Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Monday, April 18, 2011

Sambal Udang Petai

Lama sungguh tak makan Sambal Udang Petai..Sabtu lepas masa jenjalan nak beli durian, sempatlah rembat petai ni 2 ikat...seikat $6..puas hati dapat makan ulam petai cicah budu serta sambal belacan untuk Mr Hubby.

Sambal Udang Petai
by Rabiatun @ Sweettouch

15 ekor udang saiz sedang - dibersihkan
10 tbsp cili kisar
1 mangkuk kecil isi petai
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 tbsp kicap manis
2 tbsp gula
sedikit garam
minyak untuk menumis

Cara:
1). Tumbuk bawang putih dan bawang merah hingga lumat.
2). Panaskan minyak, tumis cili kisar hingga pecah minyak, masukkan bahan tumbuk. Jika terlalu kering, boleh masukkan sedikit air.
3). Setelah cili dan bawang masak, masukkan gula, kicap manis dan garam. Masukkan pula udang dan bawang besar. Masukkan sedikit air. Masukkan juga isi petai. Kacau seketika dan bolehla diangkat.
Jom makan ^__^

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...