Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Saturday, June 4, 2011

CONGO BARS

~Assalamualaikum~
Fuhhhh..menjelang malam ni baru terasa lega sikit setelah beberapa hari ni sibuk dengan order kek dan juga muffin. Last sekali petang tadi my SIL, dah datang ambik 300 pcs muffin yang diorder untuk majlis cukur jambul baby girlnya yang juga merupakan cucu perempuan yang pertama pada hari Ahad esoknya. Alhamdulillah syukur, terima kasih banyak2  atas support yang diberikan.
 Malam ni baru ler boleh nak sambung acara lipat melipat kain yang menggunung..ye la..dah 2 hari kot tak lipat kain tu sumer..Setiap hari duk cuci jer kain tu..lipat jer belum..hehehe..Nak2 time budak2 ada kat rumah ni, duk kerap salin baju..bukannya main kotor2, cuma duk melasak dan main bola ler, badminton ler, duk kayuh beskal la..klu tak kat luar rumah, kat dalam rumah pun kayuh gak si Muqri tuh..hihihi..Hasilnya baju dan seluar bukan main lagi la massseeemmmm..heheehee..
Okies, berbalik kepada posting N3 malam ni, sebenarnya Tun dah buat Congo Bar ni 2 hari lepas kot, klu tak silap..hehehe..pelupa ler plak skang ni. Teruja tu dah lama dah..Kak Nor pun dah lama promote Congo Bar ni..dah banyak kali jugak dia wat. Kenkawan lain pun dah ramai betul buatnyer ni. Cuma kiter jer baru sampai seru..hehehee..Dah la gituew, bahannya pun tak cukup syarat..hahaha..tapi still nak godek ler jugak..hihihi..Alhamdulillah sedap dan senang ya amat membuatnyer..kacau guna wisk ajer sumer bahan, dan bake..uhhhh..senang betul ler. Kalau nak dijadikan door gift pun sesuai jugak rasernyer.
Resipi asal dari Rima, tapi Tun kopipes dari rumah Kak Nor dan juga Kak Ita. Terima kasih semua..minta izin tempek sini plak yer. Terima kasih.


CONGO BARS
by: Rima
source : Kak Ita dan Kak Nor



Ingredients
2 3/4 cup all purpose flour
2 1/2 tsp baking powder
1/2 teaspoon salt
2/3 cup butter, softened - I used 150g Anchor brand butter
1 lb. light brown sugar (Oh my and thank you!) - I used 320g
3 eggs
1 tsp vanilla
11.5 ounce package milk chocolate chips - I used 250g chopped valrhona (55%)
1 cup chopped pecans (optional) - I didnt use.. dont feel like it

By mixer
Sift flour, baking powder and salt in a large bowl. Set aside.
Combine butter and sugar using a mixer until blended.
Add eggs, one at a time to sugar mixture, mixing on low in between each addition.
Add vanilla and mix.
Add flour and mix until combined.
Stir in chips and then pecans.

By hand
Sift flour, baking powder and salt into a large bowl. Set aside.
Stir brown sugar into softened (not melted) butter in another large bowl until butter disappears. You can use the back of your spoon to help incorporate the two together.
Add eggs one at a time to butter mixture and stir well after each egg.
Add vanilla, chocolate chips and nuts. Mix well.
Add dry flour mixture and stir until well combined.

Coat a 13 X 9 pan with non-stick spray and spread batter evenly into dish.
Bake at 170C for 30 minutes or until top is golden brown. Make sure you don’t over bake!

CONGO BARS
by : Rima
translate by : Kak Ita
Source : Rabiatun @ Sweettouch
Bahan:

  • 315 gm tepung gandum
  • 2 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 150 gm butter
  • 320 gm gula perang - boleh kurangkan
  • 3 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 250 gm chocolate chips
  • 1 cawan kacang pican atau apa2 kekacang - optional
  • Kepingan badam untuk taburan - optional
Cara:
  1. Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
  2. Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebijik dan putar sebati.
  4. Masukkan esen vanila.
  5. Masukkan tepung , baking powder dan garam yang telah di ayak dan kacau rata. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
  6. Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.
  7. Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.
  8. Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnyer kuning keemasan. Jangan terlebih bakar.

Versi tak cukup bahan..camni ler..chocolate chips pun tak cukup, atasnya Tun tabur ajer pecans dan juga chocolate rice..hihihi...
Sebelum dibedah siasat ^__^


* Mintak maaf ler yer..malam tadi ter`klick' publish post plak..padahal N3 belum ready lagi..huhuhu...dah tu, tuan rumah tertidur plak..sebelum sempat siap type N3 nya nih..huuhuhu...



4 comments:

K.Nor said...

tun, mudah dan sedap kan.. aisyah dah boleh godek sendiri congo bars ni.. k.nor tengok cam padat sket CB tun tu ya..

Rabiatun Adawyah said...

K. Nor: ye ak..tq kak promote kat Tun..hihihi. Ha'ah kak, padat sikit kat bahagian tengahnya..naper ntah..huhuhu

Wanieyra said...

Salam Tun...
Dah lama betul teringin nak buat, nanti boleh try resepi nilah

Rabiatun Adawyah said...

Wanieyra : w'salam..bolehla Ira cuba plak nampaknyer...sy pun baru try buat ni..hihihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...