kak Nor dan juga Noorsha. Halal yer, Tun letak resipinya di sini..thanks.
DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE
source : Ayu S'pore
source : K.Nor@Secubit Garam


Ingredients:-
1 cup all purpose flour
1/4 cup cocoa powder-( Ayu used Valrhona cocoa powder)
3/4 tsp bicarbonate soda
1/4 tsp salt
1/2 cup granulated sugar-Ayu used 1/4 cup
1/2 brown sugar- Ayu used 1/4 cup
65g butter
1 large egg
1 tsp vanilla extract
1/4 cup buttermilk- (homemade 1 cup milk added with 1 tbsp distilled vinegar leave to rest for about 20 minutes, but use 1/4 cup only ya for this recipe)
1/2 cup warm water

Method:-
Set your oven at 170C
Prepare your cake tins.
Sieve flour, cocoa powder, bicarbonate soda, salt, and set aside.
Beat butter with sugars until light and fluffy, add eggs.
When all well incorporated add the dry ingredients (flour, cocoa powder etc) and alternate with liquid ingredients (buttermilk + warm water) in three portions, last incorporate the vanilla extract.
Bake for about 30 minutes or until just cooked

Cream Cheese Frosting-(make 1/2 the amount next time)
250g Philadelphia cheese-(next time just use 1/2 this amount for the cream cheese)
125 butter
1 cup icing sugar-Ayu used 1/4 cup
1 tsp vanilla extract
juice of a squeezed slice of lemon
Beat the cheese and butter, just until creamy, add the icing sugar, vanilla and lemon juice.

Chocolate Ganache-(make 1/2 the amount next time)
200ml double cream with at least 30% fat content-I used whippping cream
250g dark chocolate, chopped finely
a pinch of salt
In a double boiler, warm the cream until just at boiling point, add the chocolate & salt and stir. When all the chocolate has melted, remove for heat and continue stirring until all well mixed.
Let the cake cool completely, spread the cream cheese frosting and pour the ganache on top.


Sources:-From cupcakeschek.blogspot.com

# Kalau sapa2 nak buat satu adunan pastikan guna loyang yg lebih kecil dr 8" x 8
DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE
Resipi Asal : cupcakeschek.blogspot.com
Translation: Noorsha
Sumber : Rabiatun @ Sweettouch


Bahan²
1 cawan tepung gandum
1/4 cawan serbuk koko
3/4 sk soda bikarbonat
1/4 sk garam
1/2 cawan gula halus - Noorsha guna 1/4 cawan saja
1/2 cawan gula perang - Noorsha guna 1/4 cawan saja
65 gm butter
1 biji telur Saiz A
1 sk esen vanila
1/4 cawan buttermilk*
1/2 cawan air suam

Bahan² untuk homemade buttermilk :
1 cawan susu segar
1 sb cuka masakan
* susu mesti berada pada suhu bilik @ suam. campurkan cuka pada susu dan ketepikan sebentar selama kira² 20 minit. ia akan mengental sedikit.guna 1/4 cawan sahaja dari buttermilk yang terhasil untuk resepi ini.

Cara²
1. panaskan oven pada suhu 170 C - Noorsha guna suhu 130C.. bergantung pada oven masing2 ya...
2. griskan loyang dengan margerin @ butter dan tabur sedikit tepung. ketepikan.
3. ayak tepung, serbuk koko, soda bikarbonat, garam dan ketepikan sebentar.
4. dengan menggunakan mixer, pukul butter dengan gula hingga berkrim, masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
5. Masukan adunan tepung yang diayak tadi, buttermilk dan air suam, berselang seli sebanyak 3 kali turutan. kacau rata.
6. masukkan vanila esen dan kacau sebati.
7. bakar selama 30 minit @ sehingga betul2 masak... gunakan lidi satay dan cucuk permukaan kek pada 30 minit pertama untuk menguji kek sudah masak @ belum.
6. jika kek sudah masak, keluarkan kek dan sejukkan sebentar.

Bahan² Untuk Cream Cheese Frosting
250 gm philapedia cream cheese
125 gm butter
1 cawan icing sugar - noorsha guna 1/4 cawan saja
1 tsp esen vanila
1 st lemon jus

Cara² untuk Cream Cheese Frosting :
pukul kesemua bahan hingga berkrim. sapu pada kek yang telah sejuk tadi. kemudian rehatkan kek yang telah dosapu frosting ini ke dalam peti ais sebentar.

p/s : kak Ayu suggest untuk buat 1/2 saja dari resepi frosting ni bagi suukatan kek diatas.. tapi Noorsha buat 1adunan untuk cream cheese ni sebab nak rasa cheese yang lebih :)

Bahan² Untuk Chocolate Ganache
200 ml double cream @ whipping cream
250 gm dark chocolate
secubit garam

Cara² untuk Chocolate Ganache
menggunakan kaedah double boiler (satu periuk berisi air, satu lagi periuk lebih kecil di letak diatasnya. biar periuk yang kecil itu terapung), masukkan double cream @ whipping cream. biarkan ia merenih, masukkan coklat yang dicincang dan kacau hingga coklat cair. masukkan sedikit garam. kacau rata. biarkan suam sedikit, keluarkan kek yang disapu dengan cream cheese frosting dari peti ais tadi. sapu @ curah coklat ganache di permukaan kek. hias kek mengikut kretiviti anda....sedia dihidang :)

Dah selamat semua ni..hihihi....

18 comments:

Gee® said...

wow!!! gojes nyaaaa.... gud job sis...

nOOrsha said...

wowwwweee!~ sedapnyerrr!~ rase cam nak wat lagiii jer nih.. hehehe..cantik akak potong kek tu, smooth je, tak serabai serebeh cam saye...camne akak wat??klo la akak sudi share :) tq

ady said...

as-salam
cantiknye kek...

Rabiatun Adawyah said...

Gee : terima kasih dear! ^__^

Rabiatun Adawyah said...

nOOrsha : sedap, kan Sha. Tq juga buatkan versi translated tu,..hihihi..

akak, sejukkan seketika, br dipotong..tu pun sememeh gak tu...huhuhu..takpe Sha, asalkan sodap..hihii..

Rabiatun Adawyah said...

ady: w'salam...tq :)

K.Nor said...

waaaaaahhh cantiknyer kek devil dia!!

Ayu said...

Assalam Tun,
cantik potongan kek devil tun ni..dah lah tu ada stars lagi..akak ambik sepiring yang kat bawah tu ya..

che'iza said...

kak Tun.... gorgeousnyer kek akak ni.... Dah boleh bukak kedai online kak.... tempahan dibuka sekarang.... nge.. nge.. nge...

IbuAina said...

saya singgah dan follow.. http://inilahchentaku.blogspot.com

Mas said...

perrhhhhhh......sedappnya tengokk...

Rabiatun Adawyah said...

Kak Nor: mekasih kak..belajar dari akak juga nie..

Rabiatun Adawyah said...

Kak Ayu: w'salam kak. terima kasih kak..silakan ^__^

Rabiatun Adawyah said...

Che'iza: hehehehe...mekasih...mcm dah menurun jer semangat tu Iza weiii..hihihi..

Rabiatun Adawyah said...

Ibu Aina : tq, insya-Allah saya singgah..terima kasih

Rabiatun Adawyah said...

Mas: terima kasih Mas.

Mamasya said...

Assalammualaikum Tun

Cantik terhidang DFC tu..suka tengok.resepi dah lama print...bila nak buat....

wanny :: said...

salam...ya Allah kak... sedapnye kek devil akak ni... teringin la plak... heheeh.. mohon kongsi resepi bole... tq kak~

http://nourizuanny.blogspot.com/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...