Snow Effect

Tq To My Dear Followers

Monday, February 14, 2011

Strawberry Mousse

Assalamualaikum dan Salam Maulidur Rasul, sebelum tutup tirai malam ni, Tun nak post 1 N3 dessert, sebenarnya dah 2 hari lepas buat...tapi tak berkesempatan nak post kat sini. Jadi, sebelum terlupa...Tun ingin paparkan resipi Strawberry Mousse dari Yani MyR ni supaya senang lain kali nak buat dah ada resipinya kat sini, kan. Buat Yani, terima kasih banyak2 di atas resipi ni, izinkan Tun kopipes kat sini pula yer. Terima kasih.
Strawberry Mousse
recipe by Yani MyR
source: Rabiatun @ Sweettouch

Bahan-bahan ( 6-8 orang )10g(2tbsp) gelatin
  • 100ml air panas
  • 200g strawberry
  • 70g gula
  • 200ml fresh cream/whipping cream
  • 1 sudu besar lemon jus

Cara-cara

  1. Campurkan gelatin dengan air panas. Kacau biar gelatin tak nampak ketul-ketul. Boleh juga panaskan dengan microwave.
  2. Buang tangkai strawberry. Dengan mixer/blander kisar strawberry, gula, fresh cream sehingga semua sebati .
  3. Masukkan pula gelatin dan s lemon. Mix sekejap. Tuangkan ke dalam bekas yang sesuai dan sejukkan.
Baru kuar peti `s' tu yang nampak sejuk tu...nyamannnnn >__<


6 comments:

nur easy said...

wahh tgk pun nyaman..apatah lg rasanya kn..;)

zarin said...

memang nyaman skali nampaknya...terasa rasa kat tekak dah :D

hOtMaMa said...

salam kak,

saya baru first time buat stoberi mousse nie.. sedappp.. hehe

Yani said...

tun... cutenya bekas tu.. siap ada pemegang lagi tu

ain (sweet thots) said...

strawberry mousse tun ni menggoda la... bekas tu pon ku tergoda jua ... huhu

Rabiatun Adawyah said...

Nur easy & zarin: sejuk dan lembut jer kan :)

Hotmama: W'salam, sedap kan :D

Yani & Ain: Yani, bekas murak jer tu..lama terperap kat gobok. :)
Ain, try la..insya-Allah tak nyesal..hihihi..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...