Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Monday, April 18, 2011

Blended Orange Cake

Dek kerana kek Hasue yang gebus, membuatkan diriku terguda nak buat kek yang senang ni..tak sampai 15minit menggodek, kek dah siap masuk dalam oven dah..di bakor. Memang mudah membuatnyer. Terasa orennyer tu..lagipun oren diblend sumer termasuk kulitnya sekali kecuali kena buang bijik dan urat putihnyer ajer. Takde pun terasa pahit atau aper..hihihi...maintain gebu.

Resipi asal dari Kak Fida MyR tapi Tun copy paste dari rumah Hasue. Mintak izin letak resipinya kat sini yer. Mekasih banyak.
Abaikan jelah yer, terhangus sikit kat atasnyer tu, sbb Tun gi masuk oven balik sambung masa membakor..hihihi..

Blended Orange Cake
Resepi:Kak Fida@myresipi.com
Source:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( loyang 9 inc )
* 1 bji buah limau
* 1 cawan minyak
* 2 cawan gula halus > hasue guna 1 cawan aje (Tun letak 3/4 cawan)
* 3 biji telur
* 2 cawan tepung gandum*
* 1 sb baking powder* ( *diayak bersama )
hasue tambah sedikit pewarna oren ~ Tun ikut Hasue
Cara-cara

1. Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
2 Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
3. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
4. Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.
Tq Kak Fida share resipi ni...


3 comments:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

hmmmm...memang nampak gebu...warna oren tu pun amat cantik...mesti bau pun wangi jer kan...

Rabiatun Adawyah said...

Nazrah: strukturnyer lembut dan gebu Naz..tambah lagi pewarna oren..hihihi

Sofea said...

singgah dapur Tun tgk kek oren yg cantik..!mula tu was2 gak, pahit x kek ni sbb blend dgn kulit2 sekali tapi bila Tun kata x pahit..rasa mcm nak try buat la..:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...