Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Tuesday, June 28, 2011

Ayam 65

~Assalamualaikum~

Dah siap2 untuk dinner ker? Hri ni Tun masak simple ajer ni untuk anak2. Sayur Petola Tumis Air dengan Cendawan, Ayam 65 dan Telur Dadar Mayonise. Adalah sambal belacan sikit..hihihi...
Untuk Ayam 65 ni, Tun buat resipi dari Love yang memang boleh kata pakar tau dalam masakan ayam ni. Resipi yang dah lama duk berkenan dan masuk senarai tapi baru sekarang berpeluang membuatnyer. Rugi plak tak buat dari dulu...sedap tau...dah ramai juga kenkawan yang dah buat resipi ni.

Pertama kali Tun makan Ayam 65 ni dari MIL kak ipar Tun yang sediakan. Sedapnyer...sejak tu memang dah terbayang resipi Love ni...dan hari ni Tun dah mencubanya..Sedap. Terima kasih Love. Resipi Tun kopipes dari rumah kak Nor.. Mekasih semua.
Terlupa nak letak daun kari dan juga hirisan bawang besar..huhuhuhu...

CHICKEN 65 by love2cook
sumber: K.Nor@SecubitGaram

Ingredients :~
3 pcs boneless chicken breasts ~ cleaned, skinned, cut into medium size (may also use any other part of the chicken)
2 tbsp garlic-ginger paste
150ml plain yogurt
2-3 tbsp chilli powder
1/2 tsp turmeric powder
salt
1 tsp vinegar
1/2 tsp orange/red food colouring
2 sprigs curry leaves
1 pc lime ~ juice extracted
2 onions ~ cut into rings (garnishing)
cooking oil

Method :~
1). In a bowl, mix chicken with garlic-ginger paste, yogurt, chilli powder, turmeric powder, salt, vinegar, color and curry leaves. Leave to marinate for about 1 hour (the longer the better).
2). Heat oil in wok, deep-fry the chicken together with the curry leaves till cooked. Dish out.
3). Squeeze some lime juice over the chicken and serve together with onion rings.
4). This dish goes well with any rice/bread/naan.
Oleh kerana Tun takde serbuk cili, jadi Tun memberanikan diri letak 2 tbsp cayenne dan 1 tbsp paprika. Alhamdulillah sedap juga..hihihi..



2 comments:

che'iza said...

Akak... tu bukan simple namanyer... Simple lauk kicap jer.. nge... nge... nge...

ijayuji said...

Salam kak tun! nak tumpang dinner!!!! sedap tu!! kita suke sambal belacan lwn dgn sayur tumis air mmg bertambah ajerr kejanyer :D ayam 555 tak de eak? hihihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...