Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Monday, March 7, 2011

Kek Alunan Kasih

~Assalamualaikum~

Dah lama duk perati teman2 buat kek Alunan Kasih ni...cantik2 belaka hasil tangan kenkawan. Lama duk peram resipi, kebetulan hari tu kena balik kampung hubby sebab ada Majlis Cukur Jambul anak sedara lelaki dan perempuan yang baru berusia 1++ bulan...barulah datang serunyer nak membuat kek ni. Alhamdulillah..
Tun copy paste resipi dari rumah kak Am, td singgah rumah Kak Nor, tp tak bleh plak nak amik resipinya...takpelah janji sama ..kan. Resipi asal dari Pn Mastura Yasak ( Kongsi Resipi kat FB), terima kasih di atas resipi ni..sedap tau kek ni..Insya-Allah, berbaloi. hihihi.. Kepada yang nak tengok hasil mabeles Kak Nor dan Kak AmFlora tu, leh la singgah rumah dorang plak yer. Daaaa...tuan rumah nak out jap..

KEK ALUNAN KASIH
(Sumber : Pn. Mastura Yasak - FB {Kongsi Resepi})

5 Biji Telur
1 ½ cwn Planta atau (250g) - akak ltk 250g butter
2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
2 cwn gula halus (boleh kurangkan..sy guna 1 ½ cwn je) - Tun ikut letak
1 1/2 cwn
1 sudu kecil baking powder
½ cwn susu cair**
1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)
*Sebuk koko (secukupnya)
*Pewarna ( ikut citarasa masing2..)
*sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.
Cara2:
  1. Pukul planta dan gula smpai kembang...
  2. Masukan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang
  3. Masukan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..
  4. Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pw
    rna hijau…
  5. Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan
  6. ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..
  7. Then masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..
  8. Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…
  9. Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…

Pengalaman Kak AmFlora:
Utk membuat lapisan kaler2 tu biar tebal sbb bila kita melapis & meratkan adunan tersebut
serbuk koko tak akan terikut sama. Tapi bila adunan yg nak kita lapiskan itu agak nipis/sikit
bila nak meratakan lapisan tu, serbuk koko akak tertarik sama - nanti corak tak akan jadi cantik.
Yang Tun buat:
*Adunan Kuning = Lemon Yellow + Lemon Flavor
*Adunan Hijau = Green + Pandan Paste
*Adunan Purple = Purple + Blueberry Paste
*Adunan Pink = Sedikit Bright Red + Strawberry Paste


6 comments:

Mas said...

cantiknya kek tu..
mas pun dah buat..
sedappkan kak...

Rabiatun Adawyah said...

Mas : Thanks Mas. Ni baru dpt seru ler Mas tu yg ketinggalan ni.. setuju ngn Mas, Alhamdulillah..sedap rasanyer.

K.Nor said...

cantik!!!

Wanieyra said...

Cantik......ira pun dah try tapi tak secantik ni

Rabiatun Adawyah said...

Kak Nor: mekacik kak, ni pun hasil tunjuk ajar akak ni.ihihi..

Wanie : mekasih, sama2 kita try lagi yer Ira, moga2 lepas ni dpt hasil yg mabeles. Ni pun masa layer tu, cuak juga sbb adunan terlalu nipis sangat.huhuhu..ngada2 nak banyak warna tu la padahnyer.huhuhu...

ain (sweet thots) said...

tun.. masih bertangguh i nak wat kek ni. byk resepi lain dah potong queue... hihi. cantik beralun kek tu!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...