~Assalamualaikum~
Selamat pagi Isnin...semoga semuanya di dalam keadaan sihat sejahtera. Pagi ni Tun nak letak N3 Sambal Tumis Tempoyak Bilis & Petai. Resipi dari Kak Madiha....sedap betoiiiii, Tun suka ya amat tauuuu..hihihi...Tun buat sikit ajer ikut bahan yang ada di dapur ni..tp based on resipi dari kak Madiha. Okies tanpa membuang masa, izinkan Tun letak resipinya kat sini pula ya..kak Madiha. Terima kasih... (^_^)
Sambal Tumis Tempoyak Bilis & Petai
Resepi : MaDiHaA a.k.a Ratna
Bahan2
4 papan petai ~ kopek kulit & belah 2 atau 4
secekak besar ikan bilis dibersihkan
1 biji bawang besar ~ dimayang
Garam secukup rasa
Gula secukupnya (jika guna tempoyak yg lama/masam) -Tun tak letak
Minyak masak secukupnya
Bahan2 ditumbuk
20-30 biji cili padi (ikut pedas masing2.. MaDiHaA guna cilipadi merah/masak.. kalau guna cilipadi hijau.. warna sambalnya akan jd warna kuning2 sikit)
1 cm kunyit hidup
3 ulas isi durian (kalau takde.. lebihkan sikit tempoyak)
3 sudu besar tempoyak (seeloknya tempoyak yg baru ~ yang tak masam)
1 cawan air (untuk bancuh ramuan tumbuk tadi)
Cara2 Membuatnya
1. Tumbuk cili padi & kunyit hidup hingga lumat kemudian campurkan isi durian & tempoyak. Bancuh dengan 1 cawan air hingga menjadi pes yg pekat.
2. Panaskan minyak dlm 1 cawan. Goreng ikan bilis hingga agak garing. Angkat dan ketepikan.
3. Goreng pula bawang besar hingga layu kemudian angkat & ketepikan.
4. Gunakan minyak yg sama.. tumiskan bahan2 tumbuk/pes tadi hingga masak.
5. Masukkan 1 cawan air / lebih jika perlu (jika suka sambal cair). Masukkan petai dan masak hingga petai lembut/masak. Masukkan bwg & ikan bilis dan masak lagi.
6. Perasakan dengan garam, perasa & gula (jika perlu).
7. Jika terlalu pekat boleh tambah air lagi.. rasakan biar secukup rasa. angkat & bolehlah dihidangkan dengan nasi putih panas2. Boleh jugak dicicah dengan jemput2 bawang/bilis & juga lempeng. Memang sedapp!!!
4 papan petai ~ kopek kulit & belah 2 atau 4
secekak besar ikan bilis dibersihkan
1 biji bawang besar ~ dimayang
Garam secukup rasa
Gula secukupnya (jika guna tempoyak yg lama/masam) -Tun tak letak
Minyak masak secukupnya
Bahan2 ditumbuk
20-30 biji cili padi (ikut pedas masing2.. MaDiHaA guna cilipadi merah/masak.. kalau guna cilipadi hijau.. warna sambalnya akan jd warna kuning2 sikit)
1 cm kunyit hidup
3 ulas isi durian (kalau takde.. lebihkan sikit tempoyak)
3 sudu besar tempoyak (seeloknya tempoyak yg baru ~ yang tak masam)
1 cawan air (untuk bancuh ramuan tumbuk tadi)
Cara2 Membuatnya
1. Tumbuk cili padi & kunyit hidup hingga lumat kemudian campurkan isi durian & tempoyak. Bancuh dengan 1 cawan air hingga menjadi pes yg pekat.
2. Panaskan minyak dlm 1 cawan. Goreng ikan bilis hingga agak garing. Angkat dan ketepikan.
3. Goreng pula bawang besar hingga layu kemudian angkat & ketepikan.
4. Gunakan minyak yg sama.. tumiskan bahan2 tumbuk/pes tadi hingga masak.
5. Masukkan 1 cawan air / lebih jika perlu (jika suka sambal cair). Masukkan petai dan masak hingga petai lembut/masak. Masukkan bwg & ikan bilis dan masak lagi.
6. Perasakan dengan garam, perasa & gula (jika perlu).
7. Jika terlalu pekat boleh tambah air lagi.. rasakan biar secukup rasa. angkat & bolehlah dihidangkan dengan nasi putih panas2. Boleh jugak dicicah dengan jemput2 bawang/bilis & juga lempeng. Memang sedapp!!!
8-10 biji cili api hijau
1 cm kunyit
3 tbsp tempoyak
1 cawan air
6 comments:
petaiiii//.... adihaiii sedapnya.. lam dah tak jumpa petai. nak cari jugak lahhhhh
Izah : sedap Izah, ni pun Tun beli petai dekat Keramat (Durian Stall)..elok isi petai tu..hihihi..try ler Izah..hehehe
sedapnya sedapnya...dah berkali kali telan air liur nih...haiii kena pi cari petai nih..tempoyak dah ada..hihi
Asslam Tun,
sedapnya nampak sambal tumis tempoyak ni...nanti akak nak trylah makan tempoyak..huhu
assalam tun...
betul ke sedap tu? heheeh.. kalau org suka tempoyak mestilah dia kata sedap kan? tapi memang betul pun.. dapat sambal gini takde lauk lain pun takpe... 2 pinggan nasi pun rasa mcm tak cukup.. pakkal ler ada sikit rasa segan kat cik abang kat sebelah.. kehkehkeh... apa2pun.. t.kasih sudi mencuba ye tun.. akak pun dah tak tau berapa kali buat dah sambal ni sejak2 ada tempoyak yg baru ni.. tak jemu2 mkn..
zarin: cari ler..hihihi.. :)
Kak Ayu : W'salam kak..huhuu..akak tak makan tempoyak ker kak..Tun suka tempoyak yang baru..kalau lama2 masam pula..huhuhu..
Kak Madiha : w'salam kak...sedap..hehehe...makan nasik bertambah2 pula jadinyer ni..terima kasih kak..hiihih
Post a Comment